Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στο Hνωμένο Bασίλειο εξέτασε το εάν οι γυναίκες ηλικίας 16-24 ετών οι οποίες χρησιμοποιούσαν κάποια αντισυλληπτική μέθοδο είχαν προχωρήσει σε μία ή περισσότερες διακοπές κύησης.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, περισσότερες από τις μισές γυναίκες, το 57% δηλαδή όσων χρησιμοποιούσαν βραχύχρονες μεθόδους αντισύλληψης, όπως είναι το προφυλακτικό ή το χάπι, έμειναν έγκυες. Οι ερευνητές παρατηρούν ότι οι αντισυλληπτικές μέθοδοι βραχείας διάρκειας είναι πιο δημοφιλείς σε σύγκριση με τις πιο αξιόπιστες μεθόδους μακράς διάρκειας.
Οι ειδικοί εξέτασαν τα δεδομένα από 430 γυναίκες, εκ των οποίων οι 121 είχαν κάνει στο παρελθόν μια διακοπή κύησης, για να δουν σε ποιο βαθμό οι υπηρεσίες αντισύλληψης, μετά την πρώτη διακοπή, μπόρεσαν να μειώσουν τον αριθμό των γυναικών που χρειάστηκε να προχωρήσει σε μια επόμενη διακοπή κύησης.
Αν και ο συνολικός αριθμός των διακοπών κύησης στην Αγγλία και την Ουαλία έχει βαθμιαία μειωθεί τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των γυναικών που προχωρούν στην εν λόγω διαδικασία ενώ έχουν ήδη μια ή περισσότερες τέτοιες επεμβάσεις στο ιστορικό τους αυξάνεται.
Πιο συγκεκριμένα, στα αποτελέσματα της μελέτης περιλαμβάνονται τα εξής:
• η πλειονότητα των γυναικών προτιμούσε τις βραχύχρονες αντισυλληπτικές μεθόδους, όπως είναι το αντισυλληπτικό δισκίο και το προφυλακτικό
• μόνο το 12% των γυναικών έκανε χρήση της επείγουσας αντισύλληψης
• το 28% των γυναικών είχε στο ιστορικό του μια ή δύο διακοπές κύησης κι όσο μεγαλύτερη ήταν σε ηλικία μια γυναίκα, τόσο πιο πιθανό ήταν να έχει προχωρήσει σε παραπάνω από μία
• η επιλογή μιας αντισυλληπτικής μεθόδου στις τέσσερις εβδομάδες μετά τη διακοπή κύησης έγινε από το 86% των γυναικών, αλλά το 67% τη χρησιμοποίησε για λιγότερο από έναν χρόνο. Οι λόγοι της διακοπής σχετίζονταν κυρίως με διαταραχές του κύκλου στις γυναίκες που είχαν επιλέξει τις μακρόχρονες αναστρέψιμες μεθόδους και με μη ανανέωση του αποθέματος στην περίπτωση που χρησιμοποιούσαν δισκία ή ενέσεις
• το 63% των γυναικών επέλεξε μια μέθοδο αναστρέψιμης αντισύλληψης μακράς διάρκειας, ιδιαίτερα στην περίπτωση που είχαν ήδη μια προηγούμενη διακοπή στο ενεργητικό τους ή είχαν υποβληθεί σε μια χειρουργική διακοπή κύησης και όχι σε μια φαρμακευτική.
Οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στον τομέα της εκπαίδευσης σχετικά με τις σχέσεις και τη σεξουαλικότητα, καθώς και να επενδύσουν οι αρμόδιοι φορείς στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, έτσι ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στη διακοπή κύησης, την αντισύλληψη και τις υπηρεσίες σεξουαλικής υγείας, με αποτέλεσμα να μειωθούν τα ποσοστά μη προγραμματισμένων κυήσεων.
Δεν παρέχουν όλες οι μέθοδοι την ίδια προστασία. Η τυπική χρήση του αντισυλληπτικού χαπιού, για παράδειγμα, έχει ως αποτέλεσμα 9 στις 100 γυναίκες που το λαμβάνουν να μείνουν έγκυες μέσα σε έναν χρόνο χρήσης. Αντίστοιχα, το προφυλακτικό έχει ποσοστό αποτυχίας 18%, ενώ οι μέθοδοι μακράς διάρκειας, όπως είναι οι ενδομήτριες συσκευές και τα εμφυτεύματα, έχουν λιγότερο από 1%.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δεν βρέθηκε σχέση ανάμεσα στη διακοπή κύησης και τα δημογραφικά χαρακτηριστικά. Θα μπορούσε να συμβεί στον καθέναν και συμβαίνει σε μία στις τρεις γυναίκες, εκ των οποίων μία στις τέσσερις θα προχωρήσει και σε μία επόμενη.
Τονίζεται, επίσης, ότι, ενώ το ποσοστό χρήσης μιας αντισυλληπτικής μεθόδου μετά τη διακοπή ήταν πολύ υψηλό, δεν σημαίνει ότι η επιλογή που έκαναν οι γυναίκες τέσσερις εβδομάδες μετά τη διακοπή θα συνέχιζε να είναι η κατάλληλη για αυτές και αργότερα. Για τον λόγο αυτόν, η τακτική συζήτηση με τους ειδικούς έχει ιδιαίτερη σημασία.
Τέλος, οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι ανησυχούν ιδιαίτερα για την ανεπαρκή ενημέρωση αναφορικά με το ζήτημα της επείγουσας αντισύλληψης. Ο οικογενειακός προγραμματισμός, άλλωστε, δεν αρχίζει και δεν τελειώνει στο προφυλακτικό ή το χάπι και είναι πολύ σημαντικό οι γυναίκες να υποστηρίζονται στην επιλογή μιας αντισυλληπτικής μεθόδου που θα ταιριάζει στη φάση που διανύουν και στον τρόπο ζωής τους.
Πηγή: medicalnewstoday