Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει αντισώματα που μπορούν να δράσουν προστατευτικά απέναντι σε ένα μεγάλο εύρος στελεχών του HIV, του ιού που προκαλεί το AIDS. Είναι πιθανό, λοιπόν, να μπορούν να προχωρήσουν στον σχεδιασμό ενός εμβολίου για την πρόληψη της θανατηφόρου αυτής λοίμωξης.

Οι οργανισμοί κάποιων ανθρώπων παράγουν αυτά τα αντισώματα μετά την προσβολή τους από τον ιό κι ενώ είναι πλέον αργά να δράσουν προστατευτικά έναντι σε αυτόν. Αυτό, άλλωστε, είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες και το μεγάλο πρόβλημα στην αντιμετώπιση του HIV. Ο ιός είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από το ανοσοποιητικό. Ένα όμως σωστά σχεδιασμένο εμβόλιο θα μπορούσε να βοηθήσει το σώμα να παράγει τα αντισώματα πολύ πιο νωρίς, ώστε να είναι αποτελεσματικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το AIDS προσβάλλει περίπου 33 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και έχει σκοτώσει συνολικά 25 εκατομμύρια ανθρώπους από την έναρξη της πανδημίας στις αρχές της δεκαετίας του ‘80. Όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει βρεθεί εμβόλιο ή θεραπεία, αν και τα διαθέσιμα πλέον φάρμακα έχουν βοηθήσει πολύ στον έλεγχο του ιού. Η δυσκολία με τον συγκεκριμένο ιό έγκειται στο ότι προσβάλλει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού, καθώς και στο γεγονός ότι μεταλλάσσεται συνεχώς, αποτελώντας έναν κινούμενο στόχο τόσο για τα φάρμακα όσο και για το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι ερευνητές λένε πως τώρα είναι πιο αισιόδοξοι από ποτέ, αναφορικά με τον σχεδιασμό του εμβολίου για τον HIV. Δύο από τα αντισώματα που ανακάλυψαν βρέθηκαν ικανά να εξουδετερώσουν το 90% των μεταλλάξεων του ιού του AIDS.

Τα αντισώματα αυτά απομονώθηκαν από το αίμα φορέων του HIV που δεν είχαν νοσήσει και έλεγχαν πολύ καλά τον ιό. Οι ερευνητές, με τη χρήση μιας ειδικής συσκευής που σχεδίασαν, βρήκαν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που παράγουν τα αντισώματα αυτά, τα οποία ονομάζονται κύτταρα Β.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, με την ψύξη ενός αντισώματος και τη χρήση μιας ειδικής μεθόδου, της κρυσταλλογραφίας, μπόρεσαν να δουν τον τρόπο προσκόλλησης του αντισώματος στον ιό, καθώς και τη διαδικασία εξουδετέρωσής του. Η «εικόνα» της όλης διαδικασίας δίνει τη δυνατότητα ενός εύστοχου σχεδιασμού του εμβολίου. Ταυτόχρονα φαίνεται πλέον εφικτός και ο σχεδιασμός μιας γονιδιακής θεραπείας που θα βοηθά τους ασθενείς να αναπτύσσουν από μόνοι τους τα κατάλληλα αντισώματα.

Η ανακάλυψη των αντισωμάτων αυτών με την εκτεταμένη ικανότητα εξουδετέρωσης των στελεχών του HIV, καθώς και η δομική ανάλυση της δράσης τους, επιταχύνουν τις προσπάθειες ανεύρεσης ενός τρόπου πρόληψης του AIDS σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα, η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει πως οι τεχνικές που χρησιμοποίησε μπορούν να εφαρμοστούν και κατά τον σχεδιασμό εμβολίων για την προστασία έναντι σε άλλα λοιμώδη νοσήματα.

Πηγή: reuters

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης