Όταν ο όρχις δεν έχει μετακινηθεί από την αρχική του θέση στην βουβωνική χώρα (όπου αναπτύσσεται στο έμβρυο) στο όσχεο λέμε ότι έχουμε κρυψορχία. Αν και δεν είναι σύνηθες, τα πρόωρα μωρά εμφανίζουν υψηλότερη συχνότητα κρυψορχίας, με την πάθηση να υπολογίζεται ότι επηρεάζει περίπου 1 στα 25 νεογέννητα αγόρια.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο όρχις κατεβαίνει στην σωστή θέση του μέσα στους πρώτους μήνες της ζωής του νεογνού. Παρόλα αυτά σε περίπου 1 στα 100 αγόρια δεν συμβαίνει και ο όρχις παραμένει στην βουβωνική χώρα.
Κάποιες φορές ένα άτομο έχει κρυψορχία μόνο στον ένα όρχι, ενώ κάποιες άλλες και στους δυο. Η διάγνωση είναι απλή και γίνεται μέσω ψηλάφησης του οσχέου.
Υπάρχουν μερικές πιθανές επιπλοκές στους ενήλικους άνδρες που παρουσιάζουν κρυψορχία. Κατ’ αρχήν έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχει υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στους κρυμμένους όρχεις απ’ότι σε αυτούς που βρίσκονται στην θέση τους στο όσχεο. Πολύ σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι λόγω της θέσης του, ο άνδρας αδυνατεί να ψηλαφίσει και να ελέγξει τον όρχι για τυχόν συμπτώματα και μεταβολές στην υφή του.
Δεύτερον, ο κρυμμένος όρχις μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του σπέρματος που παράγεται. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην μη φυσιολογική ανάπτυξη του όρχι κάτι που επηρεάζει την ποσότητα και ποιότητα του παραγόμενου σπέρματος. Αυτό η κατάσταση μάλιστα μπορεί να επιδεινώνεται όσο ο όρχις παραμένει κρυμμένος. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους άνδρες που εμφανίζουν κρυψορχία και των δύο όρχεων και επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά.
Ευτυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις η κρυψορχία διορθώνεται με χειρουργική επέμβαση. Φαίνεται μάλιστα ότι όσο νωρίτερα γίνει η επέμβαση αποκατάστασης, τόσο περισσότερο χαμηλώνουν οι πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών, συνεπώς ο χειρουργός τις περισσότερες φορές θα προτείνει να γίνει επέμβαση όταν το παιδί βρίσκεται σε ηλικία 2 έως 12 μηνών.
Με την λαπαροσκοπική μέθοδο, μια μικροσκοπική κάμερα τοποθετείται στην κοιλιά μέσω μια μικρής τομής με σκοπό την ανεύρεση του όρχεως και την διόρθωση της θέσης του. Σε κάποιες περιπτώσεις που η λαπαροσκόπηση δεν είναι εφικτή, πραγματοποιείται ανοιχτή επέμβαση (με μεγαλύτερη τομή).
Αν ο όρχις έχει συρρικνωθεί και δεν είναι πια βιώσιμος, υπάρχουν επεμβατικές τεχνικές με τις οποίες μπορεί να αφαιρεθεί. Όταν συμβαίνει αυτό, μπορεί να τοποθετηθεί ορχική πρόθεση στο όσχεο για αισθητικούς και ψυχολογικούς λόγους. Η ορχική πρόθεση μιμείται το μέγεθος και την υφή του φυσιολογικού όρχεως και δεν γίνεται αντιληπτή από τους ερωτικούς συντρόφους. Αν πάσχετε από κρυψορχία, επισκεφτείτε τον ανδρολόγο σας ώστε να εξεταστείτε και να σας δοθούν οι κατάλληλες κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.