Η ικανοποίηση με τα γεννητικά όργανα και το στήθος του ατόμου μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική απόδοση και τη συνολική ποιότητα ζωής. Οι άνδρες που είναι δυσαρεστημένοι με τα γεννητικά τους όργανα συχνά αποφεύγουν ορισμένες σεξουαλικές δραστηριότητες και οι γυναίκες με χαμηλή ικανοποίηση από τα γεννητικά τους όργανα αισθάνονται συνήθως λιγότερο ικανοποιημένες με την εμφάνισή τους. Ορισμένοι μπορεί να αναζητήσουν αισθητική χειρουργική επέμβαση, αλλά η δυσαρέσκεια συχνά παραμένει.
Προηγούμενες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στη λειτουργία των γεννητικών οργάνων και την προσωπική ικανοποίηση, αλλά δεν διερεύνησαν τι θεωρείται «φυσιολογικό» γεννητικό όργανο. Για παράδειγμα, εργαλεία όπως ο Δείκτης της εικόνας των ανδρικών γεννητικών οργάνων (IMGI) και η Κλίμακα αξιολόγησης του μεγέθους του στήθους (BSRS) μετρούν την ικανοποίηση αλλά όχι την αντίληψη της κανονικότητας. Επιπλέον, η έρευνα έχει δείξει προτιμήσεις για ορισμένα χαρακτηριστικά των γεννητικών οργάνων, αλλά και πάλι δεν έχει εικόνα για το τι πιστεύουν οι άνθρωποι ότι είναι φυσιολογικό.
Ως εκ τούτου, μια νέα μελέτη διερεύνησε τις απόψεις του κοινού σχετικά με το τι είναι φυσιολογικό για τα ανδρικά και γυναικεία γεννητικά όργανα και την εμφάνιση των μαστών, με στόχο να βοηθήσει τα άτομα με χαμηλή ικανοποίηση κατανοώντας αυτές τις αντιλήψεις. Η γνώση αυτή είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της αυτοεκτίμησης και την αντιμετώπιση των ευρύτερων επιρροών στις προτιμήσεις των γεννητικών οργάνων και του στήθους.
Η παρούσα μελέτη, η οποία εγκρίθηκε από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, χρησιμοποίησε μια έρευνα για να διερευνήσει τις απόψεις του κοινού σχετικά με τα «φυσιολογικά» ανδρικά και γυναικεία γεννητικά όργανα και την εμφάνιση των μαστών. Η έρευνα διεξήχθη από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2023 μέσω του ResearchMatch και περιλάμβανε 54 ερωτήσεις σχετικά με τη σεξουαλική ικανοποίηση, τις προτιμήσεις και τα δημογραφικά στοιχεία, απευθυνόμενη σε συμμετέχοντες ηλικίας 18 ετών και άνω.
Η έρευνα χρησιμοποίησε επικυρωμένες κλίμακες όπως το IMGI και το BSRS για ακριβείς μετρήσεις. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες υψηλής και χαμηλής ικανοποίησης από τα γεννητικά όργανα με βάση τα επίπεδα ικανοποίησης που δήλωσαν οι ίδιοι. Η μελέτη ανέλυσε τα δημογραφικά στοιχεία, τη σεξουαλική δραστηριότητα, τις προτιμήσεις και τα μέτρα ποιότητας ζωής, συμπεριλαμβανομένου του άγχους που σχετίζεται με τα γεννητικά όργανα του ατόμου. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στατιστικές δοκιμές για την ανάλυση των δεδομένων ώστε να προσδιοριστούν στατιστικά σημαντικά ευρήματα.
Στη μελέτη συμμετείχαν 649 άτομα (560 συμπλήρωσαν την έρευνα) σχετικά με τις απόψεις τους για την εμφάνιση των γεννητικών οργάνων και των μαστών και τη σεξουαλική ικανοποίηση. Οι περισσότεροι ερωτηθέντες ήταν γυναίκες (72,1%) και λευκοί (83,2%). Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες χαμηλής και υψηλής ικανοποίησης από τα γεννητικά όργανα. Τα βασικά ευρήματα περιλαμβάνουν:
Ανδρικά γεννητικά όργανα: Οι περισσότεροι πίστευαν ότι το φυσιολογικό μήκος του πέους σε στύση είναι 10,4 έως 15,2 εκατοστά και ότι η περιτομή είναι φυσιολογική. Υπήρχαν ανάμεικτες απόψεις σχετικά με τις ηβικές τρίχες και την περίμετρο του πέους. Επιπλέον, τα άτομα με χαμηλή ικανοποίηση από τα γεννητικά όργανα είχαν την τάση να υποτιμούν το μέγεθος του πέους.
Γυναικεία γεννητικά όργανα: Οι περισσότεροι θεώρησαν ότι ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι ασυνήθιστος και ότι το μέγεθος του στήθους είναι κατά μέσο όρο ένα μέγεθος στηθόδεσμου C. Οι ερωτηθέντες ήταν διχασμένοι όσον αφορά τις ανάγκες λίπανσης του κόλπου.
Γυναικείοι οργασμοί: Πολλοί άνδρες υπερεκτίμησαν τη διάρκεια των γυναικείων οργασμών, ενδεχομένως λόγω των κοινωνικών αφηγήσεων και των προτύπων φύλου.
Σεξουαλική δραστηριότητα: Όσοι είχαν υψηλή ικανοποίηση από τα γεννητικά όργανα ανέφεραν ότι ήταν πιο δραστήριοι σεξουαλικά, είχαν συχνότερη σεξουαλική δραστηριότητα (1-3 φορές την εβδομάδα) και βίωναν λιγότερο άγχος. Οι περισσότεροι ερωτηθέντες χρησιμοποιούσαν σεξουαλικά παιχνίδια και θεωρούσαν τα γεννητικά τους όργανα φυσιολογικά.
Εικόνα σώματος: Η θετικότητα του σώματος βελτίωσε τη σεξουαλική λειτουργία στις γυναίκες, ενώ η χαμηλή ικανοποίηση των γεννητικών οργάνων στους άνδρες συνδέθηκε με μειωμένη ευχαρίστηση και διέγερση. Το άγχος και η κατάθλιψη επηρέασαν αρνητικά τη σεξουαλική ευεξία.
Άγχος και κανονικότητα: Τα άτομα που πίστευαν ότι τα γεννητικά τους όργανα ήταν φυσιολογικά είχαν χαμηλότερο στρες και υψηλότερη ικανοποίηση. Οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να θεωρούν τα γεννητικά τους όργανα φυσιολογικά σε σύγκριση με τους άνδρες. Αυτό θα μπορούσε να επηρεαστεί από την πολιτισμική έμφαση στο μέγεθος του πέους. Η χαμηλότερη ικανοποίηση συνδέθηκε με υψηλότερο στρες και λιγότερο συχνή σεξουαλική δραστηριότητα.
Τελικά, τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης υποδηλώνουν ότι οι αντιλήψεις για τα γεννητικά όργανα και η σεξουαλική ικανοποίηση επηρεάζονται από πολλαπλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης στα μέσα ενημέρωσης, των πολιτιστικών προτύπων και της εικόνας του σώματος. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την κατανόηση αυτών των αντιλήψεων και τη βελτίωση της εκπαίδευσης για τη σεξουαλική υγεία και των θεραπευτικών προσεγγίσεων.