Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) είναι η συνεχιζόμενη αδυναμία να αποκτηθεί ή να διατηρηθεί μια στύση αρκετά σταθερή για διείσδυση. Επηρεάζει έως και το 47% των ανδρών και γίνεται πιο συχνή με την ηλικία, αυξάνοντας από 5% στους άνδρες στα 40 τους χρόνια σε 15% στα 70 τους χρόνια. Παράγοντες όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, το κάπνισμα, η χρήση αλκοόλ, η παχυσαρκία και τα μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης συμβάλλουν στην ΣΔ αλλά και σε εμφάνιση καρδιακών παθήσεων. Και οι δύο παθήσεις περιλαμβάνουν προβλήματα με τα αιμοφόρα αγγεία, καθιστώντας την ΣΔ ένα πιθανό πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για καρδιακές παθήσεις.
Οι κοινωνικοί προσδιοριστικοί παράγοντες της υγείας, όπως ο τόπος διαμονής των ανθρώπων, επηρεάζουν τα αποτελέσματα της υγείας. Οι άνθρωποι σε αγροτικές περιοχές έχουν συχνά χειρότερα κατάσταση υγείας λόγω της πιο περιορισμένης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη. Μελέτες έχουν δείξει υψηλότερα ποσοστά θανάτου από χρόνιες ασθένειες σε αγροτικές περιοχές σε σύγκριση με τις αστικές. Ωστόσο, υπάρχουν λίγες έρευνες σχετικά με τη σχέση μεταξύ της ΣΔ, των καρδιακών παθήσεων και της διαβίωσης σε αγροτικές έναντι αστικών περιοχών.
Αυτή η μελέτη είχε ως στόχο να διερευνήσει δύο πράγματα: αν οι άνδρες με ΣΔ που ζουν σε αγροτικές περιοχές έχουν υψηλότερο κίνδυνο μείζονος καρδιαγγειακού συμβάντος και αν η ίδια η ΣΔ αποτελεί παράγοντα κινδύνου για αυτά τα καρδιακά προβλήματα. Οι ερευνητές ανέμεναν να διαπιστώσουν ότι οι άνδρες με ΣΔ σε αγροτικές περιοχές αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.
Μέθοδοι
Για να επιτύχουν τους στόχους τους, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μελέτη που συνέκρινε άνδρες με ΣΔ με μια ομάδα ελέγχου χωρίς ΣΔ στη Μανιτόμπα του Καναδά. Χρησιμοποίησαν δεδομένα υγείας από το Κέντρο Πολιτικής Υγείας της Μανιτόμπα, διασφαλίζοντας ότι οι πληροφορίες των ασθενών δεν είχαν ταυτοποιηθεί. Η μελέτη συμπεριέλαβε άνδρες από τον Ιούνιο του 1996 έως τον Μάρτιο του 2018, αποκλείοντας όσους είχαν προηγούμενα μείζονα καρδιακά επεισόδια ή ανεπαρκή υγειονομική κάλυψη.
Οι ερευνητές όρισαν ως ΣΔ ως την ύπαρξη τουλάχιστον δύο συνταγών για φάρμακα ενίσχυσης της στύσης εντός 12 μηνών. Οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν ανάλογα με την αστική ή αγροτική κατοικία. Το πρωταρχικό αποτέλεσμα ήταν ο χρόνος μέχρι ένα μείζων καρδιαγγειακό συμβάν, όπως καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια ή εγκεφαλικό επεισόδιο, που απαιτούσε νοσηλεία. Συλλέχθηκαν επίσης δεδομένα σχετικά με τις συννοσηρότητες και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση.
