Στο ξεκίνημα μιας σχέσης πάντα υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά ή συνήθειες που μπορεί να φαντάζουν από κάπως παράξενα έως και ενοχλητικά. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να πίνει πολύ αλκοόλ, άλλος να είναι πολύ ελεγκτικός και κάποιος άλλος να καθυστερεί συνεχώς στα ραντεβού. Πρόκειται, όμως, για απλές ενοχλήσεις, μεγαλύτερης ή μικρότερης βαρύτητας, ή μήπως προλογίζουν την προβληματική πορεία μιας σχέσης;

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι, εάν μια ενόχληση επιμένει και δημιουργεί αμηχανία στο άτομο που τη βιώνει, ενώ ταυτόχρονα δεν μπορεί να της δώσει ένα λογικό νόημα, τότε δεν πρέπει να αγνοηθεί. Βέβαια, ο καθένας μπορεί να έχει μια άσχημη ημέρα και τα γρήγορα συμπεράσματα δεν είναι ασφαλή, αλλά είναι σημαντικό να μπορεί κάποιος να ζητεί διευκρινίσεις για αυτά τα στοιχεία του άλλου που δεν τον αφήνουν να νιώσει άνετα.

Κάποιες από τις συνήθεις ενοχλήσεις που κρούουν τον κώδωνα του κίνδυνου είναι:

• Όταν κάποιος καθυστερεί συστηματικά. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει κακή διαχείριση του άγχους και του χρόνου ή απλώς έλλειψη σεβασμού.

• Όταν κάποιος πίνει πολύ. Εάν συμβεί πάνω από μία φορά, είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που χρειάζεται προσοχή. Μπορεί απλώς κάποιος να πίνει για να χαλαρώσει, αλλά επίσης ενδέχεται η συμπεριφορά αυτή να οφείλεται σε έλλειψη ελέγχου των παρορμήσεων, σε προβλήματα της ψυχικής υγείας ή ακόμα και σε εθισμό.

• Όταν ένα άτομο έχει επαφές με πρώην σύντροφο. Όλοι χρειάζονται τον χρόνο τους έπειτα από έναν χωρισμό, αλλά εάν ένας σύντροφος επικεντρώνεται στην προηγούμενη σχέση και όχι στην παρούσα, τότε μάλλον δεν είναι έτοιμος να προχωρήσει. Παράλληλα, εάν υποτιμά το άτομο με το οποίο είχε την προηγούμενη σχέση είναι πολύ πιθανό να επαναλάβει την ίδια συμπεριφορά και στη νέα.

• Όταν περιποιείται υπερβολικά ή ανεπαρκώς τον εαυτό του. Στην πρώτη περίπτωση μπορεί η συμπεριφορά αυτή να είναι ένδειξη μιας αίσθησης μεγαλείου, ενώ στη δεύτερη ενδέχεται να είναι ένδειξη κατάθλιψης ή άλλων προβλημάτων.

• Όταν δυσανασχετεί με την εξυπηρέτηση που του παρέχεται. Μπορεί να είναι φυσιολογικό να επιστρέψει κάποιος μια φορά το πιάτο που παρήγγειλε, διότι δεν είναι ευχαριστημένος, εάν όμως κάτι παρόμοιο επαναληφθεί, τότε πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν. Ίσως, πρόκειται για ένα άτομο που αισθάνεται ότι αξίζει ειδική μεταχείριση και ενδεχομένως τελικά να μην μπορεί κανείς να το ικανοποιήσει.

Ακριβώς επειδή οι ειδικοί γνωρίζουν ότι στην αρχή μιας σχέσης τα άτομα παραβλέπουν πολλά σημάδια εξαιτίας του ενθουσιασμού τους, επισημαίνουν επίσης τα ιδιαίτερα σημεία που πρέπει να προσέξει κάποιος έπειτα από περίπου έναν μήνα σχέσης και πριν προχωρήσει περισσότερο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς λοιπόν, θα πρέπει κάποιος να θορυβηθεί, εάν ο/η σύντροφός του:

• Βρίσκει πάντα μια δικαιολογία για να αποφύγει τις συστάσεις με φίλους και οικογένεια, το οποίο σε έναν βαθμό μπορεί να ληφθεί και ως δείγμα μη σεβασμού.

• Δεν έχει φίλους. Κανείς δεν μπορεί να είναι για τον άλλο τα πάντα. Εάν ένα άτομο δεν έχει κοινωνικό περίγυρο, θα πρέπει να διευκρινιστούν οι λόγοι.

• Προσπαθεί να ελέγξει όλες τις κινήσεις και δεν μπορεί να εμπιστευτεί ό,τι δεν μπορεί να ελέγξει.

• Θέλει να κάνει πάντα αυτό που του/της αρέσει, χωρίς να αφήνει το περιθώριο στον άλλον. Τα άτομα αυτά δυσκολεύονται να κατανοήσουν ότι στη σχέση υπάρχουν δύο άτομα με ανάγκες και επιθυμίες.

• Δεν πληρώνει το μερίδιό του/της. Κάποιος που δεν είναι πρόθυμος να επενδύσει χρήματα, είναι πολύ πιθανό να δυσκολευτεί να επενδύσει συναισθήματα. Εάν οι δύο σύντροφοι βρίσκονται στο ίδιο στάδιο ζωής και πληρώνει μόνο ο ένας πάντα, τότε υπάρχει μια ανισορροπία που δεν μπορεί παρά να έχει αντίκτυπο στο μέλλον της σχέσης.

Οι ειδικοί, μάλιστα, προτείνουν ο κάθε άνθρωπος να διαμορφώσει τη δική του λίστα των πέντε συμπεριφορών που δεν μπορεί να ανεχτεί ή να διαπραγματευτεί. Μια μεγάλη λίστα όμως με περισσότερες από πέντε συμπεριφορές μπορεί να λειτουργήσει σαν μια δικαιολογία για να κρατήσει κάποιος τους ανθρώπους μακριά. Από την άλλη, το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να συνεχίσει μια σχέση με την ελπίδα πως θα μπορέσει να τροποποιήσει στον άλλον αυτά που τον ενοχλούν.

Πηγή: webmd

www.andrologia.gr