Πώς καταλαβαίνετε ότι τα επίπεδα είναι πολύ χαμηλά;

Αν και είναι φυσιολογικό τα επίπεδα τεστοστερόνης να πέφτουν, όσο γερνούν οι άνδρες, η χαμηλή τεστοστερόνη («υπογοναδισμός») μπορεί να επηρεάσει την υγεία ενός άνδρα. Όπως και να το κάνουμε, η τεστοστερόνη είναι αυτό που κάνει τον άνδρα… «άνδρα». Η άνοδος της τεστοστερόνης στην εφηβεία κτίζει μυς και οστά, βαθαίνει τη φωνή και ορίζει τη σεξουαλική επιθυμία, ενώ κατά τη διάρκεια της ζωής ενός άνδρα, η τεστοστερόνη διατηρεί τα ανδρικά χαρακτηριστικά του.

Τα επίπεδα τεστοστερόνης πέφτουν σταθερά μετά την ηλικία των 40. Η πτώση είναι σχετικά μικρή, με μέσο ποσοστό πτώσης περίπου 1%-2% τον χρόνο. Στη μέση ηλικία και αργότερα, όλοι οι άνδρες βιώνουν κάποια πτώση στη τεστοστερόνη- όμως μόνο ένα μικρό ποσοστό ανδρών που γερνούν έχει επίπεδα πολύ χαμηλότερα από αυτά που θεωρούνται φυσιολογικά για την ηλικία τους.

Αυτή η χαμηλή τεστοστερόνη είναι μέρος της φυσιολογικής γήρανσης ή ένα ιατρικό πρόβλημα που χρειάζεται θεραπεία;

«Αν ένας άνδρας δεν έχει συμπτώματα, δεν χρειάζεται καν να ελέγξει τα επίπεδα (για χαμηλή τεστοστερόνη)» λέει η Karen Herbst, MD, PhD, ενδοκρινολόγος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο. «Δεν υπάρχει απόδειξη πως η θεραπεία της χαμηλής τεστοστερόνης χωρίς την παρουσία συμπτωμάτων έχει οφέλη. Αλλά στους άνδρες με συμπτώματα (χαμηλής τεστοστερόνης), πολλοί θα επωφεληθούν από τη θεραπεία».

Τι σημαίνει χαμηλή τεστοστερόνη;

Η χαμηλή τεστοστερόνη ορίζεται όταν έχουμε λιγότερο από 300 νανογραμμάρια /δέκατο του λίτρου στο αίμα. Τα συμπτώματα της χαμηλής τεστοστερόνης περιλαμβάνουν χαμηλή σεξουαλική επιθυμία, στυτική δυσλειτουργία, προβλήματα στη διάθεση, κόπωση και διαταραχές στον ύπνο. Από όλους τους άνδρες με επίπεδα τεστοστερόνης κάτω του φυσιολογικού, περίπου 1 στους δύο με 2 στους 3 αναφέρουν συμπτώματα.

Αντίθετα από τη γυναικεία εμμηνόπαυση, όπου τα επίπεδα οιστρογόνων πέφτουν ύστερα από μήνες σε πολύ χαμηλά επίπεδα, η «ανδρόπαυση» είναι μια σταδιακή μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης με την πάροδο των χρόνων. Τα αποτελέσματα της χαμηλής τεστοστερόνης μπορεί να είναι ύπουλα, ακόμα και απαρατήρητα.

Σύμφωνα με τη Herbst, κάποιοι άνδρες με χαμηλή τεστοστερόνη έχουν συμπτώματα χωρίς να τα αναγνωρίζουν και μπορεί ακόμα να έχουν ερωτική επιθυμία, αλλά να μη συνειδητοποιούν πόσο πολύ έχει μειωθεί. Οι άνδρες με συμπτώματα χαμηλής τεστοστερόνης μπορεί να έχουν σημαντική επιδείνωση της ποιότητας ζωής και η τρέχουσα ιατρική σκέψη είναι ότι σε αυτούς τους άνδρες πρέπει να χορηγηθεί υποκατάστατο τεστοστερόνης.

Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να αποκατασταθεί με την καθημερινή χρήση μίας δερματικής γέλης (gel), με επιθέματα στο δέρμα, με δισκία που διαλύονται στο στόμα ή με ενέσεις. Οι γενικές συστάσεις είναι να ανεβάσουμε την τεστοστερόνη στο αίμα στα φυσιολογικά μόνο επίπεδα.

Οι επιπτώσεις στην υγεία της χαμηλής τεστοστερόνης

Παραδόξως, λίγα είναι γνωστά σχετικά με τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της χαμηλής τεστοστερόνης στην υγεία. Η χαμηλή τεστοστερόνη συνδέεται με διάφορες χρόνιες ιατρικές παθήσεις, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η κατάθλιψη, και πιθανώς καρδιαγγειακά νοσήματα, ωστόσο δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο αν (η χαμηλή τεστοστερόνη) προκαλεί αυτές τις παθήσεις και τελικά, όπως επισημαίνει η Herbst, μπορεί να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Οι ίδιες διαδικασίες που οδηγούν σε ιατρική ασθένεια- προκαλώντας διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση, για παράδειγμα- μπορεί ενδεχομένως να είναι αίτια χαμηλής τεστοστερόνης και είναι πιθανό τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης να αποτελούν ένδειξη της γενικότερης φθοράς της υγείας, λέει Andre Araujo, PhD, επιδημιολόγος και ερευνητής της ανεπάρκειας τεστοστερόνης.

Η τεστοστερόνη συμμετέχει στη σωστή ανάπτυξη των οστών και η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να οδηγήσει σε αλλοίωση της φυσιολογικής τους σύστασης, που ονομάζεται οστεοπόρωση. Οι άνδρες με κατάγματα στο ισχίο τείνουν να έχουν χαμηλή τεστοστερόνη, όμως, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απόδειξη πως η θεραπεία τεστοστερόνης μειώνει τον κίνδυνο κατάγματος, οι περισσότεροι γιατροί θα χορηγούσαν σε έναν άνδρα με χαμηλή πυκνότητα των οστών τεστοστερόνη, αναφέρει η ειδικός του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια…

Διαβάστε αύριο τη συνέχεια

Πηγή: webmd


Το κείμενο επιμελήθηκε ο Θ. Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.

www.andrologia.gr