Οι ερευνητές συνέκριναν τις βασικές πληροφορίες και τα βασικά χαρακτηριστικά των ανδρών της μελέτης και στη συνέχεια εξέτασαν τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών καρδιακών προβλημάτων με την πάροδο του χρόνου, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το εισόδημα και τα θέματα υγείας. Αυτή η μέθοδος τους βοήθησε να προσδιορίσουν αν οι άνδρες με ΣΔ, ειδικά εκείνοι που ζουν σε αγροτικές περιοχές, παρουσίαζαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν σοβαρά καρδιακά προβλήματα σε σύγκριση με τους άνδρες χωρίς ΣΔ.
Αποτελέσματα
Τελικά, διαπιστώθηκε ότι μεταξύ 430.621 ανδρών στη Μανιτόμπα του Καναδά, εκείνοι με στυτική δυσλειτουργία παρουσίαζαν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών συμβάντων από εκείνους χωρίς ΣΔ. Συγκεκριμένα, το 10,18% των ανδρών που διέμενε στην επαρχία και έπασχε από ΣΔ παρουσίασε μείζων καρδιαγγειακό συμβάν, σε σύγκριση με το 5,19% των αντίστοιχων ανδρών που δεν έπασχε από ΣΔ.
Για τους άνδρες σε αστικό περιβάλλον, το 8,25% με ΣΔ εμφάνισε μείζων καρδιαγγειακό συμβάν, σε σύγκριση με το 4,20% χωρίς ΣΔ. Η μελέτη αυτή έδειξε ότι οι άνδρες με ΣΔ, ιδιαίτερα εκείνοι στις αγροτικές/επαρχιακές περιοχές, είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν σοβαρά καρδιακά προβλήματα από τους άνδρες χωρίς ΣΔ. Παράγοντες όπως η ηλικία, οι συνθήκες υγείας και το εισόδημα λήφθηκαν υπόψη για να διασφαλιστούν ακριβείς συγκρίσεις. Ο κίνδυνος μείζονος καρδιαγγειακού συμβάντος ήταν υψηλότερος τα πρώτα χρόνια μετά τη διάγνωση της ΣΔ και παρέμεινε αυξημένος με την πάροδο του χρόνου.
Συζήτηση και συμπεράσματα
Αυτή η μελέτη αποκάλυψε ότι οι άνδρες στις επαρχιακές περιοχές έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων σε σύγκριση με τους κατοίκους των πόλεων, ακόμη και μετά την προσαρμογή για παράγοντες όπως το εισόδημα και η υπέρταση. Επιπλέον, οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης λαρδιαγγειακών προβλημάτων, με τους άνδρες από την επαρχία που πάσχουν από ΣΔ να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.
Τα βασικά ευρήματα των συγγραφέων επιβεβαίωσαν προηγούμενες έρευνες και αναδεικνύουν μια ανισότητα στα αποτελέσματα της υγειονομικής περίθαλψης μεταξύ αγροτικών και αστικών περιοχών. Είναι σημαντικό ότι η ΣΔ μπορεί να χρησιμεύσει ως έγκαιρο προειδοποιητικό σημάδι για καρδιαγγειακά ζητήματα, καθώς συχνά προηγείται των καρδιακών επεισοδίων κατά 3-5 χρόνια.
Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης να αντιμετωπίζουν τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου στους άνδρες που παρουσιάζουν στυτική δυσλειτουργία, ιδίως σε αγροτικές περιοχές όπου οι πόροι υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να είναι περιορισμένοι. Επιπλέον, οι συγγραφείς προτείνουν ότι η βελτίωση της ευαισθητοποίησης και της παρέμβασης για την ΣΔ στις επαρχιακές κοινότητες θα μπορούσε να συμβάλει στον μετριασμό των υψηλότερων κινδύνων καρδιαγγειακών επεισοδίων σε αυτούς τους πληθυσμούς. Ωστόσο, οι περιορισμοί περιλαμβάνουν πιθανές ανακρίβειες στα δεδομένα συννοσηρότητας και την αδυναμία των ερευνητών να λάβουν υπόψη τους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία. Περαιτέρω έρευνα θα μπορούσε να συμβάλει στην αξιοποίηση αυτών των αποτελεσμάτων.