Σε παγκόσμια κλίμακα περίπου οι μισοί άνδρες θα έχουν τριχόπτωση μέχρι την ηλικία των 50. Το ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο για την ανδρογενετική αλωπεκία (κοινώς φαλάκρα) η φιναστερίδη λειτουργεί εμποδίζοντας ένα ένζυμο που μετατρέπει την τεστοστερόνη σε διυδροτεστοστερόνη (?), την ορμόνη που ευθύνεται για την τριχόπτωση.

Σύμφωνα λοιπόν με τη νέα έρευνα του νοσοκομείου Alemán στο Buenos Aires, η φιναστερίδη πράγματι ενισχύει την τριχοφυΐα στους άνδρες, όμως σε κάποιους μπορεί να προκληθούν σεξουαλικά προβλήματα.
Για τους σκοπούς της έρευνας αναλύθηκαν δεδομένα από 3927 άνδρες και σύμφωνα με τα συμπεράσματα, βρέθηκε πως στους άνδρες που παίρνουν φιναστερίδη παρατηρήθηκε μια βελτίωση κατά 30% μετά από δύο χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο συγκεκριμένα η φιναστερίδη μπορεί να διατηρεί και να βελτιώνει τον αριθμό των τριχών με τον καιρό ενώ βρισκόμαστε σε θεραπεία. Όσο περισσότερο είναι το χρονικό διάστημα της θεραπείας , τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα. Ενώ όμως οι άνδρες που πήραν φιναστερίδη παρατήρησαν πως τα μαλλιά τους είναι πιο πυκνά μετά τη χρήση του φαρμάκου, περίπου ένας στους 80 ανέφερε συμπτώματα στυτικής δυσλειτουργίας.

Το εντυπωσιακό είναι πως παρά τις επιπτώσεις στη σεξουαλική τους λειτουργία, οι άνδρες ανέφεραν πως πιθανόν δεν θα σταματήσουν να παίρνουν το φάρμακο.

Κάμποσες έρευνες έχουν μελετήσει την αποτελεσματικότητα της φιναστερίδης και οι διαπιστώσεις δεν προκαλούν έκπληξη, ενώ οι γιατροί «σχεδόν καθημερινά» συνταγογραφούν τη φιναστερίδη στους ασθενείς τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πράγματι σύμφωνα με τους γιατρούς υπάρχει μια στο τόσο κάποιος ασθενής που αναφέρει σεξουαλική παρενέργεια, όμως οι περισσότεροι είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν το φάρμακο γνωρίζοντας πως απλά μπορούν να σταματήσουν να το παίρνουν αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα. Μοιάζει δηλαδή πως οι περισσότεροι άνδρες που τους έχει «χτυπήσει» η τριχόπτωση να προτιμούν να έχουν μαλλιά από το να λειτουργούν πάντα σεξουαλικά.

Η δική μας άποψη είναι πως σύμφωνα με τη μελέτη μοιάζει η εξωτερική εμφάνιση ενίοτε, τουλάχιστον αρχικά, να διαδραματίζει πιο καθοριστικό ρόλο στην αυτοπεποίθηση από τη σεξουαλική υγεία. Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε πόσο λανθασμένη και επιβλαβής μπορεί να αποδειχθεί αυτή η πεποίθηση.

Πηγή: Reuters Health


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης