Η πρόωρη εκσπερμάτιση (ΠΕ), μια κατάσταση κατά την οποία ένας άνδρας εκσπερματίζει νωρίτερα από ότι θα ήθελε ο ίδιος ή η σύντροφός του κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας (σε λιγότερο από 2-3 λεπτά), επηρεάζει πολλούς άνδρες παγκοσμίως. Ωστόσο, οι αιτίες της δεν είναι απολύτως σαφείς. Διάφοροι παράγοντες, τόσο οργανικοί όσο και ψυχολογικοί, συμβάλλουν στην ΠΕ. Προηγούμενες έρευνες έχουν διερευνήσει τους δεσμούς μεταξύ της ΠΕ και φυσικών χαρακτηριστικών όπως το μήκος του πέους και τα σημάδια περιτομής, αλλά δεν έχουν εξετάσει τις νευρικές απολήξεις στην κεφαλή (βάλανος) του πέους.

Το υπερηχογράφημα πέους, που χρησιμοποιείται συνήθως για άλλα θέματα σεξουαλικής υγείας, όπως η νόσος Peyronie και η στυτική δυσλειτουργία, θα μπορούσε επίσης να ρίξει φως στην ΠΕ. Οι συγγραφείς μιας νέας μελέτης υπέθεσαν ότι όσο αυξάνεται ο όγκος της βαλάνου του πέους, τόσο μπορεί να αυξάνεται και η πιθανότητα εμφάνισης ΠΕ, που ενδεχομένως συνδέεται με τις νευρικές απολήξεις στην κεφαλή του πέους. Στη μελέτη τους, οι συγγραφείς είχαν ως στόχο να χρησιμοποιήσουν υπερηχογράφημα πέους για να διερευνήσουν για πρώτη φορά αυτή τη σύνδεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη αυτή διερεύνησε την ΠΕ σε 140 σεξουαλικά ενεργούς ετεροφυλόφιλους άνδρες ηλικίας 18 έως 62 ετών. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν ομοιόμορφα σε μια ομάδα μελέτης ανδρών που είχαν διαγνωστεί με ΠΕ σε εξωτερικά ιατρεία μεταξύ Ιουνίου 2021 και Ιουνίου 2022 και σε μια ομάδα ελέγχου ανδρών χωρίς προβλήματα εκσπερμάτισης. Μεταξύ της ομάδας ΠΕ, 20 είχαν δια βίου ΠΕ και 50 είχαν επίκτητη ΠΕ.

Οι ερευνητές μέτρησαν διάφορα φυσικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένου του μήκους και της περιμέτρου του πέους, χρησιμοποιώντας υπερηχογράφημα πέους. Η ΠΕ αξιολογήθηκε με τη χρήση αυτοαναφερόμενων χρόνων καθυστέρησης εκσπερμάτισης και επικυρωμένων ερωτηματολογίων. Επιπλέον, η ακαμψία του πέους αξιολογήθηκε με τη χρήση υπερήχων Doppler και ελαστογραφίας.

Τα χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων, όπως η ηλικία, το ύψος, το βάρος και ο δείκτης μάζας σώματος, δεν διέφεραν σημαντικά μεταξύ των ομάδων. Από την άλλη πλευρά, οι διάμεσοι χρόνοι εκσπερμάτισης διέφεραν σημαντικά: 0,5 λεπτά για την ομάδα της δια βίου ΠΕ, 2 λεπτά για την ομάδα της επίκτητης ΠΕ και 7 λεπτά για την ομάδα ελέγχου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ το μήκος και η περίμετρος του πέους δεν διέφεραν σημαντικά μεταξύ των ομάδων, ο όγκος της βαλάνου του πέους ήταν υψηλότερος στην ομάδα της δια βίου ΠΕ από ό,τι τόσο στην ομάδα της επίκτητης ΠΕ όσο και στην ομάδα ελέγχου. Η ανάλυση λογιστικής παλινδρόμησης έδειξε ότι ο υψηλότερος όγκος της βάλανος αύξησε τον κίνδυνο δια βίου ΠΕ σε σύγκριση με τις ομάδες επίκτητης ΠΕ και ελέγχου.

Η παρούσα μελέτη αναδεικνύει μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ της δια βίου ΠΕ και του μεγαλύτερου όγκου της βαλάνου του πέους, υποδηλώνοντας μια πιθανή σχέση μεταξύ του μεγέθους της βάλανος του πέους και της δια βίου ΠΕ. Ενώ η ελαστογραφία του πέους δεν διαπίστωσε άμεση σχέση μεταξύ της δυσκαμψίας των ιστών και της ΠΕ, προηγούμενες μελέτες υποδεικνύουν την υπερευαισθησία του πέους ως πιθανή αιτία.

Παρά τους περιορισμούς, η παρούσα μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία περαιτέρω έρευνας, ιδίως με νευρολογικές εξετάσεις, για την επικύρωση αυτών των ευρημάτων και την κατανόηση των πολύπλοκων μηχανισμών της πρόωρης εκσπερμάτισης. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν επίσης ότι οι τεχνικές υπερήχων θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διάγνωση και την κατανόηση της ΠΕ, οδηγώντας ενδεχομένως σε βελτιωμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών | Δρ. Κωνσταντινίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης