Οι γυναίκες που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη μπορεί να αντιμετωπίζουν σεξουαλικές δυσκολίες. Αν η νόσος δεν είναι υπό έλεγχο, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να βλάψουν τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία, συμπεριλαμβανομένων όσων εμπλέκονται στην  σεξουαλική λειτουργία. Ο διαβήτης μπορεί επίσης να παρεμποδίσει την ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα, ροή που είναι απαραίτητη για την αισθητικότητα και την λίπανση.

Παρακάτω ακολουθούν κάποια από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαμηλή επιθυμία και διέγερση: Ο εγκέφαλος της γυναίκας είναι σημαντικό μέρος της σεξουαλικότητάς της. Όταν διεγείρεται σεξουαλικά, ο εγκέφαλος στέλνει σήματα στα γεννητικά όργανα ώστε να προετοιμαστούν την σεξουαλική επαφή.

Κάποιες φορές όμως, η βλάβη των νεύρων παρεμποδίζει την οδό μετάδοσης αυτών των σημάτων. Συνεπώς, μια γυναίκα μπορεί να απολέσει το ενδιαφέρον της για το σεξ, ή το σώμα της μπορεί να μην προετοιμάζεται επαρκώς για την σεξουαλική πράξη.

Χαμηλότερη αισθητικότητα: Κάποιες ασθενείς διαπιστώνουν χαμηλότερη αισθητικότητα στα γεννητικά όργανα λόγω της βλάβης των νεύρων και της κακής ροής του αίματος στην περιοχή. Η επαφή μπορεί να μην είναι πλέον το ίδιο απολαυστική. Μπορούν επίσης να παρουσιαστούν δυσκολίες στην διέγερση και την επίτευξη οργασμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κολπική ξηρότητα: Κατά κανόνα ο κόλπος λιπαίνεται όταν μια γυναίκα βρίσκεται σε σεξουαλική διέγερση. Παρόλα αυτά το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να παρεμποδίσει την λίπανση, δίνοντας την αίσθηση ξηρού και σφιχτού κόλπου. Σαν αποτέλεσμα η συνουσία μπορεί να γίνει άβολη.

Κάποιες γυναίκες βρίσκουν αποτελεσματικά τα ευρέως διαθέσιμα λιπαντικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Η θεραπεία οιστρογόνων αποτελεί ακόμα μια επιλογή για τις γυναίκες που έχουν περάσει στην κλιμακτήριο.

Μυκητιάσεις και μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος: Τα βακτήρια αναπτύσσονται όταν το σάκχαρο είναι υψηλό, συνεπώς οι σακχαροδιαβητικές γυναίκες είναι πιο ευπαθείς σε αυτές τις μολύνσεις, οι οποίες ερεθίζουν τον κολπικό ιστό. Οι γυναίκες που έχουν περάσει στην εμμηνόπαυση μπορεί να κινδυνεύουν περισσότερο από μυκητιάσεις λόγω της πτώσεις των οιστρογόνων και των μεταβολών στους κολπικούς ιστούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δυσκολίες στην επίτευξη οργασμού: Η σωστή μεταβίβαση των νευρικών σημάτων και η ροή του αίματος είναι απαραίτητα για την αισθητικότητα και κατά συνέπεια την επίτευξη οργασμού.

Κατάθλιψη και άγχος: Ο διαβήτης και οι διαχείρισή του μπορεί να αποτελεί πηγή άγχους ∙ τα φάρμακα, η συγκεκριμένη διατροφή και η συνεχείς μετρήσεις μπορούν επιβαρύνουν ψυχολογικά την ασθενή. Με αυτό το άγχος συνεχώς στο μυαλό, είναι πολύ λογικό μια γυναίκα να δυσκολεύεται να χαλαρώσει και να απολαύσει την σεξουαλική δραστηριότητα. Μπορεί επίσης να μειωθεί και το ενδιαφέρον της για το σεξ γενικότερα.

Άλλες επιπλοκές: Ο διαβήτης συσχετίζεται με άλλες παθήσεις που μπορούν να επηρεάσουν την σεξουαλική λειτουργία, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η περιφερική νευροπάθεια.

Παρά τα προβλήματα αυτά, υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορεί να κάνει μια γυναίκα γα να μειώσει την επίδραση της νόσου στην σεξουαλική λειτουργία.

Τακτικές επισκέψεις στον γιατρό: Αν και ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει την ερωτική ζωή, το ίδιο μπορεί να κάνουν και άλλοι παράγοντες. Για παράδειγμα η εμμηνόπαυση, τα φάρμακα και τα προβλήματα στην σχέση μπορεί να έχουν επίσης αρνητικές επιπτώσεις στην σεξουαλικότητα. Μια ενδελεχής εξέταση μπορεί να αποκαλύψει και άλλα προβλήματα που μπορεί να απαιτούν προσοχή.

Θα πρέπει να υποβάλλεστε σε τακτικούς ελέγχους για την παρακολούθηση του διαβήτη σας. Είναι επίσης πιθανό κάποια φάρμακα όπως τα φάρμακα για την πίεση ή τα αντικαταθλιπτικά να έχουν σεξουαλικές παρενέργειες, συνεπώς ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει κάποιες ρυθμίσεις.

Διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου: Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας για την καλύτερη διαχείριση της νόσου. Αυτό σημαίνει τακτικές μετρήσεις, λήψη φαρμάκων και ινσουλίνης ακριβώς όπως έχει αποφασιστεί, τακτική σωματική εξάσκηση και αφοσίωση στις διατροφικές οδηγίες που έχουν δοθεί.

Μπορεί να νιώθετε ότι οι διατροφικές σας επιλογές είναι περιορισμένες, όμως είναι μια καλή ευκαιρία να γίνετε δημιουργική με τον προγραμματισμό των γευμάτων σας. Η αναζήτηση συνταγών ειδικά για διαβητικούς στο διαδίκτυο και η πληροφόρηση για τα υποκατάστατα που μπορεί να υπάρχουν και μπορεί να κάνουν τα γεύματά σας πιο ενδιαφέροντα. Προσπαθήστε να το διασκεδάσετε: οργανώστε βραδιές μαγειρέματος με τον σύντροφό σας.

Ψυχολογική υποστήριξη: Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Κάποιες φορές το άγχος μπορεί να κατακλύσει τον καθένα. Ένας θεραπευτής μπορεί να βοηθήσει την γυναίκα ή το ζευγάρι να ξεπεράσουν το έντονο στρες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης