Οι άνδρες που πίνουν το πρωινό φλιτζάνι του καφέ τους μπορούν να το απολαμβάνουν με… λιγότερο φόβο! Νέα έρευνα αναφέρει πως οι εραστές του καφέ δε κινδυνεύουν να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη περισσότερο από τους άνδρες που δεν έχουν ιδιαίτερη προτίμηση στο καφέ.

Σε ανάλυση αρκετών ερευνών πάνω στην πρόσληψη καφέ και τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, οι ερευνητές δεν βρήκαν ισχυρή απόδειξη που να συνδέει το ρόφημα είτε με πιο αυξημένες, είτε με πιο μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης της ασθένειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αποτελέσματα έρχονται να ενισχύσουν τις αντικρουόμενες απόψεις των ερευνών για τον καφέ και τον καρκίνο.

Μια σειρά μελετών έχουν βρει σύνδεση μεταξύ της κανονικής κατανάλωσης καφέ και κάποιων καρκίνων, με λιγότερες πιθανότητες σε κάποιες περιπτώσεις και περισσότερες σε άλλες. Μία έρευνα συγκεκριμένα ανέφερε για παράδειγμα πως όσοι καταναλώνουν καφέ είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στο κεφάλι και το λαιμό απ’ αυτούς που δεν καταναλώνουν, κι όσο περισσότερη η κατανάλωση του καφέ τόσο λιγότερος ο κίνδυνος.

Οι έρευνες για τον καρκίνο έχουν καταλήξει σε αντικρουόμενα συμπεράσματα, καθώς κάποιες συνδέουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση καφέ με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και άλλες δε βρίσκουν καμία σύνδεση μεταξύ των δύο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερευνητές στη Νότιο Κορέα επιθυμώντας να εμβαθύνουν περισσότερο, μελέτησαν τα αποτελέσματα 12 προηγούμενων ερευνών πάνω στο θέμα, και γενικά, δε βρέθηκε ισχυρή απόδειξη μεταξύ των συνηθειών κατανάλωσης καφέ των ανδρών και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου τους, ενώ σύμφωνα με τους ερευνητές, οι αποκλίσεις των παλαιών ερευνών πάνω στον καφέ και τον καρκίνο του προστάτη εξηγούνται από το σχεδιασμό των ερευνών.

Οκτώ από τις έρευνες που επανεξετάστηκαν είναι γνωστές κι ως μελέτες περίπτωσης, όπου άνθρωποι με μια ασθένεια συγκρίνονται με παρόμοιους ανθρώπους, τυπικά ίδιας ηλικίας και φύλου, που είναι υγιείς.

Αυτού του είδους οι μελέτες έχουν κάποιους περιορισμούς, όπως ότι ζητούν από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν τις καθημερινές τους συνήθειες, επομένως, επειδή η κατανάλωση καφέ θεωρείται συχνά όχι και μια τόσο υγιής συνήθεια, οι ασθενείς με καρκίνο του προστάτη υπερβάλλουν στις ποσότητες που αναφέρουν σε σχέση με την πραγματικότητα. Οι υγιείς συμμετέχοντες αντιθέτως, μπορεί να έχουν μια πολύ ρόδινη εικόνα των καθημερινών συνηθειών τους.

Όταν οι ερευνητές ξανακοιτούσαν τις μελέτες περίπτωσης υπήρχε σύνδεση μεταξύ της μεγαλύτερης κατανάλωσης καφέ και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, όμως, δεν ίσχυε το ίδιο στις υπόλοιπες τέσσερις έρευνες, που ακολουθούσαν το πρότυπο της μελέτης κοινωνικών ομάδων.

Σε αυτές τις έρευνες, οι άνδρες αρχικά που ήταν υγιείς ρωτήθηκαν για τις συνήθειές τους ως προς την κατανάλωση καφέ και έπειτα τους παρατηρούσαν σε βάθος χρόνου για να δουν ποιοι θα προσβάλλονταν από καρκίνο του προστάτη.

Αυτού του είδους η μελέτη, παρέχει ισχυρότερες αποδείξεις σύνδεσης ή έλλειψης σύνδεσης, μεταξύ «έκθεσης», (στην περίπτωσή μας, λήψης καφέ), και κινδύνου ασθενείας από αυτές που μπορεί να παρέχει η μελέτη περίπτωσης.

Επειδή όμως οι μελέτες κοινωνικών ομάδων δεν έδειξαν σύνδεση μεταξύ του καφέ και του καρκίνου του προστάτη, καταλήγουν οι ειδικοί πως «δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τη βλαβερή επίδραση της κατανάλωσης καφέ στον καρκίνο του προστάτη».

Παρόλα αυτά είναι αληθοφανές, βάσει έρευνας στο εργαστήριο, πως ο καφές μπορεί να έχει και θετικές και αρνητικές επιδράσεις στις πιθανότητες εμφάνισης κάποιων καρκίνων. Αντίστοιχα η έρευνα σε ζώα δείχνει, πως η καφεΐνη μπορεί είτε να συρρικνώσει είτε να μεγεθύνει όγκους, ανάλογα με το είδος του ζώου που μελετάται και το στάδιο της καρκινικής διαδικασίας κατά το οποίο χορηγείται η καφεΐνη.

Πέρα από καφεΐνη ο καφές περιέχει πάνω από 1000 άλλα χημικά, κάποια από τα οποία έχουν αντιοξειδωτική δράση που προστατεύει τα κύτταρα από τη φθορά που οδηγεί στον καρκίνο. Βέβαια, ακριβώς όπως όλα αυτά τα χημικά επιδρούν στο ανθρώπινο σώμα κι αν ο καφές έχει πραγματική επίδραση στον κίνδυνο εμφάνισης διάφορων καρκίνων, παραμένει ασαφές.


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π.Δρέττας, Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολογος, Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης