Τα θέματα σεξουαλικής υγείας είναι συνηθισμένα, ωστόσο τα άτομα συχνά διστάζουν να αναζητήσουν βοήθεια. Σε ορισμένες ομάδες πληθυσμών, ιδίως σε εκείνους με ιατρικές παθήσεις, η σεξουαλική δυσλειτουργία είναι διαδεδομένη.

Η ψυχική ευεξία συνδέεται με τη σεξουαλική υγεία, με την κατάθλιψη και το άγχος να επηρεάζουν και να επηρεάζονται από σεξουαλικά ζητήματα.
Οι παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της ψυχοθεραπείας με βάση την αποδοχή και τη ενσυνειδητότητα (mindfulness), όπως η θεραπεία αποδοχής και δέσμευσης (ACT), καθώς και η γνωσιακή θεραπεία με βάση τη ενσυνειδητότητα (MBCT), αποτελούν πολλά υποσχόμενες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας και των συναφών ψυχολογικών επιπτώσεων. Αυτές οι μέθοδοι επικεντρώνονται στην αποδοχή της δυσφορίας, τη δέσμευση σε στόχους και την καλλιέργεια μη επικριτικής επίγνωσης της παρούσας στιγμής για την ενίσχυση της σεξουαλικής υγείας σε άνδρες, γυναίκες και ζευγάρια.

Ενσυνειδητότητα και ACT για άνδρες

Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) επηρεάζει αρνητικά τη σεξουαλική υγεία ενός ατόμου και μπορεί να προκαλέσει άγχος, ακόμη και αποφυγή της σεξουαλικής επαφής. Οι παρεμβάσεις ACT και ενσυνειδητότητας αναδεικνύονται ως αποτελεσματικές προσεγγίσεις για τους άνδρες που αντιμετωπίζουν ΣΔ. Όσον αφορά τα προβλήματα στύσης, η ACT περιλαμβάνει τον καθορισμό στόχων, τη συμμετοχή σε κατευθυνόμενες ασκήσεις και την αποδοχή της δυσφορίας του ατόμου, ενώ η ενσυνειδητότητα δίνει έμφαση στη γενική επίγνωση της παρούσας στιγμής.
Σε επιζώντες από καρκίνο του προστάτη με ΣΔ, οι παρεμβάσεις με βάση την ACT έχουν δείξει υποσχόμενα αποτελέσματα για την υπέρβαση της αποφυγής (των στόχων σεξουαλικής υγείας του ατόμου) και τη βελτίωση της προσκόλλησης σε προγράμματα στυτικής αποκατάστασης. Αυτές οι παρεμβάσεις υπόσχονται επίσης την αύξηση της ικανοποίησης από τις θεραπείες της ΣΔ και της σεξουαλικής αυτοεκτίμησης και τη μείωση της σεξουαλικής ενόχλησης και της θλίψης για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη.
Τα προγράμματα ενσυνειδητότητας για την περιστασιακήΣΔ επιδεικνύουν θετικά αποτελέσματα στη στυτική λειτουργία, τη σεξουαλική ικανοποίηση και την αυτογνωσία των παραγόντων που συμβάλλουν στην ΣΔ. Οι συμμετέχοντες εκφράζουν ότι η ενσυνειδητότητα τους επιτρέπει να εξομαλύνουν την εμπειρία τους με την ΣΔ και να αυξήσουν την ευαισθητοποίησή τους κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας. Ως εκ τούτου, η ενσυνειδητότητα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση του άγχους που σχετίζεται με τα προβλήματα στύσης.

Ενσυνειδητότητα και ACT για γυναίκες

Στο πεδίο των παρεμβάσεων για τη σεξουαλική υγεία των γυναικών, η ενσυνειδητότητα και η ACT μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Υπάρχουν περιορισμένες έρευνες σχετικά με την ACT για τη γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία, αλλά οι μελέτες δείχνουν την αποτελεσματικότητά της στην προώθηση καλύτερων σεξουαλικών αποτελεσμάτων και ποιότητας ζωής σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Οι διαδικτυακές παρεμβάσεις ενσυνειδητότητας έχουν δείξει ότι συμβάλλουνστη μείωση του άγχους και τη βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας για γυναίκες με διαταραχή σεξουαλικού ενδιαφέροντος/διέγερσης και επιζώντες γυναικολογικού καρκίνου. Μεγαλύτερες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα της MBCT στη βελτίωση των αποτελεσμάτων της σεξουαλικής υγείας, τονίζοντας την σημασία της στην αντιμετώπιση της σεξουαλικής δυσφορίας και της ικανοποίησης από τη σχέση.

Ενσυνειδητότητα και ACT για ζευγάρια

Στη θεραπεία ζευγαριών, τόσο η ACT όσο και η ενσυνειδητότητα, ιδίως με τη μορφή της MBCT, στοχεύουν στην ψυχοεκπαίδευση και την αποφυγή στόχων. Η ACT για ζευγάρια δίνει έμφαση στην ευθυγράμμιση των αξιών, την αποδοχή των δυσκολιών, την ενεργοποίηση της συμπεριφοράς και τον συναισθηματικό έλεγχο, προάγοντας τη συμβατότητα και την επικοινωνία. Μια μελέτη στο Ιράν έδειξε ότι η ACT αύξησε σημαντικά τη σεξουαλική ικανοποίηση στα ζευγάρια.

Οι παρεμβάσεις ενσυνειδητότητας για ζευγάρια, όπως αυτά που ακολουθούν θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη, επικεντρώνονται στην αποδοχή και την απόλαυση του σεξουαλικά εφικτού, με μελέτες που δείχνουν βελτιώσεις στη σεξουαλική ικανοποίηση και τη δυσφορία. Μεγαλύτερες RCTs υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα τόσο της ενσυνειδητότητας όσο και της γνωσιακής-συμπεριφορικής θεραπείας στην βελτίωση των σεξουαλικών αποτελεσμάτων και των σχέσεων των ζευγαριών.

Συμπέρασμα

Η σεξουαλική υγεία και η ψυχολογική ευημερία είναι αλληλένδετες, με τη δυσφορία στον ένα τομέα να επηρεάζει τον άλλο. Τόσο οι παρεμβάσεις ACT όσο και οι παρεμβάσεις ενσυνειδητότητας διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη βελτίωση της σεξουαλικής υγείας και ευημερίας για άτομα και ζευγάρια. Η ACT επικεντρώνεται στη μείωση της αποφυγής και την προώθηση της ενεργοποίησης των δραστηριοτήτων, ενώ η ενσυνειδητότητα στοχεύει στη μείωση του άγχους και της απόσπασης της προσοχής κατά τη διάρκεια των σεξουαλικών εμπειριών.

https://andrologia.gr/