Φαίνεται ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας άνδρες με καρκίνο του όρχεως κινδυνεύουν περισσότερο να αποβιώσουν, σε σύγκριση με τους νεότερους ασθενείς, ακόμη και αν ο καρκίνος είναι σε αρχικό στάδιο και αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό «Clinical Oncology».

Tα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η θνητότητα από καρκίνο του όρχεως διπλασιάζεται, αν η διάγνωση γίνει μετά την ηλικία των 40. Ωστόσο, στους ασθενείς στους οποίους η διάγνωση του καρκίνου έγινε μετά το 1987, η θνητότητα ήταν μικρότερη, πιθανώς λόγω των προόδων που έχουν γίνει στα χρησιμοποιούμενα χημειοθεραπευτικά. Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι αυτή είναι η πρώτη εργασία που τεκμηριώνει τη σχέση της ηλικίας με την επιβίωση από καρκίνο του όρχεως και που λαμβάνει υπ’ όψιν το στάδιο της νόσου, τη θεραπευτική τακτική που ακολουθείται, καθώς και δημογραφικά στοιχεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρ’ όλα αυτά, παραμένει το ερώτημα αν οι κοινωνικοοικονομικές διαφορές και η συσχέτισή τους με τη θνητότητα αντανακλούν διαφορές στην ικανότητα του εκάστοτε συστήματος υγείας να προσφέρει στον ασθενή την ενδεικνυόμενη για αυτόν θεραπεία, την προθυμία του ασθενή να δεχθεί τις επεμβατικές θεραπείες και τις πιθανές επιπλοκές από αυτές, καθώς και τη γνώση από τη μεριά των γιατρών της καταλληλότερης θεραπείας για κάθε περίπτωση.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, μία σειρά παραγόντων ενδέχεται να εξηγεί τη συσχέτιση της ηλικίας με τη θνητότητα από καρκίνο του όρχεως, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι οι νεότεροι ασθενείς συχνά αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη προσοχή, σε σχέση με άνδρες πιο προχωρημένης ηλικίας. Καταλήγουν λέγοντας ότι οι γιατροί θα πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή σε ασθενείς χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου ή προχωρημένης ηλικίας και ότι σε μορφές καρκίνου με τόσο υψηλά ποσοστά ίασης, όπως αυτός των όρχεων, οποιοσδήποτε παράγοντας επηρεάζει τη θνητότητα θα πρέπει να εξετάζεται, ώστε να προσαρμοστούν ανάλογα και οι χρησιμοποιούμενες θεραπευτικές στρατηγικές.

Πηγή: Reuters

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Χ. Κυράτσας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης