Η επιληψία είναι μια νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες επιληπτικές κρίσεις οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν διάφορες πτυχές της ζωής ενός ατόμου. Ενώ η κύρια εστίαση της θεραπείας είναι συχνά στη διαχείριση των επιληπτικών κρίσεων και στη φαρμακευτική αγωγή, είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η επιληψία μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική ευημερία ενός ατόμου, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής του υγείας.
Για παράδειγμα, στα περισσότερα άτομα με επιληψία χορηγούνται αντιεπιληπτικά φάρμακα (AED) για τον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων. Δυστυχώς, πολλά από αυτά τα
φάρμακα μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στη σεξουαλική υγεία. Ορισμένες συχνές παρενέργειες περιλαμβάνουν τη μειωμένη ερωτική διάθεση, τη στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) στους άνδρες και την ανοργασμία, δηλαδή τη δυσκολία στην επίτευξη οργασμού (ή την ανικανότητα να επιτευχθεί). Αυτές οι παρενέργειες μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τη σεξουαλική λειτουργία και ικανοποίηση ενός ατόμου.
Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο η επιληψία μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική λειτουργία ενός ατόμου είναι μέσω της ψυχολογικής του υγείας. Η διαβίωση με την επιληψία μπορεί να είναι συναισθηματικά επιβαρυντική και μπορεί να συμβάλει σε άγχος ή/και κατάθλιψη.
Δεδομένου ότι η ψυχική υγεία συνδέεται στενά με τη σεξουαλική υγεία κάποιου, αυτό μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω τα σεξουαλικά ζητήματα. Συγκεκριμένα, το άγχος και η κατάθλιψη μπορεί να μειώσουν τη σεξουαλική επιθυμία ενός ατόμου, να προκαλέσουν δυσκολίες στη σεξουαλική διέγερση και να οδηγήσουν σε συνολική μείωση της σεξουαλικής ικανοποίησης.
Η επιληψία μπορεί επίσης να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση και την εικόνα του σώματος ενός ατόμου. Τα σωματικά σημάδια από τις επιληπτικές κρίσεις μπορεί να επηρεάσουν την αυτοπεποίθηση ενός ατόμου, κάνοντάς το να αισθάνεται λιγότερο επιθυμητό ή λιγότερο ελκυστικό. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε σεξουαλικές δυσκολίες, καθώς η αυτοεκτίμηση και η εικόνα του σώματος συνδέονται στενά με τη σεξουαλική ικανοποίηση.
Πολλά άτομα με επιληψία ανησυχούν για το ενδεχόμενο εμφάνισης επιληπτικής κρίσης κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει
σημαντική πηγή άγχους και ανησυχίας. Ο φόβος ότι θα πάθει επιληπτική κρίση μπορεί να οδηγήσει σε αποφυγή της σεξουαλικής δραστηριότητας, καθιστώντας δύσκολη τη διατήρηση μιας υγιούς σεξουαλικής ζωής.
Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για τα άτομα με επιληψία να διαχειριστούν και να βελτιστοποιήσουν τη σεξουαλική τους υγεία ενώ ζουν με την πάθησή τους. Ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να το πετύχουν αυτό:
- Συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης: Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα σεξουαλικής υγείας που σχετίζονται με την επιληψία, καλό είναι να μιλήσετε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Αυτός μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν η φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε συμβάλλει στο πρόβλημα και, εάν είναι απαραίτητο, να προσαρμόσετε το θεραπευτικό σας πλάνο για να ελαχιστοποιήσετε τις αρνητικές παρενέργειες.
- Αναζητήστε θεραπεία: Η ατομική θεραπεία ή η θεραπεία ζευγαριών μπορεί να είναι ευεργετική για την αντιμετώπιση των συναισθηματικών και ψυχολογικών πτυχών
της επιληψίας και των επιπτώσεών της στη σεξουαλική υγεία. Οι θεραπευτές μπορούν να παρέχουν καθοδήγηση για τη βελτίωση της αυτοεκτίμησης, τη διαχείριση του άγχους και της κατάθλιψης και την αντιμετώπιση της δυναμικής των σχέσεων. - Επικοινωνία: Η σαφής και ειλικρινής επικοινωνία είναι το κλειδί για τη διατήρηση μιας υγιούς σεξουαλικής ζωής ενώ ζείτε με επιληψία. Μιλήστε με τον σύντροφό σας για τις ανησυχίες, τους φόβους σας και τυχόν ειδικές ανάγκες που σχετίζονται με την οικειότητα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει και τους δύο συντρόφους να κατανοήσουν καλύτερα ο ένας τον άλλον και να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις μαζί.
- Διαχείριση της επιληψίας: Η σωστή διαχείριση της επιληψίας είναι απαραίτητη. Η λήψη της φαρμακευτικής σας αγωγής και η τήρηση των συστάσεων του παρόχου υγείας σας για τον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων μπορεί να μειώσει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των κρίσεων κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας.
Η επιληψία μπορεί πράγματι να επηρεάσει τη σεξουαλική υγεία κάποιου, αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η σεξουαλική υγεία μπορεί να αντιμετωπιστεί και να βελτιωθεί με τις σωστές στρατηγικές. Η διαβούλευση με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, η αναζήτηση θεραπείας, η άσκηση ανοιχτής επικοινωνίας και η σωστή διαχείριση της κατάστασής σας είναι όλα πολύτιμα βήματα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων.