Η αιδοιοπλαστική επέμβαση είναι μια αισθητική χειρουργική επέμβαση για την αλλαγή των μικρών χειλέων ή των εσωτερικών πτυχών του δέρματος γύρω από το κολπικό άνοιγμα. Είναι ο πιο κοινός τύπος αισθητικής χειρουργικής επέμβασης στα γυναικεία γεννητικά όργανα και γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Οι γυναίκες μπορεί να εξετάσουν αυτή την επέμβαση λόγω αισθητικών ανησυχιών, σωματικής δυσφορίας (π.χ. τριβή ή προβλήματα με στενά ρούχα), ψυχολογικών επιπτώσεων (όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση ή φόβος για την κρίση) και σεξουαλικών ανησυχιών. Ορισμένες αναφερθείσες σεξουαλικές ανησυχίες που σχετίζονται με τη χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνουν πόνο κατά την είσοδο στο σεξ (δυσπαρεύνια), μειωμένη σεξουαλική ικανοποίηση και αμηχανία για την εμφάνιση των γεννητικών οργάνων, η οποία μπορεί να επηρεάσει τις σεξουαλικές εμπειρίες και την αυτοπεποίθηση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η γνώμη του συντρόφου επηρεάζει την απόφαση για χειρουργική επέμβαση. Ορισμένες γυναίκες επιδιώκουν τη διαδικασία για να αυξήσουν τη σεξουαλική ικανοποίηση του συντρόφου τους ή για να αποφύγουν αρνητικά σχόλια για τα γεννητικά τους όργανα. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι, ενώ οι σύντροφοι μπορούν να επηρεάσουν αυτές τις επιλογές, οι περισσότεροι άνδρες δεν ζητούν ή ενθαρρύνουν ενεργά την αισθητική χειρουργική επέμβαση των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Παρόλα αυτά, οι ανησυχίες σχετικά με την άποψη του συντρόφου για την εμφάνιση των γεννητικών οργάνων παραμένουν σημαντικές, με το 26,7% των γυναικών να αναφέρουν αρνητικά σχόλια από τους συντρόφους τους ως κίνητρο σε μια μελέτη για το θέμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συγγραφείς μιας νέας συστηματικής ανασκόπησης και μετα-ανάλυσης ακολούθησαν συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές για να βρουν έρευνες σχετικά με το πώς οι σεξουαλικοί σύντροφοι μπορεί να επηρεάσουν τις αποφάσεις των γυναικών να κάνουν χειρουργική επέμβαση στα χείλη του αιδοίου. Έψαξαν σε έξι βάσεις δεδομένων για να βρουν μελέτες που δημοσιεύτηκαν από το 2000 έως το 2024 και μόνο οι πρωτότυπες μελέτες που επικεντρώθηκαν σε υγιείς γυναίκες που επέλεξαν τη χειρουργική επέμβαση για προσωπικούς λόγους – όπως αισθητική, άνεση ή σεξουαλικές ανησυχίες – συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυσή τους. Οι ιατρικές περιπτώσεις (π.χ. αποκατάσταση τραυματισμών) αποκλείστηκαν.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα εργαλείο αξιολόγησης της ποιότητας για την αξιολόγηση κάθε μελέτης, βαθμολογώντας τα στοιχεία με βάση τα κριτήρια που πληρούνται. Για την ανάλυση των αποτελεσμάτων, ένα οπτικό εργαλείο που παρουσιάζει τα δεδομένα των μελετών ανέδειξε πόσο συχνά τα σχόλια του συντρόφου επηρέασαν τις αποφάσεις για χειρουργική επέμβαση. Δεδομένου ότι υπήρχαν διαφορές στα δεδομένα των μελετών, εφαρμόστηκε ένα στατιστικό μοντέλο για την πιο αξιόπιστη ερμηνεία των ευρημάτων.

Τελικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ρόλος του σεξουαλικού συντρόφου επηρεάζει τις αποφάσεις ορισμένων γυναικών να επιδιώξουν χειρουργική επέμβαση, αν και όχι σε συντριπτικό βαθμό. Συνολικά, ένας σταθμισμένος μέσος όρος 6,9% των γυναικών ανέφερε ότι ο σύντροφός τους επηρέασε την απόφασή τους και το 5,9% δήλωσε ότι η χειρουργική επέμβαση έγινε κατόπιν προτροπής του συντρόφου τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, το 27,2% των γυναικών είχαν ανησυχίες σχετικά με την αντίδραση του συντρόφου τους στην εμφάνιση των γεννητικών τους οργάνων. Τα αρνητικά σχόλια από τους συντρόφους βρέθηκαν να αποτελούν κίνητρο για τη χειρουργική επέμβαση στο 36,7% των περιπτώσεων, σύμφωνα με τη μετα-ανάλυση. Ωστόσο, οι μελέτες διέφεραν σημαντικά, γεγονός που υποδηλώνει ότι η επιρροή του συντρόφου στις αποφάσεις για χειρουργική επέμβαση μπορεί να επηρεάζεται από πολιτιστικούς και προσωπικούς παράγοντες.

Οι περισσότερες μελέτες ήταν μέτριας ποιότητας, με μέσο όρο 5,5 από 8 στην αξιολόγηση της μεροληψίας, που σημαίνει ότι είχαν μέτρια μεθοδολογική ποιότητα, καθώς σε αυτή την κλίμακα, το 0 υποδηλώνει υψηλό κίνδυνο μεροληψίας και το 8 υποδηλώνει χαμηλό κίνδυνο μεροληψίας. Ανεξάρτητα από αυτό, τα αποτελέσματα περιορίστηκαν κάπως από το μέγεθος της μελέτης και ορισμένους παράγοντες σχεδιασμού.

Η παρούσα ανασκόπηση είναι η πρώτη του είδους της που εξετάζει τον ρόλο των σεξουαλικών συντρόφων στις αποφάσεις των γυναικών να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση. Τα ευρήματα δείχνουν ότι ενώ ένα μικρό ποσοστό γυναικών (περίπου 5-7%) προβαίνει σε χειρουργική επέμβαση κυρίως λόγω αιτήματος του συντρόφου, μια πιο συνηθισμένη επιρροή είναι τα αρνητικά σχόλια ή η αναμενόμενη κριτική από τους συντρόφους, η οποία οδηγεί ορισμένες γυναίκες να αισθάνονται αμήχανες για την εμφάνισή τους. Για ορισμένες, τα σχόλια του συντρόφου αποτέλεσαν παράγοντα στην απόφασή τους να επιδιώξουν χειρουργική επέμβαση στα χείλη, συχνά εντείνοντας την επιθυμία τους να ευθυγραμμιστούν με τις εξιδανικευμένες εικόνες που βλέπουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η περιποίηση της ηβικής τριχοφυΐας και η έκθεση στην πορνογραφία μπορεί επίσης να έχουν αυξήσει την προσοχή στην εμφάνιση των γεννητικών οργάνων, συμβάλλοντας στη δυσαρέσκεια και μερικές φορές ωθώντας τις γυναίκες να εξετάσουν το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης για λόγους αυτοπεποίθησης και σεξουαλικής ελκυστικότητας. Αυτή η διαδικασία αφορά λιγότερο την άμεση πίεση του συντρόφου και περισσότερο τις εσωτερικευμένες αντιλήψεις. Παρ’ όλα αυτά, για να εξασφαλίσουν ενημερωμένες και αυτόνομες επιλογές, οι γυναίκες θα πρέπει να συζητούν τα κίνητρα για την αναζήτηση χειρουργικής με τους χειρουργούς τους, ώστε να αποσαφηνίζουν τους προσωπικούς τους στόχους και να διασφαλίζουν ότι οι αποφάσεις τους είναι απαλλαγμένες από αθέμιτη επιρροή.

 

andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης