Σύμφωνα με προειδοποίηση του Π.Ο.Υ.(Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) η βλεννόρροια ενδέχεται σύντομα να μην θεραπεύεται. Η ανεξέλεγκτη χρήση αντιβιοτικών κάνει τα παθογόνα βακτήρια που προκαλούν τη νόσο ανθεκτικά στα μέχρι τώρα χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως η Αυστραλία.

Ο επικεφαλής του προγράμματος σεξουαλικής υγείας του πανεπιστημίου του New South Wales Dr. B. Donovan ανέφερε πως στην περιοχή εδώ και 40 χρόνια αναπτύσσονται ανθεκτικά στελέχη του γονόκοκκου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα αντιβιοτικά διατίθενται ελεύθερα, χωρίς συνταγή ιατρού, ακόμη και σε σούπερ μάρκετ.

Συχνά, ασθενείς υψηλού κινδύνου λαμβάνουν μικρές δόσεις κάποιου αντιβιοτικού καθημερινά σαν προφύλαξη από τη λοίμωξη, γεγονός που για κάποιο χρονικό διάστημα είναι αποτελεσματικό. Το θέμα είναι ότι, αν κάποια στιγμή μολυνθούν, ο υπεύθυνος μικροοργανισμός θα είναι εξ ορισμού ανθεκτικός στο αντιβιοτικό αυτό.

Πιο συγκεκριμένα είπε: «Η περιοχή μας τροφοδοτείται από όλα τα στελέχη γονόκοκκου που υπάρχουν στην ασιατική πλευρά του Ειρηνικού Ωκεανού λόγω των ταξιδιωτών. Η αιτία είναι ότι πολλοί έχουν σεξουαλικές επαφές κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους.

Εδώ και 30 χρόνια δεν χρησιμοποιούμε την πενικιλίνη στη θεραπεία της βλεννόρροιας στην περιοχή μας. Έκτοτε έχουμε εγκαταλείψει κάθε νέο αντιβιοτικό που χρησιμοποιήθηκε, με αποτέλεσμα σήμερα τα κυρίαρχα στελέχη του γονόκοκκου στην περιοχή μας να είναι ανθεκτικά σε όλα τα αντιβιοτικά πρώτης εκλογής που έχουν κατά καιρούς προταθεί. Τώρα πια χρησιμοποιούμε τις κεφαλοσπορίνες τρίτης γενιάς, αλλά υπάρχουν ενδείξεις αντοχής του γονόκοκκου και σε αυτές.

Το πρόβλημα είναι ότι η βλεννόρροια είναι σοβαρή ασθένεια. Αν δεν θεραπευθεί μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές λοιμώξεις της πυέλου και υπογονιμότητα στη γυναίκα, όπως και σε λοιμώξεις γειτονικών οργάνων».

Ο επικεφαλής του προγράμματος καταλήγει πως χρειάζονται καλύτεροι μηχανισμοί ελέγχου διότι η βλεννόρροια αφορά και σε πληθυσμούς που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στους φορείς υγειονομικής περίθαλψης. Το πιο σημαντικό όμως είναι να χορηγούνται τα κατάλληλα αντιβιοτικά, στη σωστή δόση και στις κατάλληλες περιπτώσεις.

Πηγή: ABC


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Χ.Κυράτσας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr