Η στύση είναι η σεξουαλική διέγερση του ανδρικού πέους, πώς ακριβώς όμως λειτουργεί;

Στον μηχανισμό μιας λειτουργικής στύσης συμμετέχουν ηλεκτρικά σήματα μέσω του νευρικού συστήματος, η κυκλοφορία του αίματος, ο μυϊκός τόνος και οι ορμόνες.

Κατά την σεξουαλική διέγερση, ο εγκέφαλος αποστέλλει ένα ηλεκτρικό σήμα μέσω της σπονδυλικής στήλης στα γεννητικά όργανα. Αυτό το σήμα πυροδοτεί μια ορμονική ανταπόκριση η οποία προκαλεί διαστολή στα αιμοφόρα αγγεία των γεννητικών οργάνων.

Κατά την διαστολή των αγγείων των γεννητικών οργάνων, διευκολύνεται η ροή του αίματος στο πέος. Αυτό το αίμα γεμίζει τα σηραγγώδη σώματα του πέους, δύο σπογγώδεις θαλάμους που εκτείνονται κατά μήκος του πέους. Καθώς το αίμα ρέει στο πέος, οι φλέβες συστέλλονται, διατηρώντας με αυτόν τον τρόπο το αίμα στο όργανο.

Αυτή η διαδικασία είναι που προκαλεί την σκληρότητα του πέους και την διατήρηση της
σκληρότητας αυτής κατά την στύση. Στην συνέχεια, όταν επιτευχθεί οργασμός ή πάψει η σεξουαλική διέγερση, ο εγκέφαλος παύει να αποστέλλει τα ηλεκτρικά σήματα που προκαλούν την ορμονική ανταπόκριση και το πέος επιστρέφει στην χαλαρή του κατάσταση (η λεγόμενη χάλαση).

Τι προκαλεί την στυτική δυσλειτουργία;

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να παρουσιαστεί όταν υπάρχει πρόβλημα στη μετάδοση των ηλεκτρικών σημάτων από τον εγκέφαλο, όταν δεν ρέει επαρκές αίμα προς το πέος ή όταν ποσότητα αίματος διαφεύγει από το πέος. Μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα βλάβης στους στυτικούς ιστούς, να οφείλεται σε ορμονικές ανισορροπίες, σε ψυχολογικά ή συναισθηματικά προβλήματα ή να αποτελεί παρενέργεια της χορήγησης συγκεκριμένων φαρμακευτικών αγωγών.

Κάποιες παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα νεύρα που επηρεάζουν άμεσα την στυτική λειτουργία. Αυτές οι παθήσεις περιλαμβάνουν τον σακχαρώδη διαβήτη, πιθανούς τραυματισμούς στην σπονδυλική στήλη, την σκλήρυνση κατά πλάκας και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Η κυκλοφορία του αίματος στο πέος επηρεάζεται αρνητικά επίσης από τον διαβήτη, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, την υψηλή χοληστερίνη και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι στυτικοί ιστοί μπορούν να καταστραφούν από τραυματισμό ή από θεραπείες
όπως η ακτινοθεραπεία, η ριζική προστατεκτομή ή κακοήθεις όγκοι της περιοχής της λεκάνης. Τέλος, τα ορμονικά προβλήματα που μπορούν να επηρεάσουν την στύση είναι τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης και οι διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα.

Με δεδομένο ότι αυτή μεγάλη λίστα ιατρικών προβλημάτων μπορεί να επηρεάσει την στυτική λειτουργία του άνδρα, είναι πολύ λογικό το γεγονός ότι οι ουρολόγοι-ανδρολόγοι πολλές φορές θεωρούν την στυτική δυσλειτουργία σαν πιθανό πρώιμο σύμπτωμα υποκείμενης νόσου. Συνεπώς είναι πολύ σημαντικό να ελέγχεστε τακτικά και να επικοινωνείτε με τον ανδρολόγο σας σε περίπτωση που διαπιστώσετε συμπτώματα στυτικής δυσλειτουργίας. Δεν είστε μόνος και δεν χρειάζεται να υποφέρετε σιωπηλά: ευτυχώς υπάρχουν πλέον πολλές θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας που δίνουν λύση στην συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών.

https://andrologia.gr/