Ένα παλιό τραγούδι υποστήριζε πως ένας άνδρας πρέπει να είναι «τσαμπουκάς (macho)»… Αν και έκτοτε έχουν περάσει περισσότερα από 30 χρόνια, ωστόσο το μήνυμα μήπως ισχύει ακόμα για τον άνδρα του 21ου αιώνα; Πρέπει να είναι ακόμα «macho»;

Υπάρχουν κυρώσεις ειδικά όταν αναζητεί εργασία, αν δεν είναι αρκετά «macho»;

Σε έρευνα οι 132 γυναίκες και 100 άνδρες φοιτητές εθελοντές που συμμετείχαν παρακολούθησαν μαγνητοσκοπημένες 15λεπτες «στημένες» συνεντεύξεις ανδρών και γυναικών. Οι ηθοποιοί είχαν καθοδηγηθεί να δίνουν «ταπεινές» απαντήσεις για μια θέση ανεξαρτήτως φύλου που απαιτούσε ισχυρές τεχνικές γνώσεις και κοινωνικές δεξιότητες και οι ειδικοί μελέτησαν τις επιπτώσεις για τους άνδρες και τις γυναίκες που φέρονται συνεσταλμένα στις συνεντεύξεις για μια θέση εργασίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι υποψήφιοι στις ψεύτικες συνεντεύξεις βρέθηκαν ισότιμα ικανοί, αλλά οι «χαμηλών τόνων» άνδρες άρεσαν λιγότερο, δείγμα κοινωνικής αντίδρασης.

Η ταπεινότητα θεωρήθηκε σημάδι αδυναμίας, ένα χαρακτηριστικό ανθρώπου με χαμηλό κύρος το οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την πρόσληψή του ή τον μισθό του. Η ταπεινότητα στις γυναίκες, όμως, δεν θεωρήθηκε εξίσου αρνητική, ούτε συνδέθηκε με το κύρος. Για τους άνδρες και τις γυναίκες, υπάρχουν πράγματα που πρέπει και δεν πρέπει να είναι.

Οι γυναίκες πρέπει να είναι κοινωνικές προς τους άλλους, αλλά δεν πρέπει να είναι πολύ δυναμικές. Ιστορικά και διαπολιτισμικά, οι άνδρες είναι στερεοτυπικά πιο ανεξάρτητοι και επικεντρωμένοι στον εαυτό τους από τις γυναίκες.

Οι ερευνητές έψαχναν να βρουν ποιο φυλετικό στερεότυπο προκαλούσε αντίδραση και ιδού πού κατέληξαν: «Στις γυναίκες επιτρέπεται να είναι αδύναμες, ενώ αυτό το χαρακτηριστικό απαγορεύεται αυστηρά στους άνδρες. Αντίθετα, η κυριαρχία είναι αποκλειστικότητα των ανδρών κι απαγορεύεται στις γυναίκες. Έτσι, τα στερεότυπα των φύλων αποτελούνται από 4 κανόνες και προσδοκίες συμπεριφοράς η οποία περιέχει ”πρέπει” και ”δεν πρέπει” για κάθε φύλο».

Παρ’ όλα αυτά, η πρόβλεψη των ερευνητών πως οι ταπεινοί άρρενες υποψήφιοι θα αντιμετώπιζαν διάκριση στην πρόσληψή τους δεν υποστηρίχθηκε και αυτό υποθέτουν πως έγινε γιατί το εργασιακό κύρος των ανδρών συνεχίζει εσφαλμένα, βέβαια, κατά περίπτωση να θεωρείται μεγαλύτερο από των γυναικών, ενώ αντίστοιχα οι πράοι άνδρες απαλλάσσονται λόγω αμφιβολιών και είναι λιγότερο πιθανό να συναντήσουν διάκριση στην πρόσληψή τους σε σχέση με τις υπερβολικά δυναμικές γυναίκες.

Μάλλον, η ισότητα έχει ακόμα αρκετό δρόμο μπροστά της στον τομέα της εργασίας…

Πηγή: medical news today

Επιμέλεια : Ε.Μ.Α.Σ.

www.emas.gr