Η σεξουαλική δυσλειτουργία, τα προβλήματα ψυχικής υγείας και τα προβλήματα στον γάμο συχνά είναι αλληλένδετα. Παλαιότερες μελέτες έδειξαν αμφίδρομο συσχετισμό μεταξύ της ποιότητας της σχέσης και της σεξουαλικής ικανοποίησης. Αν ένα άτομο είναι ικανοποιημένο μέσα στην σχέση του είναι πιο πιθανό να είναι ικανοποιημένο και με την σεξουαλική του ζωή και το αντίστροφο. Από την άλλη, αν το άτομο αντιμετωπίζει προβλήματα στην σχέση, είναι πιο πιθανό να μην είναι ικανοποιημένο και από την σεξουαλική του ζωή.
Η ψυχική υγεία του ατόμου μπορεί επίσης να επηρεάσει την σεξουαλική ικανοποίηση και την ικανοποίηση από την σχέση. Ιδιαιτέρως η κατάθλιψη μπορεί να έχει πολύ αρνητική επίδραση στις σχέσεις και την σεξουαλική υγεία.
Δεδομένων των ισχυρών αυτών συσχετισμών, οι συγγραφείς μιας πρόσφατης μελέτης διερεύνησαν το πως η σεξουαλική δυσλειτουργία σχετίζεται με την ικανοποίηση μέσα στον γάμο και την κατάθλιψη σε ένα δείγμα 100 ετεροφυλόφιλων ζευγαριών από την Βραζιλία.
Τα ζευγάρια που στρατολογήθηκαν για τη μελέτη μέσω του Κέντρου Αρωγής και Εκπαίδευσης της Νοσηλευτικής (CAENF) του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του São Paulo, συμπλήρωσαν τρια διαφορετικά, εγκεκριμένα και διεθνώς αναγνωρισμένα ερωτηματολόγια: το Golombok-Rust Inventory of Sexual Satisfaction (GRISS), το Golombok- Rust Inventory of Marital Satisfaction (GRIMS), και το Beck Depression Inventory (BDI).
Οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες συμπλήρωσαν τα ερωτηματολόγια μόνοι τους, ώστε οι απαντήσεις τους να μην επηρεαστούν από αυτές των συντρόφων τους. Παρόλα αυτά, τα ερωτηματολόγια αντιστοιχίστηκαν αριθμητικά με αυτά των εκάστοτε συντρόφων, ώστε να μπορούν να συγκριθούν οι απαντήσεις κατά την τελική ανάλυση των δεδομένων. Αφού συλλέχθηκαν τα δεδομένα από όλους τους συμμετέχοντες, οι ερευνητές τα χρησιμοποίησαν για να καθορίσουν πως η σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να σχετίζεται με την κατάθλιψη και την ποιότητα της σχέσης του ζευγαριού.
Σε συμφωνία με την έως τώρα βιβλιογραφία, η σεξουαλική δυσλειτουργία πάρουσίασε ισχυρό συσχετισμό με την απογοήτευση στον γάμο. Ο συσχετισμός αυτός μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων. Αν ένα άτομο αντιμετωπίζει προβλήματα σεξουαλικής υγείας, μπορεί να αποφεύγει τις σεξουαλικές επαφές με τον σύντροφο και κατά συνέπεια η σχέση τους να υποφέρει. Εναλλακτικά, αν κάποιο άτομο είναι δυσαρεστημένο από την σχέση του είναι πιθανό να αντιμετωπίζει περισσότερα σεξουαλικά προβλήματα (π.χ. έλλειψη επιθυμίας, μικρότερη συχνότητα σεξουαλικών επαφών, κ.α.)
Επιπλέον αυτή η μελέτη ανακάλυψε και συσχετισμό μεταξύ καταθλιπτικών συμπτωμάτων και προβλημάτων στον γάμο. Και πάλι αρκετοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν αυτόν τον συσχετισμό. Ένας άνθρωπος που παλεύει με την κατάθλιψη, μπορεί να αποτραβηχτεί από την σχέση εν δυνάμει ζημιώνοντας την σχέση αυτή και για τα δυο μέρη. Από την άλλη, ένα άτομο που είναι βαθιά δυσαρεστημένο μέσα στον γάμο του, μπορεί να ξεκινήσει να βιώνει καταθλιπτικά συμπτώματα.
Αυτά τα ευρήματα ενισχύουν την σημασία της λήψης έγκαιρης και εξειδικευμένης βοήθειας, όχι μόνοι για την σεξουαλική δυσλειτουργία άλλα και για τα προβλήματα ψυχικής υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζουν. Η θεραπεία των οργανικών αιτίων που ενοχοποιούνται για την σεξουαλική δυσλειτουργία είναι σημαντική, όμως εξίσου σημαντική είναι η ψυχολογική και συναισθηματική υποστήριξη του ζευγαριού, κάτι που επιτυγχάνεται μέσω συμβουλευτικής και/ή ψυχοθεραπείας.