Σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να προβούν σε εμβολιασμό έναντι του HPV, του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων, εάν πληροφορηθούν ότι θα τους προστατέψει από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, ακόμα κι εάν σε τελική ανάλυση προστατεύει από τον θανατηφόρο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Εάν, λοιπόν, δοθεί η έμφαση στην πρόληψη ενός ΣΜΝ, φαίνεται ότι μπορεί να κινητοποιηθούν περισσότερες γυναίκες στην επιλογή του εμβολιασμού.

Οι συγγραφείς της μελέτης, μάλιστα, υποστηρίζουν πως ο λόγος για τον οποίο μόλις το 20% των εφήβων προχωρούν σε εμβολισμό σχετίζεται με την αποτυχία του μηνύματος των ειδικών αναφορικά με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας.

Οι νέες γυναίκες, άλλωστε, δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για το καρκίνο της μήτρας, ανησυχούν όμως πολύ περισσότερο για τη μόλυνση από κάποιο ΣΜΝ.

Το Gardasil είναι το εμβόλιο που εφαρμόζεται πιο συχνά για την πρόληψη του HPV. Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων είναι υπεύθυνος για ην εμφάνιση των περισσότερων τύπων καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας καθώς και για την εκδήλωση των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων.
Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων είναι ένα από τα πιο κοινά ΣΜΝ. Πρόκειται για λοιμώξεις του δέρματος από τον ιό, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν την περιοχή των γεννητικών οργάνων του πρωκτού, αλλά και τους βλεννογόνους του κόλπου, του τραχήλου και του ορθού. Από τη στιγμή που το 26% των κοριτσιών στην Αμερική ηλικίας 14-19 έχει τουλάχιστον ένα ΣΜΝ, ένα μήνυμα που τα ενημερώνει σχετικά με την προληπτική δράση του εμβολίου έναντι ενός πολύ συχνού ΣΜΝ μπορεί να έχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση.

Το μήνυμα σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου έχει βρεθεί αποτελεσματικό για όλες τις ηλικίες συνολικά, συμπεριλαμβανομένων και των ηλικιωμένων γυναικών. Ο συγκεκριμένος εμβολιασμός όμως απευθύνεται σε γυναίκες κάτω των 26 ετών και γι’ αυτό είναι σημαντικό τα σχετικά μηνύματα προαγωγής υγεία να στοχεύουν σε αυτόν τον πληθυσμό.

Οι ερευνητές, λοιπόν, αποφάσισαν να διεξαγάγουν μια μελέτη που θα συνέκρινε ξεκάθαρα την επίδραση των δύο μηνυμάτων προαγωγής του εμβολίου έναντι του ιού στις νεαρές γυναίκες και στις μητέρες τους. Το πρώτο αναφέρεται στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και το δεύτερο στην πρόληψη των κονδυλωμάτων στα γεννητικά όργανα. Όλες οι συμμετέχουσες έλαβαν υλικό που περιλάμβανε ένα από τα δύο μηνύματα μαζί με ένα ερωτηματολόγιο που σχετιζόταν με τον αντιλαμβανόμενο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό, καθώς και την πρόθεση να συζητήσουν το ζήτημα με έναν ειδικό και να προχωρήσουν σε εμβολιασμό. Επιπλέον, τα νεαρά κορίτσια έλαβαν ένα μήνυμα που τα παρότρυνε να συζητήσουν το ζήτημα του HPV με τον ιατρό τους, ενώ οι μητέρες έλαβαν ένα επιπλέον μήνυμα που τις ενθάρρυνε να πείσουν τις κόρες τους να συμβουλευτούν έναν ιατρό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός γυναικών από την ομάδα που έλαβε το μήνυμα σχετικά με την πρόληψη των κονδυλωμάτων εξέφρασαν ενδιαφέρον να συζητήσουν με έναν ιατρό, σε σύγκριση με τον αριθμό των γυναικών της άλλης ομάδας. Οι νεαρές γυναίκες μάλιστα ένιωσαν πιο άνετα να μιλήσουν στον ιατρό τους για το εμβόλιο σχετικά με την πρόληψη των κονδυλωμάτων, ενώ η πρόληψη του καρκίνου δεν φάνηκε να λειτουργεί ως ισχυρό κίνητρο. Ο φόβος λοιπόν δεν λειτουργεί ούτε ως κίνητρο ούτε ως καλός σύμβουλος για τις νεαρές γυναίκες, ενώ το αίσθημα άνεσης κατά την επικοινωνία τους με τον ιατρό είναι πιο πιθανό να ενθαρρύνει την επιλογή του εμβολίου. Είναι σημαντικό για τα νέα κορίτσια να μην αισθάνονται ντροπή ή συστολή να συζητήσουν το θέμα του εμβολιασμού κατά του HPV.

Οι ερευνητές, μάλιστα, αναφέρουν ότι ήταν μεγάλη έκπληξη για αυτούς το γεγονός ότι οι μητέρες κινητοποιήθηκαν εξίσου και από τα δύο μηνύματα, ώστε να ενθαρρύνουν τις κόρες τους να εμβολιαστούν. Η αρχική υπόθεση των ερευνητών ήταν ότι οι μητέρες θα ανταποκρίνονταν περισσότερο στο μήνυμα για την πρόληψη του καρκίνου, ενώ παράλληλα θα ένιωθαν αμήχανα με το μήνυμα για την πρόληψη των κονδυλωμάτων, το οποίο υπαινίσσεται ότι οι κόρες τους είναι σεξουαλικά ενεργές. Βρέθηκε, όμως, πως το περιεχόμενο του μηνύματος δεν επηρέασε τις μητέρες, οι οποίες σε κάθε περίπτωση ενθάρρυναν τον εμβολιασμό.

Οι ερευνητές, λοιπόν, τονίζουν την ανάγκη επικέντρωσης των επαγγελματιών υγείας και των φορέων προαγωγής υγείας στα μηνύματα πρόληψης που κινητοποιούν τις νεαρές γυναίκες. Πιο συγκεκριμένα, τα ευρήματα ενθαρρύνουν την αλλαγή της έμφασης από την προληπτική δράση του εμβολίου έναντι του καρκίνου του τραχήλου στην προληπτική δράση του έναντι του σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος.

Πηγή: medicalnewstoday 

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr