Το να είσαι έφηβος μπορεί να είναι «σκληρό». Όμως, για τους εφήβους που προσδιορίζουν τους εαυτούς τους ως ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους ή διαφυλικούς, όπως και για αυτούς που προσπαθούν να συμβιβαστούν με τη σεξουαλικότητά τους, μπορεί να είναι πολύ σκληρότερο.

Ο εκφοβισμός, τα πειράγματα, η παρενόχληση και μερικές φορές η σωματική βία δεν είναι ασυνήθιστα στη σχολική καθημερινότητα ενός ΛΟΑΤ (Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά και Τρανσεξουαλικά άτομα) (LGBT: gay, lesbian, bisexual, transgender) εφήβου. Σε αμερικανική έρευνα του 2009, 8 στους 10 ΛΟΑΤ μαθητές ανέφεραν ότι είχαν παρενοχληθεί λεκτικά στο σχολείο, ενώ στην ίδια έρευνα σχεδόν το ήμισυ των ΛΟΑΤ μαθητών ανέφερε ότι είχε υποστεί σωματική παρενόχληση εκείνο το έτος. Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, το ότι οι περισσότεροι μαθητές ΛΟΑΤ είπαν ότι δεν αισθάνονται ασφαλείς στο σχολείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάποιοι έφηβοι καταφέρνουν να αναπτύσσονται ανεξάρτητα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο σχολείο, αλλά πολλοί δεν τα καταφέρνουν. Το στρες που δημιουργείται όταν αντιμετωπίζουν διακρίσεις από τους συμμαθητές που τους μεταχειρίζονται άσχημα, και με τα σχολεία που δεν παρέχουν επαρκή υποστήριξη, μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, κατάθλιψη και σε ακραίες περιπτώσεις, ακόμα και στην αυτοκτονία.

Σύμφωνα με τον ψυχίατρο Edgardo Menvielle, MD, MSHS, που διευθύνει το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φύλου και Σεξουαλικότητας στο Εθνικό Ιατρικό Κέντρο Παίδων της Ουάσιγκτον, DC, προβλήματα στην διαχείριση των συναισθημάτων, που δημιουργούνται από τις επιθετικές συμπεριφορές, μπορεί να εκδηλωθούν με διάφορους τρόπους. Το να είσαι μέλος μιας ομάδας που είναι περιθωριοποιημένη ασκεί μεγάλη πίεση σε έναν έφηβο και ξέρουμε ότι οι άνθρωποι που βιώνουν κακοποίηση στην παιδική ηλικία, από την οικογένεια ή τους συνομήλικους τους, είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα ως ενήλικες, όπως άγχος, χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη και αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.

Μεγάλος κίνδυνος για επιβλαβείς συμπεριφορές

Το είδος της πίεσης ή του στρες που οι ΛΟΑΤ έφηβοι συχνά αντιμετωπίζουν δεν επηρεάζει μόνο το πώς αισθάνονται, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια έκθεση του CDC (Center for Disease Control and Prevention), που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2011, δείχνει ότι οι έφηβοι που αυτοπροσδιορίζονται ως ΛΟΑΤ είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες, από τους ετεροφυλόφιλους συνομήλικούς τους, να καταναλώσουν υπερβολική ποσότητα αλκοόλ, να καπνίσουν, να πάρουν ναρκωτικά, να έχουν επισφαλή σεξουαλική επαφή, να έχουν τάσεις αυτοκτονίας και να λαμβάνουν μέρος σε άλλες δραστηριότητες που θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο.

Παρά το γεγονός ότι η έκθεση του CDC δεν εξετάζει τους λόγους για τους οποίους οι διαφορές είναι τόσο μεγάλες, η Laura Kann, PhD επικεφαλής της έκθεσης, αναφέρει πως η αίσθηση της «μη αποδοχής» παίζει πιθανόν σημαντικό ρόλο, ενώ το στίγμα και η έγκριση από την οικογένεια, επίσης, διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο. Παρά το ότι δεν έχουν καταγραφεί στη μελέτη οι παραπάνω λόγοι και η σημασία τους, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ύπαρξή τους.

Πολλές μικρότερες μελέτες έχουν αναφέρει παρόμοια ποσοστά των επικίνδυνων συμπεριφορών μεταξύ των ΛΟΑΤ εφήβων, αλλά η έκθεση του CDC ήταν η πρώτη που το κάνει σε τόσο μεγάλη κλίμακα, αφού ασχολήθηκε με εφήβους από επτά πολιτείες – Κοννέκτικατ, Ντελαγουέρ, Μέιν, Μασαχουσέτη, Ρόουντ Άιλαντ, Βέρμοντ, και Ουισκόνσιν – και από έξι μεγάλα αστικά σχολεία, συμπεριλαμβανομένων του Σαν Φρανσίσκο, της Βοστόνης, του Σικάγο και της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, οι ΛΟΑΤ έφηβοι είχαν περισσότερες πιθανότητες από τους ετεροφυλόφιλους να έχουν επικίνδυνες συμπεριφορές, ενώ το πιο αξιοσημείωτο ήταν ότι τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια σε τόσες διαφορετικές πόλεις…

Διαβάστε αύριο το 2ο μέρος: Ο μεγάλος κίνδυνος για τις επιβλαβείς συμπεριφορές συνεχίζεται…

Με αφορμή άρθρο που αναρτήθηκε στο teens.webmd

Το άρθρο επιμελήθηκαν και υπογράφουν οι:


Ε. Ελευθερίου Ψυχοθεραπεύτρια – Κλινική Θεραπεύτρια Σεξουαλικών Διαταραχών, συνεργάτιδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

και η

Ειρήνη Καλαϊτζίδου, επιστημονική συνεργάτιδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης