Η σεξουαλική ευεξία μπορεί να αλλάξει σημαντικά μπροστά σε αναπαραγωγικές προκλήσεις, όπως η μετάβαση στη γονεϊκότητα και η διαδικασία της ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι τα ζευγάρια αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις για τη σεξουαλική τους υγεία όταν προσπαθούν να δημιουργήσουν οικογένεια, με μια κοινή πρόκληση να είναι η απώλεια εγκυμοσύνης, την οποία βιώνει έως και το 25% των γυναικών. Παραδόξως, ο αντίκτυπος της απώλειας εγκυμοσύνης στη σεξουαλική υγεία και ευημερία είναι ανεπαρκώς μελετημένος, παρά τις γνωστές ψυχικές και σωματικές επιπτώσεις αυτών των απωλειών στην υγεία.

Οι υπάρχουσες μελέτες, αν και περιορισμένες, δείχνουν ότι η απώλεια εγκυμοσύνης συνδέεται με χαμηλότερη σεξουαλική λειτουργία και επιθυμία και για τους δύο συντρόφους. Ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία σε γυναίκες που ήταν έγκυες. Επιπλέον, οι μελέτες αυτές δείχνουν ότι η απώλεια εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη σεξουαλική οικειότητα και ικανοποίηση για τις γυναίκες που ήταν έγκυες και σε συναισθηματικές και οργανικές προκλήσεις για τους συντρόφους τους. Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες επικεντρώνονται σε άτομα με πολλαπλές απώλειες, οι οποίες επηρεάζουν μόνο το 1% έως 5% των ζευγαριών, και λίγες περιλαμβάνουν δεδομένα και από τους δύο συντρόφους του ζευγαριού.

Για να καλύψουν αυτό το κενό, οι ερευνητές ξεκίνησαν το 2020 τη μελέτη Acknowledging Loss Outcomes and Experiences (ALOE). Σε αυτή τη διαχρονική μελέτη συμμετείχαν 148 ζευγάρια που είχαν βιώσει απώλεια εγκυμοσύνης εντός των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Και οι δύο σύντροφοι συμπλήρωσαν τέσσερις μηνιαίες έρευνες, ενώ από τη μελέτη εξαιρέθηκαν τα ζευγάρια που υποβλήθηκαν σε θεραπεία γονιμότητας λόγω των ιδιαίτερων σεξουαλικών συνθηκών.

Σε σύγκριση με τα ζευγάρια της ομάδας ελέγχου χωρίς ιστορικό απώλειας εγκυμοσύνης, τα ζευγάρια που είχαν βιώσει πρόσφατα μια απώλεια ανέφεραν χαμηλότερη σεξουαλική ικανοποίηση 3-4 μήνες μετά την απώλεια και αυξημένες αποκλίσεις στη σεξουαλική επιθυμία μεταξύ των συντρόφων. Είναι ενδιαφέρον ότι η μελέτη δεν διαπίστωσε διαφορές στη σεξουαλική λειτουργία, επιθυμία ή συχνότητα, αλλά οι σύντροφοι εκείνων που είχαν χάσει μια εγκυμοσύνη ανέφεραν χαμηλότερη σεξουαλική δυσφορία, πιθανώς επειδή έδιναν προτεραιότητα στη διαχείριση της θλίψης και την υποστήριξη του συντρόφου τους έναντι της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ALOE παρείχαν επίσης ποιοτικές απαντήσεις σχετικά με το πώς η απώλεια εγκυμοσύνης επηρέασε τη σεξουαλική τους ευεξία. Οι απαντήσεις αυτές αποκάλυψαν πρόσθετες επιπτώσεις που δεν καταγράφηκαν στα ποσοτικά δεδομένα, όπως αρνητικές αλλαγές στην υγεία και την εικόνα του σώματος, το σεξ που έγινε μηχανικό και επικεντρώθηκε στη σύλληψη και η παρέμβαση του άγχους, του φόβου, της θλίψης και της χαμηλής διάθεσης.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένα ζευγάρια ανέφεραν ότι βίωσαν ανάπτυξη της σχέσης και ενισχυμένη οικειότητα μετά την απώλεια, αν και τα περισσότερα θετικά αναφέρθηκαν παράλληλα με τις αρνητικές αλλαγές. Αυτό υπογραμμίζει ότι η απώλεια εγκυμοσύνης επηρεάζει τη σωματική υγεία, την ψυχική υγεία και την ευημερία των σεξουαλικών σχέσεων.

Οι ερευνητές τόνισαν την ανάγκη για καλύτερη υποστήριξη των ζευγαριών από τους επαγγελματίες υγείας. Διαπίστωσαν ότι πολλά ζευγάρια αισθάνονταν ότι οι ψυχολογικές και σεξουαλικές δυσκολίες τους παραμελούνταν ή ακυρώνονταν από τους επαγγελματίες. Για τη βελτίωση της υποστήριξης, οι ερευνητές προσφέρουν τρεις προτάσεις:

  1. Συζητήστε τη σεξουαλικότητα, όχι μόνο την αντισύλληψη: Οι επαγγελματίες θα πρέπει να ασχοληθούν με τη σεξουαλική ευεξία μετά την απώλεια εγκυμοσύνης, όχι μόνο με την αντισύλληψη. Αυτό περιλαμβάνει τη συζήτηση των αλλαγών στη σεξουαλική σχέση, την προσφορά ευκαιριών για συζήτηση σχετικά με τις σεξουαλικές ανησυχίες και την παροχή πόρων για τη σεξουαλική και ψυχική υγεία.
  2. Κάντε κάθε απώλεια να μετράει: Οι επαγγελματίες θα πρέπει να υποστηρίζουν τα ζευγάρια μετά από οποιαδήποτε απώλεια εγκυμοσύνης, όχι μόνο μετά από πολλαπλές απώλειες. Αυτό περιλαμβάνει τη συζήτηση για τη σεξουαλικότητα και την παροχή κατάλληλων πόρων και συμβουλών.
  3. Λάβετε υπόψη τις εμπειρίες των συντρόφων: Οι σύντροφοι συχνά αισθάνονται παραμελημένοι από τους επαγγελματίες υγείας μετά από μια απώλεια. Τα θεραπευτικά μοντέλα που ενσωματώνουν τους συντρόφους μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των σεξουαλικών τους προκλήσεων και να υποστηρίξουν το ζευγάρι ως σύνολο.

Συνοψίζοντας, πολλά ζευγάρια αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τη σεξουαλική ευεξία μετά από απώλεια εγκυμοσύνης και υπάρχει ανάγκη για ενισχυμένη υποστήριξη και κατανόηση από τους ερευνητές και τους επαγγελματίες. Εστιάζοντας στη σεξουαλική ευημερία στο πλαίσιο της απώλειας εγκυμοσύνης, η επαγγελματική κοινότητα μπορεί να υποστηρίξει καλύτερα τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν αυτές τις προκλήσεις.

https://andrologia.gr/