Δύο νέες μελέτες συνδέουν τα προβλήματα ύπνου με τη στυτική δυσλειτουργία, καθώς και με ουρολογικές καταστάσεις, όπως είναι η ακράτεια ούρων.

Η πρώτη μελέτη διερεύνησε τη σχέση της υπνικής άπνοιας με τη στυτική δυσλειτουργία. Η υπνική άπνοια είναι μια διαταραχή που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου. Πρόκειται για μια προσωρινή διακοπή της αναπνευστικής λειτουργίας, η οποία μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες και καταστάσεις.

Βρέθηκε πως το 63% των ανδρών με στυτική δυσλειτουργία παρουσίαζε υπνική άπνοια. Οι ερευνητές μάλιστα, αφού έλεγξαν την επίδραση της ηλικίας και των διάφορων προβλημάτων υγείας στη σχέση της στυτικής λειτουργίας με την ποιότητα του ύπνου, βρήκαν ότι οι άνδρες με προβλήματα στύσης είχαν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης υπνικής άπνοιας σε σύγκριση με αυτούς που δεν ανέφεραν ανάλογα προβλήματα.

Παράλληλα φαίνεται πως, όσο μεγαλύτερη είναι η σοβαρότητα της στυτικής δυσλειτουργίας, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης υπνικής άπνοιας. Για τον λόγο αυτό οι ειδικοί συνιστούν την προληπτική εξέταση όλων των ανδρών με στυτική δυσλειτουργία για την ενδεχόμενη ύπαρξη υπνικής άπνοιας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δεύτερης μελέτης, τα προβλήματα ύπνου είναι συχνά προάγγελοι κάποιων ουρολογικών προβλημάτων, όπως είναι η ακράτεια ούρων, τα προβλήματα του κατώτερου ουροποιητικού και η αυξημένη ανάγκη για ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα τη διακοπή του ύπνου (νυχτουρία).

Πιο συγκεκριμένα, η μικρή διάρκεια ύπνου στους άνδρες και ο ανήσυχος ύπνος σε άνδρες και γυναίκες, συνδέθηκαν στενά με τη εμφάνιση συμπτωμάτων από το κατώτερο ουροποιητικό.

Παράλληλα, η εμφάνιση ακράτειας ούρων και η νυχτουρία φαίνεται να σχετίζονται με τον ανήσυχο ύπνο μόνο στις γυναίκες.

Γνωρίζουμε πλέον ότι το πόσο και το πώς κοιμάται κανείς μπορούν να επηρεάσουν την υγεία συνολικά. Οι συγκεκριμένες έρευνες αναδεικνύουν την επίδραση των διαταραχών του ύπνου στη στυτική λειτουργία και στη λειτουργία του κατώτερου ουροποιητικού.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, οι ασθενείς να τροποποιήσουν τις ώρες και την ποιότητα του ύπνου τους, έτσι ώστε να βελτιωθεί τόσο η υγεία τους όσο και η ποιότητα ζωής τους.

Πηγή: medicinenet


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ. Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,

www.andrologia.gr