Αντισυλληπτικά χάπια
Τα αντισυλληπτικά χάπια χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τα συνδυασμένα (που περιέχουν οιστρογόνα και προγεστερινοειδές σε διάφορους συνδυασμούς και δοσολογίες) και εκείνα που περιέχουν μόνο προγεστερινοειδές (δεν υπάρχει διαθέσιμο στην Ελλάδα).
Τα συνδυασμένα αντισυλληπτικά (στα οποία ανήκουν τα κλασικά χάπια που λαμβάνει η πλειονότητα των γυναικών) προκαλούν αναστολή της ωορρηξίας, εμποδίζοντας τη μεσοκυκλική αιχμή της LH, που είναι απαραίτητη για να γίνει ωορρηξία. Αυτά δρουν στο ενδομήτριο και την τραχηλική βλέννα, παρεμποδίζοντας τη διέλευση των σπερματοζωαρίων και την εμφύτευση, ενώ παράλληλα μειώνουν την κινητικότητα των κροσσών των σαλπίγγων.
Τα αντισυλληπτικά, που περιέχουν μόνο προγεστερινοειδές, προκαλούν και αυτά αναστολή της ωορρηξίας και ωχρινοποίηση του ενδομητρίου και ενδείκνυνται για γυναίκες που δεν πρέπει να πάρουν οιστρογόνα π.χ. εκείνες που έχουν ιστορικό καρκίνου του μαστού.
Τα αντισυλληπτικά χάπια συστήνονται για μία γυναίκα που βρίσκεται σε σταθερή μονογαμική σχέση, καθώς δεν προσφέρουν καμία προστασία έναντι των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Η γυναίκα που θα τα επιλέξει θα πρέπει να είναι συνεπής καθημερινά στην ώρα λήψης τους και να τα λαμβάνει κατόπιν ιατρικής σύστασης και υπό την καθοδήγηση του γυναικολόγου της.
Τα αντισυλληπτικά μπορεί να δοθούν και για θεραπευτικούς σκοπούς, όπως π.χ. διαταραχές εμμήνου ρύσεως, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ενδομητρίωση, κύστη ωοθήκης κ.τ.λ.. Βελτιώνουν συμπτώματα δυσμηνόρροιας, προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου και ακμής, ενώ παράλληλα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κύστεων ωοθηκών, καρκίνου των ωοθηκών και του ενδομητρίου.
Όπως κάθε φάρμακο, έτσι και τα αντισυλληπτικά παρουσιάζουν παρενέργειες, οι συχνότερες των οποίων είναι μεταβολή της libido και του θυμικού, μεταβολή του σωματικού βάρους, ναυτία, κατακράτηση υγρών, μαστωδυνία, επιδείνωση ημικρανιών και κεφαλαλγίας (σε γυναίκες με προϋπάρχον ιστορικό). Τις περισσότερες φορές, οι παρενέργειες εξαφανίζονται ή μειώνονται με την πάροδο του χρόνου ή την αλλαγή του φαρμακευτικού σκευάσματος.
Γυναίκες που καπνίζουν έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης θρομβοεμβολικών επεισοδίων (εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση, έμφραγμα του μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο), ιδιαίτερα αν συνυπάρχουν διαταραχές στην πηκτικότητα του αίματος (μία κατάσταση που περιγράφεται ως «θρομβοφιλία»). Για τον λόγο αυτό δεν είναι ασφαλές να λαμβάνει μία γυναίκα συστηματικά αντισυλληπτικά χωρίς προηγουμένως να έχει επισκεφθεί τον γυναικολόγο της και να έχει κάνει συγκεκριμένο κύκλο εξετάσεων, σημαντικό τμήμα του οποίου είναι ο έλεγχος για τη θρομβοφιλία.
Πέραν του ελέγχου για τη θρομβοφιλία, που θα αποκαλύψει αν υπάρχει κάποια διαταραχή στην πηκτικότητα του αίματος, χρειάζεται να ελεγχθεί η νεφρική και η ηπατική λειτουργία της γυναίκας, καθώς και τα λιπίδια, γιατί τα αντισυλληπτικά αυξάνουν την πιθανότητα χολολιθίασης, ικτέρου και δυσλειτουργίας του ήπατος, ενώ παράλληλα τροποποιούν το λιπιδαιμικό προφίλ.
Η χορήγηση των αντισυλληπτικών, όταν γίνεται από γυναικολόγο, (αφού έχει προηγηθεί ο απαραίτητος κλινικοεργαστηριακός έλεγχος και υπάρχει συμμόρφωση με τις οδηγίες λήψης) είναι μία ασφαλής μέθοδος αντισύλληψης. Η γυναίκα συνεχίζει κατά τη λήψη τους να παρακολουθείται συστηματικά και να επικοινωνεί με τον ιατρό της στην εμφάνιση κάποιας παρενέργειας, καθιστώντας τη μέθοδο αυτή μία από τις πλέον διαδεδομένες, καθώς η επιτυχία της φθάνει το 98%.
Χειρουργός – Γυναικολόγος – Μαιευτήρ
Αριστούχος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας
Γονιμότητα Ζεύγους
Ενδοσκοπική Χειρουργική
Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου
Διαβάστε περισσότερα: www.futurefamily.gr
Διαβάστε επίσης: SEXUALITY: Αυτά που πρέπει να γνωρίζουμε για την αντισύλληψη
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012, 09:31