Οι παραδοσιακές χειρουργικές επεμβάσεις επιβεβαίωσης φύλου, όπως η φαλλοπλαστική και η κολποπλαστική αναστροφής πέους, έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργήσουν γεννητικά όργανα που ταιριάζουν με το αναγνωρισμένο φύλο ενός ατόμου, συχνά ως αρσενικό ή θηλυκό. Ωστόσο, ορισμένα άτομα, όπως εκείνα που προσδιορίζονται ως μη δυαδικά, bigender ή agender, μπορεί να επιθυμούν μια μοναδική προσέγγιση που δεν ακολουθεί αυτό το παραδοσιακό δυαδικό μοντέλο.
Αυτοί οι ασθενείς μπορεί να θέλουν να διατηρήσουν ορισμένα τμήματα των αρχικών τους γεννητικών οργάνων ή να ακολουθήσουν εντελώς διαφορετικές χειρουργικές επεμβάσεις, όπως η αφαίρεση όλων των εξωτερικών γεννητικών οργάνων και η δημιουργία ενός νέου τύπου ανοίγματος της ουρήθρας. Αυτές οι επιλογές, γνωστές ως χειρουργικές επεμβάσεις που επιβεβαιώνουν το φύλο με ατομική προσαρμογή, μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να επιτύχουν μια καλύτερη αντιστοιχία μεταξύ του σώματός τους και της ταυτότητάς τους, απαλύνοντας τη δυσφορία του φύλου και βελτιώνοντας την ψυχική και σωματική ευεξία. Καθώς η ζήτηση για αυτές τις διαδικασίες αυξάνεται, είναι σημαντικό οι επαγγελματίες υγείας να κατανοούν και να υποστηρίζουν αυτές τις μοναδικές ανάγκες.
Ως εκ τούτου, οι συγγραφείς μιας νέας δημοσίευσης στο Journal of Sexual Medicine έθεσαν ως στόχο να περιγράψουν χειρουργικές τεχνικές για λιγότερο συχνά εκτελούμενες επεμβάσεις επιβεβαίωσης του φύλου στα γεννητικά όργανα, προκειμένου να τις παρουσιάσουν στην ευρύτερη ιατρική κοινότητα.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς, οι ασθενείς που αναζητούν εξατομικευμένες επεμβάσεις επιβεβαίωσης του φύλου στα γεννητικά όργανα μπορεί να έρχονται με μια σαφή ιδέα για το τι θέλουν, ή μπορεί να χρειάζονται πληροφορίες σχετικά με το τι είναι χειρουργικά δυνατό. Πριν από τη χειρουργική επέμβαση, οι συγγραφείς συνιστούν να συνεργαστεί μια ολοκληρωμένη ομάδα, που θα περιλαμβάνει έναν πάροχο πρωτοβάθμιας περίθαλψης, έναν ενδοκρινολόγο και επαγγελματίες ψυχικής υγείας, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο ασθενής είναι σωματικά και ψυχικά προετοιμασμένος.
Στην παρούσα δημοσίευση περιγράφονται οι ακόλουθες τρεις εξατομικευμένες χειρουργικές επεμβάσεις που επιβεβαιώνουν το φύλο των γεννητικών οργάνων:
1) Φαλλοσυντηρητική κολποπλαστική (PPV): Αυτή η χειρουργική επέμβαση δημιουργεί ένα κολπικό κανάλι, διατηρώντας παράλληλα το εγγενές πέος του ασθενούς ανέπαφο. Επιλέγεται κυρίως από εκείνους που επιθυμούν έναν κόλπο αλλά δεν αισθάνονται άβολα με το πέος τους. Ο στόχος είναι να επιτραπεί η δεκτική επαφή και να διατηρηθεί κάποια στυτική λειτουργία, εάν είναι επιθυμητή.
2) Φαλλοπλαστική με διατήρηση του κόλπου (VPP): Αυτή η επέμβαση δημιουργεί έναν νεοφαλλό (νέο πέος) χωρίς να αφαιρείται ο εγγενής κόλπος. Είναι κατάλληλη για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν πέος αλλά θέλουν επίσης να διατηρήσουν τον κόλπο τους για σεξουαλικούς σκοπούς. Οι επιλογές περιλαμβάνουν να καταστεί το πέος ικανό για διείσδυση και/ή ούρηση ενώ στέκεται όρθιο.
3) Αφαίρεση γεννητικών οργάνων με περινεϊκή ουρηθροστομία: Αυτή η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει την αφαίρεση των περισσότερων ή όλων των εξωτερικών γεννητικών οργάνων (π.χ. πέος, όρχεις ή κόλπος) και τη δημιουργία ενός νέου ουροποιητικού ανοίγματος στο περίνεο (περιοχή μεταξύ των ποδιών). Μπορεί να αποτελεί επιλογή για άτομα που δεν επιθυμούν να έχουν παραδοσιακές δομές γεννητικών οργάνων και επιθυμούν μια πιο ομαλή εμφάνιση.
Κατά τη διάρκεια κάθε διαβούλευσης, οι ασθενείς συζήτησαν τους στόχους τους, συμπεριλαμβανομένων των χαρακτηριστικών των γεννητικών οργάνων που θα διατηρήσουν, θα δημιουργήσουν ή θα αφαιρέσουν, καθώς και την επιθυμητή εμφάνιση και τη σεξουαλική τους λειτουργία. Ενημερώθηκαν επίσης για τους κινδύνους και τη μόνιμη φύση της διαδικασίας. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, η παρακολούθηση παρακολουθήθηκε στενά με προσωπικές και εικονικές συναντήσεις για την παροχή συνεχούς υποστήριξης για τη βέλτιστη αποκατάσταση και ευεξία των ασθενών.
Εν κατακλείδι, η παρούσα δημοσίευση είχε ως στόχο να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις εξατομικευμένες χειρουργικές επεμβάσεις επιβεβαίωσης του φύλου των γεννητικών οργάνων και να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους σχετικά με τις πιθανές επιπλοκές και τη μετεγχειρητική φροντίδα. Προς το παρόν δεν υπάρχει τυποποιημένη αξιολόγηση για αυτές τις διαδικασίες, επομένως η συνεργασία μεταξύ των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης και των ασθενών είναι ζωτικής σημασίας. Η ικανοποίηση των ασθενών από αυτές τις χειρουργικές επεμβάσεις θεωρείται υψηλή, αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα για μια σαφέστερη εικόνα. Τελικά, ο στόχος αυτών των συγγραφέων ήταν να βοηθήσουν στην ευθυγράμμιση των χειρουργικών τεχνικών με τις μοναδικές ανάγκες του κάθε ασθενούς για τη μείωση της δυσφορίας φύλου και την υποστήριξη των στόχων ταυτότητας και ενδυνάμωσης.
https://andrologia.gr/