Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε πως οι άνδρες που έχουν στο παρελθόν εκτεθεί στον «Πορτοκαλί Παράγοντα», μια χημική ουσία που χρησιμοποιούνταν από τους Αμερικανούς στον πόλεμο του Βιετνάμ, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, απειλητικού για τη ζωή, σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν έχουν εκτεθεί. Επιπλέον, βρέθηκε πως οι βετεράνοι που υπηρέτησαν στις περιοχές όπου χρησιμοποιήθηκε η εν λόγω ουσία διαγνώστηκαν με τη νόσο κατά μέσο όρο 5 χρόνια νωρίτερα, σε σύγκριση με τους άλλους άνδρες.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους αναδεικνύουν πόσο σημαντικό είναι ένας άνδρας που έχει εκτεθεί στον παράγοντα, ακόμα κι εάν είναι απόλυτα υγιής, να προβεί σε συστηματικό προληπτικό έλεγχο. Ωστόσο, υπάρχει ο αντίλογος από ερευνητές που δεν συμμετείχαν στη μελέτη και οι οποίοι αμφισβητούν την αξιοπιστία των ευρημάτων δεδομένου του μη συγκεκριμένου τρόπου εκτίμησης του βαθμού έκθεσης στον «Πορτοκαλί Παράγοντα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο «Πορτοκαλί Παράγοντας» είναι ένα παρασιτοκτόνο που χρησιμοποιήθηκε από τους Αμερικανούς για την απογύμνωση των δασωδών περιοχών του νότιου κυρίως Βιετνάμ, έτσι ώστε να αποκαλυφθούν οι κρυψώνες και οι παγίδες των αντιπάλων. Το παρασιτοκτόνο αυτό, λοιπόν, που πήρε το όνομά του από τις πορτοκαλί ρίγες που είχαν τα βαρέλια στα οποία μεταφερόταν, ήταν συχνά μολυσμένο με έναν τύπο διοξίνης, ο οποίος είναι δυνητικά καρκινογόνος.

Η κοινωνική υπηρεσία του Ερυθρού Σταυρού του Βιετνάμ εκτιμά ότι περίπου ένα εκατομμύριο κάτοικοι του Βιετνάμ υποφέρουν από αναπηρίες και προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την έκθεσή τους στον «Πορτοκαλί Παράγοντα», συμπεριλαμβανομένων και παιδιών που γεννήθηκαν με συγγενείς ανωμαλίες, χρόνια μετά την έκθεση των γονέων τους σε αυτόν.

Προηγούμενη μελέτη, μάλιστα, σε Αμερικανούς βετεράνους έχει δείξει πως ο «Πορτοκαλί Παράγοντας» έχει σχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης λεμφώματος και κάποιων άλλων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου του προστάτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη νέα μελέτη οι ερευνητές ήθελαν να εξετάσουν εάν η έκθεση ήταν πιο στενά συνδεδεμένη με προστατικούς καρκίνους που έχουν αργή εξέλιξη ή με επιθετικούς όγκους. Μελέτησαν τα ιατρικά αρχεία 2. 720 βετεράνων που παραπέμφθηκαν για βιοψία προστάτη. Περίπου ένας στους 13, σύμφωνα με τα αρχεία, είχε εκτεθεί στον «Πορτοκαλί Παράγοντα». Το 1/3 όλων των ανδρών που συμμετείχαν στη μελέτη είχε διαγνωσθεί με προστατικό καρκίνο, από τους οποίους οι μισοί είχαν τον πιο επιθετικό και γρήγορα εξελίξιμο τύπο.

Όταν οι ερευνητές έλεγξαν για την επίδραση άλλων παραγόντων, όπως είναι η ηλικία, η φυλή, το σωματικό βάρος και το οικογενειακό ιστορικό του καρκίνου, βρήκαν ότι όσοι είχαν εκτεθεί στον «Πορτοκαλί Παράγοντα» είχαν κατά 52% αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν οποιοδήποτε τύπο καρκίνου.
Παράλληλα, μετά τη διάκριση των διαφορετικών τύπων βρέθηκε ότι το παρασιτοκτόνο δεν σχετιζόταν με τον κίνδυνο εμφάνισης μη επιθετικών τύπων καρκίνου με βραδεία εξέλιξη, αλλά αύξανε κατά 75% τον κίνδυνο εμφάνισης επιθετικού καρκίνου του προστάτη.

Όπως προαναφέρθηκε, η μεγάλη αδυναμία της μελέτης είναι η εκτίμηση του βαθμού έκθεσης στην ουσία. Από τη μία δεν θεωρείται επαρκής η αυτοαναφορά των ανδρών σχετικά με το εάν έχουν εκτεθεί σε αυτή ή εάν έχουν υπηρετήσει σε περιοχές που είχαν ψεκαστεί. Από την άλλη, από τους Αμερικανούς που είναι γνωστό ότι έχουν εκτεθεί στην ουσία, μόνο σε ένα μικρό ποσοστό ανιχνεύτηκε η επικίνδυνη διοξίνη στο αίμα, ενώ τα ποσοστά είναι πολύ υψηλά στους κατοίκους του Βιετνάμ που είτε δέχθηκαν απευθείας τον ψεκασμό είτε η διοξίνη πέρασε στον νερό και στην τροφή που κατανάλωσαν.

Μπορεί η μη ανίχνευση της διοξίνης στο αίμα να αποτελεί σημαντικό μειονέκτημα της μελέτης, τονίζεται όμως ότι τα ευρήματα είναι σύμφωνα με αυτά προηγούμενων μελετών που σχετίζονται όχι μόνο με τον «Πορτοκαλί Παράγοντα», αλλά και με την επίδραση των χημικών στην καρκινογένεση εν γένει.
Οι ερευνητές, μάλιστα, επισημαίνουν ότι είναι απαραίτητη περαιτέρω έρευνα που θα διευκρινίσει τον μηχανισμό που οδηγεί στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης θανατηφόρων τύπων προστατικού καρκίνου.

Παράλληλα, τονίζουν ότι οι άνδρες που έχουν εκτεθεί στον «Πορτοκαλί Παράγοντα» είναι σημαντικό να το συζητήσουν με τον ιατρό τους. Σε κάθε περίπτωση άλλωστε, ο συστηματικός προληπτικός έλεγχος μπορεί να βοηθήσει την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προστατικού καρκίνου.

Πηγή: reuters

  Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ. Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης