Η έρευνα σχετικά με  το πόσο διαρκεί συνήθως το σεξ είναι σαφώς περιορισμένη. Οι υπάρχουσες μελέτες μάλιστα  έχουν σημαντικούς περιορισμούς καθώς  οι περισσότερες, για παράδειγμα, θεώρησαν ότι  σεξ συνιστά μόνο η  πέο-κολπική επαφή, ενώ παράλληλα  περιλάμβαναν μόνο ετεροφυλόφιλα ζευγάρια.

Μια πολυεθνική μελέτη του 2005 που διεξήχθη  σε ζευγάρια ετεροφυλόφιλων και όρισε το σεξ ως πέο-κολπική επαφή, ζήτησε από τους συμμετέχοντες να χρονομετρήσουν τη διάρκεια του σεξ από τη διείσδυση έως την ανδρική εκσπερμάτιση. Μέσα στις πολύ περιορισμένες παραμέτρους τους, η ομάδα διαπίστωσε ότι οι αναφορές κυμαίνονταν από 33 δευτερόλεπτα έως 44 λεπτά, με τη μέση διάρκεια επαφής να φτάνει τα 5,4 λεπτά.

Άλλοι ερευνητές προσπάθησαν να εξακριβώσουν μια «φυσιολογική» διάρκεια ρωτώντας άτομα που διαγιγνώσκουν και θεραπεύουν σεξουαλικές διαταραχές. Μια μελέτη του 2008 ζήτησε από θεραπευτές της σεξουαλικής υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά να υπολογίσουν τη μέση διάρκεια του σεξ σε διαφορετικές κατηγορίες. Οι θεραπευτές απάντησαν ότι:

• η διάρκεια κάτω από 3 λεπτά δικαιολογεί κλινική ανησυχία

• η διάρκεια 3–7 λεπτών είναι «επαρκής»

• Η διάρκεια 7–13 λεπτών είναι «επιθυμητή»

• η διάρκεια 10–30 λεπτών είναι «πολύ μεγάλη»

Ωστόσο, μια μελέτη του 2020 που αξιολογούσε τον χρόνο για τον οργασμό σε ετεροφυλόφιλες γυναίκες διαπίστωσε ότι ο μέσος όρος ήταν 13,41 λεπτά.

Τέλος σημειώνεται ότι οι πολιτισμικές νόρμες , σε συνδυασμό με τις κατευθυντήριες γραμμές από επαγγελματίες γιατρούς, μπορούν να επηρεάσουν τις σεξουαλικές προσδοκίες και να παίξουν ρόλο στη σεξουαλική δυσαρέσκεια. Σε κάθε περίπτωση το ζευγάρι είναι σημαντικό να δίνει έμφαση στη συνολική αίσθηση της σεξουαλικής εμπειρίας και να μην εστιάζει στο ζήτημα της διάρκειας, πόσο μάλλον με όρους σεξουαλικής επίδοσης.

https://andrologia.gr/