Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσική βιολογική διαδικασία που σηματοδοτεί το τέλος της αναπαραγωγικής ηλικίας μιας γυναίκας, η οποία συνήθως συμβαίνει μεταξύ των ηλικιών 45 και 55 ετών. Ωστόσο, η μετάβαση στην εμμηνόπαυση αρχίζει χρόνια νωρίτερα κατά τη διάρκεια μιας φάσης που ονομάζεται περιεμμηνόπαυση. Αυτό το άρθρο θα διερευνήσει τα συμπτώματα που σχετίζονται τόσο με την περιεμμηνόπαυση όσο και με την εμμηνόπαυση, συμβάλλοντας στην αποσαφήνιση αυτού του σημαντικού σταδίου της ζωής.
Τι είναι η περιεμμηνόπαυση;
Η περιεμμηνόπαυση είναι η μεταβατική φάση που προηγείται της εμμηνόπαυσης, η οποία μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες έως αρκετά χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο οργανισμός υφίσταται ορμονικές αλλαγές, κυρίως μείωση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα συμπτώματα.
Συνήθη συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης:
1. Ακανόνιστοι εμμηνορροϊκοί κύκλοι: Ένα από τα πρώτα σημάδια της περιεμμηνόπαυσης είναι οι αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο. Οι περίοδοι μπορεί να γίνουν ακανόνιστες, με διαφορετική διάρκεια μεταξύ των κύκλων, ελαφρύτερη ή βαρύτερη αιμορραγία ή χαμένες περιόδους.
2. Εξάψεις: Πολλές γυναίκες εμφανίζουν εξάψεις κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης. Αυτά τα ξαφνικά αισθήματα ζέστης, που συχνά συνοδεύονται από εφίδρωση και έξαψη του προσώπου, μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας.
3. Νυχτερινές εφιδρώσεις: Σχετικές με τις εξάψεις, οι νυχτερινές εφιδρώσεις μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο. Οι γυναίκες μπορεί να ξυπνήσουν μούσκεμα στον ιδρώτα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία και κόπωση.
4. Αλλαγές στη διάθεση: Οι ορμονικές διακυμάνσεις μπορεί να επηρεάσουν τη διάθεση. Ορισμένες γυναίκες αναφέρουν αυξημένη ευερεθιστότητα, άγχος ή κατάθλιψη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
5. Κολπικές μεταβολές: Τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να οδηγήσουν σε κολπική ξηρότητα, η οποία μπορεί να προκαλέσει δυσφορία κατά τη διάρκεια της επαφής και να αυξήσει τον κίνδυνο λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος (UTI).
6. Διαταραχές του ύπνου: Η δυσκολία στον ύπνο ή τη διατήρηση του ύπνου είναι συχνή κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με νυχτερινές εφιδρώσεις ή ορμονικές αλλαγές που επηρεάζουν τα πρότυπα ύπνου.
7. Προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης: Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν λήθη ή δυσκολία συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, που μερικές φορές αναφέρεται ως “εγκεφαλική ομίχλη”.
Κοινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
1. Συνεχείς εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις: Για πολλές γυναίκες, οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις συνεχίζονται και στην εμμηνόπαυση, μερικές φορές επιμένοντας για αρκετά χρόνια μετά την παύση της εμμήνου ρύσεως.
2. Κολπικές και ουροποιητικές αλλαγές: Συμπτώματα όπως η κολπική ξηρότητα και η αυξημένη επιτακτική ούρηση μπορεί να γίνουν πιο έντονα μετά την εμμηνόπαυση, οδηγώντας και πάλι σε δυσφορία και αυξημένο κίνδυνο ουρολοιμώξεων.
3. Αλλαγές στην υγεία των οστών: Η μείωση των οιστρογόνων μπορεί να επηρεάσει την οστική πυκνότητα, αυξάνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Οι γυναίκες ενθαρρύνονται να διατηρούν την υγεία των οστών μέσω της διατροφής και της άσκησης.
4. Αλλαγές στο δέρμα και τα μαλλιά: Πολλές γυναίκες παρατηρούν αλλαγές στην υφή του δέρματος και των μαλλιών τους, συμπεριλαμβανομένης της ξηρότητας ή της αραίωσης των μαλλιών λόγω των ορμονικών αλλαγών.
5. Αύξηση βάρους: Οι ορμονικές μεταβολές κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές στην κατανομή του σωματικού λίπους, με αποτέλεσμα συχνά την αύξηση του βάρους, ιδίως γύρω από την κοιλιά.
6. Καρδιαγγειακή υγεία: Η εμμηνόπαυση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων λόγω αλλαγών στα επίπεδα χοληστερόλης και στην αρτηριακή πίεση.
Αντιμετώπιση των συμπτωμάτων
Η κατανόηση των συμπτωμάτων της περιεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης είναι σημαντική για τις γυναίκες που περιηγούνται σε αυτό το στάδιο της ζωής. Ενώ ορισμένα συμπτώματα μπορεί να είναι ενοχλητικά, διάφορες στρατηγικές μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τη δυσφορία. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν τροποποιήσεις του τρόπου ζωής, όπως η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής, η τακτική σωματική δραστηριότητα, η εξάσκηση τεχνικών διαχείρισης του στρες, η χρήση θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης και η συζήτηση των θεραπευτικών επιλογών με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης.
https://andrologia.gr/