Πώς μπορεί η ψυχοθεραπεία να βοηθήσει τη σεξουαλική σας ζωή

Το σεξ, ασφαλώς, δεν είναι μόνο σωματικό. Κάτω από τα σεντόνια δε μπλέκονται μόνο δύο σώματα αλλά και οι συναισθηματικές και ψυχολογικές πλευρές των προσωπικοτήτων τους. Οι ειδικοί λένε πως η ανατροφή κάθε ανθρώπου, η κουλτούρα του, η θρησκεία και οι προηγούμενες εμπειρίες μπορούν να έχουν αντίκτυπο στη σεξουαλικότητα του.

Αν προσθέσουμε και τις εξιδανικευμένες αντιλήψεις του πώς πρέπει να είναι η σεξουαλική ζωή κάποιου, συν τις ορμόνες, δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση που χρειαζόμαστε κάποιες φορές μια βοήθεια.

Οι λόγοι που κάνουν ένα ζευγάρι να πάει σε θεραπεία σεξ είναι πολυποίκιλοι, ενώ συχνά αναφέρονται ως αιτίες οι αταίριαστες σεξουαλικές ορμές, παλαιότερη κακοποίηση, δυσκολία οργασμού στις γυναίκες, ή η εμμονή των ανδρών με την πορνογραφία στο Ίντερνετ.

Περίπου το 35 με 50% των ανθρώπων παλεύουν με μακροχρόνιες σεξουαλικές δυσκολίες κατά τη διάρκεια της ζωής τους και για να μην απατάσθε, οι άνδρες δεν είναι τα μόνα πλάσματα που θέλουν να κάνουν σεξ συχνότερα από τις συντρόφους τους. Η αλήθεια είναι πως η φράση «Δε θέλει ποτέ να κάνουμε σεξ» λέγεται τόσο συχνά όσο ένα γνωστό ρεφρέν τραγουδιού από τις ασθενείς όσο και από τους ασθενείς. Πολλά ζευγάρια εισέρχονται σε ένα παιχνίδι εξουσίας όπου αντίπαλοι είναι το σεξ ή το τίποτα… Και το τίποτα τελικά θα νικήσει.

Επομένως τι συμβαίνει πίσω από την κλειστή πόρτα του ψυχοθεραπευτή; Οι παρανοήσεις αφθονούν, κάτι που μπορεί να εξηγήσει γιατί πολλοί άνθρωποι αμελούν να ζητήσουν βοήθεια. Για παράδειγμα, η ψυχοθεραπεία είναι μόνο συνομιλία, η επίδοση σε σεξουαλικές πράξεις μπροστά στον ψυχοθεραπευτή θεωρείται ανήθικη.

Στην πραγματικότητα η δουλειά του ψυχοθεραπευτή συχνά περιλαμβάνει να προσαρμόσει τις προσδοκίες των πελατών πως κάθε προσπάθεια θα πρέπει να μιμείται μια καυτή Χολυγουντιανή ερωτική σκηνή, ενώ σχετική έρευνα καταδεικνύει πως ακόμα και σε ευτυχισμένα παντρεμένα ζευγάρια με λειτουργική σεξουαλική ζωή, λιγότερες από τις μισές επαφές ήταν «ιδανικές», δηλαδή και οι δύο να θέλουν σεξ, να είναι διεγερμένοι και να έχουν οργασμό.

Η εκπαίδευση των ζευγαριών στο να αναπτύξουν σεξουαλικές δεξιότητες ή να προσπεράσουν σωματικούς περιορισμούς λόγω ασθενείας ή ιατρικής θεραπείας, είναι συχνά κύριο συστατικό της θεραπείας σεξ. Οι εργασίες για το σπίτι ίσως περιλαμβάνουν τη διασκέδαση σε ραντεβού που είναι αισθησιακά αλλά όχι απαραίτητα ερωτικά, ή ερωτικές εμπειρίες που δεν καταλήγουν στην αυτήν καθεαυτή ερωτική πράξη.

Επίσης πάρα πολλά ζευγάρια δοκιμάζουν διείσδυση πριν να έχουν διεγερθεί επαρκώς και οι δύο σύντροφοι, πράγμα που αφήνει έναν ή και τους δύο να αισθάνονται απογοητευμένοι, ή χωρίς αυτοπεποίθηση, καταλήγοντας ανικανοποίητοι. Η ερωτική επαφή πρέπει να ξεκινά «σε υψηλά επίπεδα διέγερσης».

Αν και είναι συχνότερο να αναζητούν ζευγάρια τη σεξοθεραπεία, μεμονωμένα άτομα είτε σε σχέση είτε όχι, μπορούν επίσης να ωφεληθούν, αν και όταν μόνο το ένα μέλος του ζευγαριού το επιλέξει, η δουλειά μπορεί να αποδειχθεί δυσκολότερη.

Η θεραπεία σεξ είναι πιο αποτελεσματική αν εμπλακούν και τα δύο μέρη του «δυαδικού συστήματος» που λέγεται σχέση. Ως θεραπευτές έχουμε δουλέψει με θεραπευόμενους που ο σύντροφός τους, τούς είπε κυνικά: «Δεν είχα ποτέ αυτό το πρόβλημα με κάποιον άλλο, άρα το πρόβλημα το έχεις εσύ, να πας να το κοιτάξεις». Ο θεραπευτής σε αυτές τις περιπτώσεις ζητά να δει έστω και μια φορά το σύντροφο που αντιστέκεται.

Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας σεξ, στην πραγματικότητα, συχνά εξαρτάται από την προθυμία να δεσμευτούν να κάνουν τη δουλειά που απαιτείται και συχνά χωρίς να δουν άμεσα αποτελέσματα, όπως αξίζει να αναφέρουμε πως σημαντική παράμετρος είναι και η επικοινωνία με τον θεραπευτή.

Αυριανό θέμα: Ας μιλήσουμε πιο ειδικά για τη σεξοθεραπεία και τι να περιμένουμε από αυτήν

Το άρθρο επιμελήθηκε η Ε. Ελευθερίου Ψυχοθεραπεύτρια-Θεραπεύτρια Σεξουαλικών Διαταραχών, Συνεργάτιδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr