Υπάρχουν σημαντικοί συσχετισμοί μεταξύ της σεξουαλικής αυτοπεποίθησης, της σεξουαλικής επικοινωνίας, της αυτό-εικόνας και της γυναικείας σεξουαλικής λειτουργίας σύμφωνα με νέα έρευνα που διενεργήθηκε στην Κίνα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine τον Ιανουάριο του 2021.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η επίδραση της αυτοπεποίθησης και της επικοινωνίας πάνω στην αυτό-εικόνα και στην σεξουαλικής λειτουργία, δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς.

Σημειώνεται ότι το πολιτισμικό υπόβαθρο μπορεί να επηρεάσει τα αισθήματα μιας γυναίκας γύρω από την σεξουαλικότητα. Οι μεγαλύτερες γυναίκες μπορεί να θεωρούν το σεξ ως ταμπού και τον σεξουαλικό τους ρόλο ως παθητικό. Αντιθέτως οι νεότερες γενιές τείνουν να είναι πιο ανοιχτές γύρω από την σεξουαλικότητα και να μιλούν για το σεξ. Κάποιες γυναίκες μπορεί να βρίσκουν ότι οι σεξουαλικές τους συμπεριφορές διαμορφώνονται ταυτόχρονα από παραδοσιακές και σύγχρονες οπτικές ταυτόχρονα.

Για την διεξαγωγή της μελέτης 510 γυναίκες συμπλήρωσαν διαδικτυακό ερωτηματολόγιο. Οι ηλικίες των συμμετεχουσών ήταν από 18 έως 53 ετών, με μέση ηλικία τα 28 έτη. Όλες οι γυναίκες είχαν σχέση για τουλάχιστον ένα χρόνο ∙ πάνω από τις μισές βρίσκονταν σε σχέση για ένα έως τέσσερα χρόνια. Η πλειοψηφία τους (96%) ήταν ετεροφυλόφιλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ερωτηματολόγιο περιείχε τομείς που αξιολογούσαν την αυτοεκτίμηση του σώματος, την αυτό-εικόνα του σώματος, την αυτοπεποίθηση κατά την σεξουαλική επαφή, την σεξουαλική επικοινωνία με τον σύντροφο και την προθυμία να μοιραστούν τις σεξουαλικές επιθυμίες τους με τους συντρόφους. Οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν επίσης το ερωτηματολόγιο Female Sexual Function Index (FSFI), το οποίο εξετάζει την σεξουαλική επιθυμία, την διέγερση, την κολπική λίπανση, τον οργασμό, την ικανοποίηση και τυχόν πόνο κατά την επαφή κατά τις 4 τελευταίες εβδομάδες.

Με βάση τις επιδόσεις στο FSFI, περίπου το 14% των γυναικών βρίσκονταν σε κίνδυνο σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Οι γυναίκες με θετική εικόνα για το σώμα τους έτειναν να έχουν καλύτερη σεξουαλική λειτουργία και μεγαλύτερη σεξουαλική αυτοπεποίθηση. Επίσης ήταν πιο πιθναό να συζητούν σεξουαλικά θέματα με τους συντρόφους τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν: «Οι γυναίκες που αγαπούν και σέβονται το σώμα τους μπορεί να νιώθουν πιο αποφασιστικές, κάτι που μπορεί να τις οδηγήσει να επικοινωνούν τις ανησυχίες τους με τους συντρόφους ή/και να νιώθουν λιγότερη ντροπή όταν μιλούν για το σεξ».

Αντιθέτως, οι γυναίκες που ντρέπονται για το σώμα τους είναι πολύ πιθανότερο να αντιμετωπίζουν σεξουαλικές δυσλειτουργίες όπως κακή διέγερση και κολπική λίπανση. Η σεξουαλική αυτοπεποίθηση ήταν επίσης χαμηλότερη και βρέθηκε ότι επικοινωνούσαν λιγότερο για το σεξ με τον σύντροφο.

Η μελέτη παρουσιάζει συγκεκριμένους περιορισμούς. Για παράδειγμα οι συσχετισμοί μπορεί να είναι αμφίδρομοι: η καλύτερη σεξουαλική λειτουργία μπορεί να οδηγεί σε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, καλύτερη αυτό-εικόνα και επικοινωνία. Επίσης τα αποτελέσματα μπορεί να είναι διαφορετικά για γυναίκες που δεν βρίσκονται σε σταθερές σχέσεις. Επιπλέον η μέση ηλικία των συμμετεχουσών ήταν τα 28 χρόνια. Σε γηραιότερους πληθυσμούς που ίσως είναι σεξουαλικά πιο συντηρητικοί τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν.

Οι συγγραφείς της μελέτης καταλήγουν ότι τόσο οι γυναίκες όσο και οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να επικεντρωθούν στην βελτίωση της αυτό-εικόνας, της αυτοπεποίθησης και τις στρατηγικές επικοινωνίας μεταξύ των ζευγαριών.

https://andrologia.gr/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης