Ο υποβιβασμός, η μείωση αποδοχών και η απόλυση ανέκαθεν αποτελούσαν πλήγματα για την αυτοεκτίμηση του άνδρα και ήταν επιβαρυντικοί παράγοντες για τη ψυχική του υγεία, ενώ πλέον έχουν μελετηθεί και οι προεκτάσεις που έχουν στη σεξουαλική του υγεία αλλά και στη συνολική ποιότητα της ζωής του. Όταν όμως η αναγκαστική παραίτηση ή η απόλυση επεκτείνονται χρονικά τόσο ώστε να καταλήγουν στην ανεργία, οι επιπτώσεις είναι σαφώς σοβαρότερες έως και καταληκτικές.

Η ανεργία που σύμφωνα με τον ορισμό της είναι η κατάσταση του ατόμου που ενώ είναι ικανό και πρόθυμο να εργασθεί, δεν δύναται να βρει εργασία, ευθύνεται κατά κόρον για τη δημιουργία και ενεργοποίηση δυσλειτουργικών συμπεριφορών και πεποιθήσεων του ατόμου προς τον εαυτό του και το περιβάλλον του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε εποχές όπως τη δική μας, η χώρα μας μαστίζεται από τις περισσότερες μορφές ανεργίας. Η δομική ανεργία αφαίρεσε σε αρκετούς νέους ανθρώπους τη δυνατότητα να επιλέξουν το αντικείμενο σπουδών που επιθυμούσαν υπό το φόβο της μελλοντικής δυσκολίας εύρεσης εργασίας, ενώ σε ακόμα περισσότερους απαγόρευσε να ακολουθήσουν το επάγγελμα που επέλεξαν λόγω κορεσμού και δυσαναλογία προσφοράς και ζήτησης. Αντίστοιχα η κυκλική ανεργία που είναι συνυφασμένη με μειωμένη ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών, ως αποτέλεσμα επιβράδυνσης της ανάπτυξης λόγω της μεγάλης οικονομικής ύφεσης που αντιμετωπίζουμε, μετά από μια «λαμπρή περίοδο» υπερπαραγωγής και ευημερίας, έχει ως συνέπεια την αδυναμία απορρόφησης του εργατικού δυναμικού. Πλέον οι φυσικές, ψυχοκοινωνικές και σωματικές προεκτάσεις της ανεργίας έχουν επιδεινωθεί μακράν, ενώ για τη ακρίβεια μοιάζει πια να αποτελεί στη κυριολεξία ζήτημα ζωής και θανάτου.

Σχετική μελέτη κοινωνιολόγων του πανεπιστημίου McGill, και ερευνητών του Πανεπιστημίου Stony Brook που βασίστηκε σε υπάρχουσες έρευνες σε 20 εκατ. ανθρώπους σε 15 δυτικές, κατά κύριο λόγο, χώρες τα τελευταία 40 χρόνια, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ανεργία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 63%.

Παρά τις προσδοκίες που υπαγόρευαν πως με τη πάροδο του χρόνου, η εξέλιξη της τεχνολογίας και των φαρμάκων, οι θεραπευτικές και επιστημονικές πρόοδοι που έχει σημειώσει η ιατρική επιστήμη και τη συνολική βελτίωση των συστημάτων υγείας, θα είχαν συμβάλει στη μείωση των ποσοστών θνησιμότητας, ο συσχετισμός μεταξύ ανεργίας και υψηλών πιθανοτήτων θανάτου ήταν παρόμοιος σε όλες τις χώρες που κάλυπτε η μελέτη, η οποία και κατέληξε πως υπάρχει μια αιτιώδης σχέση μεταξύ ανεργίας κι υψηλότερου κινδύνου θανάτου…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε αύριο τη συνέχεια


Το άρθρο υπογράφει η Ε. Ελευθερίου, Ψυχοθεραπεύτρια-Κλινική Θεραπεύτρια Σεξουαλικών Διαταραχών, συνεργάτιδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,

www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης