Οι άνδρες, έπειτα από διάγνωση καρκίνου του προστάτη, έρχονται αντιμέτωποι με πολλές σωματικές, συναισθηματικές και σεξουαλικές προκλήσεις.

Στις μέρες μας, υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπείας. Το ποια είναι η καλύτερη είναι κάτι υποκειμενικό και σχετικό, αφού εξαρτάται εκτός από διάφορες παραμέτρους και από τον κάθε άνδρα. Συλλέξτε, λοιπόν, τα στοιχεία, συζητήστε τις επιλογές θεραπείας σας με τον γιατρό σας και μιλήστε με πρώην ασθενείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Πάρτε τον χρόνο σας, για να αισθανθείτε άνετα με την επιλογή θεραπείας σας.
-Μη φοβάστε να κάνετε ερωτήσεις για το πώς η θεραπεία σας θα επηρεάσει τη σεξουαλική σας λειτουργία.
-Είναι πολύ σημαντικό να έχετε κατανοήσει πλήρως τι να περιμένετε μετά το τέλος της θεραπείας.

Η χειρουργική επέμβαση, η ακτινοβολία, η χημειοθεραπεία και η θεραπεία με ορμόνες μπορεί να έχουν κάποιες σεξουαλικές παρενέργειες. Η ριζική προστατεκτομή με διατήρηση του αγγειονευρώδους δεματίου για την αφαίρεση καρκίνου του προστάτη είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία. Παρ’ όλ’ αυτά, δεν μπορεί να είναι αυτή επιλογή για όλους, κάτι που κυρίως κρίνεται αναλόγως με το μέγεθος του όγκου και τη θέση του.

-Θυμηθείτε πως πρέπει να δώσετε χρόνο στο σώμα σας να συνέλθει μετά από την επέμβαση και να μην αγχωθείτε από την απώλεια λειτουργίας.
-Μπορεί να περάσουν ένα με δύο έτη, για να αποκατασταθούν τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία πλήρως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μερικά σημαντικά βήματα που πρέπει να έχετε στον νου σας, αν έχετε σεξουαλικές παρενέργειες:

• Μιλήστε με τον γιατρό σας. Ρωτήστε τι να περιμένετε και απευθύνετέ του τις ανησυχίες σας. Μπορεί να είναι απαραίτητο να δείτε κάποιον που ειδικεύεται στη σεξουαλική λειτουργία (ουρολόγο ή/και σεξοθεραπευτή).
• Να είστε ανοικτοί και να επικοινωνείτε με τη σύντροφό σας.
• Να είστε ειλικρινείς με τα συναισθήματά σας, τις ανησυχίες σας και τις ανάγκες σας.
• Αν είστε ανοικτοί με ό,τι αισθάνεστε, μπορείτε να δουλέψετε μαζί προς όφελος του ζευγαριού.
• Αναζητήστε υποστήριξη και πληροφορίες από άλλους ασθενείς.

Πηγή:mayoclinic

Το άρθρο επιμελήθηκε η Ε. Ελευθερίου, Ψυχοθεραπεύτρια-Κλινική Θεραπεύτρια Σεξουαλικών Διαταραχών, συνεργάτιδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης