Η γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία, η οποία περιλαμβάνει θέματα όπως η χαμηλή επιθυμία, τα προβλήματα διέγερσης, η οργασμική δυσλειτουργία και ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ, επηρεάζει έως και το 40% των γυναικών, αλλά συχνά μένει χωρίς θεραπεία. Παράγοντες όπως η ηλικία και η υγεία της πυέλου επηρεάζουν σημαντικά τη σεξουαλική λειτουργία.

Οι συγγραφείς μιας νέας μελέτης υπέθεσαν ότι η ηλικία επηρεάζει τις βαθμολογίες ενός ερωτηματολογίου για την ακράτεια ούρων/σεξουαλική λειτουργία, γι’ αυτό και είχαν ως στόχο να καθορίσουν βαθμολογίες αναφοράς συγκεκριμένης ηλικίας από τον γενικό ολλανδικό πληθυσμό. Η μελέτη αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει τους κλινικούς γιατρούς να κατανοήσουν τι είναι τυπικό για τις διάφορες ηλικιακές ομάδες, βοηθώντας στην καλύτερη διάγνωση και θεραπεία της σεξουαλικής δυσλειτουργίας σε γυναίκες διαφορετικών ηλικιών.

Η μελέτη αυτή διεξήχθη στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Groningen της Ολλανδίας το 2020. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν ψηφιακά από ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα ολλανδόφωνων ενηλίκων ηλικίας 18 ετών και άνω και οι ερευνητές φρόντισαν να υπάρχει ποικιλομορφία στην εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάσταση, την τοποθεσία και την ηλικία των συμμετεχόντων, ώστε να αντικατοπτρίζεται ο πληθυσμός της χώρας. Η μελέτη απέκλεισε τα άτομα με παράλογες ή ελλιπείς απαντήσεις, διασφαλίζοντας την ποιότητα των δεδομένων.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν δύο ερωτηματολόγια: το ερωτηματολόγιο PISQ-12 (Pelvic Organ Prolapse/Urinary Incontinence Sexual Questionnaire), το οποίο αξιολογεί τη σεξουαλική λειτουργία σε τομείς που σχετίζονται με τη συμπεριφορά-συναισθηματικά, σωματικά και με τον σύντροφο, και το ερωτηματολόγιο Defecation and Fecal Continence (DeFeC) για πρόσθετα δημογραφικά στοιχεία και ιατρικό ιστορικό. Το PISQ-12 βοηθά στην αξιολόγηση αυτών των θεμάτων κατά τους τελευταίους 6 μήνες, λαμβάνοντας υπόψη φυσικούς και σχετικούς παράγοντες. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήθηκαν στατιστικές αναλύσεις για τη δημιουργία ειδικών για την ηλικία βαθμολογιών αναφοράς του PISQ-12.

Τα αποτελέσματα είχαν ως στόχο να παρέχουν στους κλινικούς γιατρούς σαφή σημεία αναφοράς για την ερμηνεία των βαθμολογιών PISQ-12 σε διάφορες ηλικιακές ομάδες. Η προσέγγιση αυτή μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας μεταξύ των γυναικών του γενικού ολλανδικού πληθυσμού.

Στα αποτελέσματα της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα μεταξύ των γυναικών διέφερε σημαντικά με την ηλικία. Περίπου το 63% των γυναικών ήταν σεξουαλικά ενεργές, με την υψηλότερη δραστηριότητα να παρατηρείται στην ηλικιακή ομάδα 35-46 ετών και να μειώνεται στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Οι μη σεξουαλικά ενεργές γυναίκες (37%) είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκες, συνταξιούχες και να έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο σε σύγκριση με τις σεξουαλικά ενεργές γυναίκες. Η ακράτεια ούρων ήταν συχνότερη μεταξύ των μη σεξουαλικά ενεργών γυναικών, ενώ η δυσκοιλιότητα ήταν συχνότερη μεταξύ των σεξουαλικά ενεργών γυναικών.

Μεταξύ των σεξουαλικά ενεργών γυναικών, η ικανοποίηση από τη σεξουαλική λειτουργία ήταν υψηλή σε ποσοστό 85,2%. Ωστόσο, οι νεότερες γυναίκες είχαν ανάμεικτες αναφορές σχετικά με τη σεξουαλική λειτουργία σε σύγκριση με τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Για παράδειγμα, οι νεότερες γυναίκες βίωναν μεγαλύτερη σεξουαλική επιθυμία και ενθουσιασμό αλλά και περισσότερο πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες γυναίκες. Οι ηλικιωμένες γυναίκες ανέφεραν λιγότερες αρνητικές συναισθηματικές αντιδράσεις σε αυτό το πλαίσιο, παρόλο που είχαν χαμηλότερες βαθμολογίες για θέματα που σχετίζονται με τον σύντροφο, όπως προβλήματα στύσης και ικανοποίηση από την αντίληψη του οργασμού.

Παρά τα δυνατά σημεία, όπως το μεγάλο, ποικιλόμορφο δείγμα και η ολοκληρωμένη συλλογή δεδομένων, η μελέτη αυτή αναγνωρίζει περιορισμούς. Για παράδειγμα, επικεντρώθηκε σε ετεροφυλόφιλες γυναίκες και δεν διερεύνησε διεξοδικά τους λόγους της σεξουαλικής αδράνειας. Παρ’ όλα αυτά, τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν τις διαφορές που σχετίζονται με την ηλικία στη σεξουαλική λειτουργία μεταξύ των γυναικών, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για τους επαγγελματίες του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης κατά την αξιολόγηση και τη διαχείριση της σεξουαλικής υγείας σε διάφορες ηλικιακές ομάδες.

https://andrologia.gr/