Ποια είναι η εμφάνιση του ιδανικού άνδρα και της ιδανικής γυναίκας; Πως ντύνονται και πως συμπεριφέρονται ο τυπικός άνδρας και η τυπική γυναίκα; Αυτά είναι ερωτήματα που προκαλούν ανησυχία στους νέους γιατί όσοι δεν προσεγγίζουν την τυπική εικόνα ,του φύλου τους υποφέρουν από ανασφάλειες και κινδυνεύουν από τον χλευασμό των συνομηλίκων τους.

Οι νεαροί άνδρες μάλιστα που ανήκουν σε μια σεξουαλική μειονότητα όπως είναι οι ομοφυλόφιλοι, οι αμφιφυλόφιλοι και οι διάφυλοι, έχουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν ανησυχίες σχετικά με την εικόνα σώματος, οι οποίες οφείλονται τόσο στην έμφαση που δίνεται στην φυσική εμφάνιση από την κοινότητα των ομοφυλοφίλων, όσο και στην αυξημένη πιθανότητα που είχαν στην παιδική ηλικία να πέσουν θύματα παρενόχλησης κι εκφοβισμού εξαιτίας της ταυτότητας φύλου ή/ και του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό συμμετείχαν 216 άνδρες, οι οποίοι ανήκαν σε σεξουαλική μειονότητα. Ο σκοπός της μελέτης ήταν η καλύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ του μη ετεροφυλόφιλου σεξουαλικού προσανατολισμού και των εμπειριών αντικειμενοποίησης των ανδρών, των περιστατικών παρενόχλησης κι εκφοβισμού κατά την παιδική ηλικία για λόγους που σχετίζονται με το φύλο, καθώς και των ανησυχιών σχετικά με την εικόνα σώματος.

Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει ότι οι ομοφυλόφιλοι άνδρες εμφανίζουν συχνότερα διαταραχές στην πρόσληψη τροφής, συχνά δίνουν έμφαση στην ανάγκη να είναι σωματικά σε φόρμα και είναι πιο πιθανό να αντικειμενοποιούν τον εαυτό τους σε σύγκριση με τους άλλους άνδρες. Το γεγονός ότι ένας άνδρας έχει δεχτεί κριτική ή παρενόχληση επειδή παραβίασε τα πρότυπα της αρρενωπότητας, ακόμα κι αν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, μπορεί να δημιουργήσει ανησυχία σε σχέση με την εικόνα σώματος.

Κάποιοι άνδρες μάλιστα μπορεί να υιοθετήσουν μια πιο αρρενωπή εμφάνιση προκειμένω να αποφύγουν την παρενόχληση. Η μελέτη δείχνει ότι οι άνδρες που ανήκουν σε μια σεξουαλική μειονότητα όταν δέχονται παρενόχληση επειδή παραβίασαν στερεότυπα αρρενωπότητας είναι πιο πιθανό να ενδοβάλλουν την κριτική και να επιλέξουν την αυτό-αντικειμενοποίηση για να αποφύγουν μελλοντικές συγκρούσεις. Η αυτό- αντικειμενοποίηση δε βρέθηκε να σχετίζεται με το αίσθημα ντροπής, αλλά η παρενόχληση κατά τη παιδική ηλικία για λόγους που σχετίζονται με το φύλο βρέθηκε να συνδέεται με αυτό. Η πρώιμη αυτή παρενόχληση φαίνεται πως λειτουργεί σαν μια θεμελιώδη εμπειρία που διαμορφώνει τις σχέσεις των ανδρών αυτών με τα σώματά τους και την εξωτερική τους εμφάνιση.

Οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη οι επαγγελματίες υγείας να λαμβάνουν υπόψη την παιδική ηλικία των ανδρών μη ετεροφυλόφιλου σεξουαλικού προσανατολισμού πριν αποδώσουν τα ζητήματα τους με την εικόνα σώματος σε κάποια ψυχιατρική διαταραχή. Οι κλινικοί μπορεί να επωφεληθούν εάν ρωτήσουν απευθείας τους ασθενείς σχετικά με τις εμπειρίες παρενόχλησης που είχαν βιώσει στην παιδική τους ηλικία ενώ παράλληλα οι άνδρες θα μπορέσουν να κατανοήσουν το πως οι εμπειρίες αυτές επηρέασαν τον τρόπο που αισθάνονται για το σώμα τους σήμερα. Τέλος, η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η μείωση της παρενόχλησης, της διάκρισης και του εκφοβισμού των νέων που ανήκουν σε σεξουαλική μειονότητα αποτελεί πολύ σημαντική στρατηγική για την πρόληψη των προβλημάτων ψυχικής υγείας σε αυτό τον πληθυσμό.

Πηγή : medicalnewstoday
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr