Μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει ότι το στρες μέσα στον γάμο μπορεί να κάνει ένα άτομο πιο ευάλωτο στην κατάθλιψη.
Τα άτομα που βιώνουν χρόνιο στρες μέσα στον γάμο τους απολαμβάνουν περιορισμένο αριθμό θετικών εμπειριών, ενώ παράλληλα εμφανίζουν πιο συχνά καταθλιπτικά συμπτώματα.
Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι εμπλουτίζουν τον ολοένα και μεγαλύτερο όγκο ερευνητικών δεδομένων που δείχνουν τις διασυνδέσεις όλων των συνιστωσών του ατόμου, καθώς και το πώς η σύνδεση νου-σώματος επηρεάζεται από τις καταστάσεις και την καθημερινή εμπειρία.
Ο δεύτερος λόγος αναφέρεται στο καίριο ερώτημα που αναδεικνύεται μέσα από την ερευνητική διαδικασία. Τι συμβαίνει σε τόσο μεγάλο αριθμό γάμων σήμερα που έχει ως συνέπεια τις συχνές εκδηλώσεις δυστυχίας, στρες και κατάθλιψης. Αυτό το ερώτημα δεν είναι απλώς σημαντικό να λυθεί, αλλά πρέπει να του δοθεί προτεραιότητα, καθώς μια νέα μελέτη δείχνει ότι η κατάθλιψη της μέσης ηλικίας σχετίζεται σημαντικά και με την αυξημένη συχνότητα της άνοιας.
Βασισμένοι στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές αναζητούν αυτό που θα βοηθήσει τα άτομα να είναι πιο ανθεκτικά στο στρες και να απολαμβάνουν περισσότερο τις θετικές εμπειρίες. Αυτά είναι αξιόλογα βήματα, είναι όμως εξίσου σημαντικό να αναζητηθούν οι πηγές του στρες και της κατάθλιψης μέσα στο πλαίσιο του γάμου, έτσι ώστε η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων να εστιαστεί εκεί όπου πραγματικά ξεκινούν. Οι σύντροφοι χρειάζεται να μάθουν τρόπους σύνδεσης που αυξάνουν τις θετικές εμπειρίες και τη ζωτικότητα μακροπρόθεσμα. Η επίτευξη όμως αυτής της σύνδεσης είναι μια αληθινή πρόκληση στην ιδιαίτερα στρεσογόνο καθημερινότητα του σύγχρονου τρόπου ζωής.
Το βασικό ερώτημα των ερευνητών, λοιπόν, ήταν πώς ένας στρεσογόνος παράγοντας επηρεάζει το άτομο και τι το καθιστά ευάλωτο σε αντιδράσεις δυσπροσαρμοστικές.
Στη μελέτη συμμετείχαν παντρεμένοι ενήλικες, οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που εκτιμούσαν τα επίπεδα στρες και κατάθλιψης που βίωναν. Εννέα χρόνια αργότερα, έγινε επανέλεγχος με τα ερωτηματολόγια και, παράλληλα, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να υποβληθούν σε μια δοκιμασία συναισθηματικής απόκρισης για να εκτιμηθεί η ανθεκτικότητά τους και ο χρόνος που χρειάζονται για να ανακάμψουν από μια αρνητική εμπειρία.
Πιο συγκεκριμένα, τους ζητήθηκε να δουν φωτογραφίες οι οποίες είχαν είτε θετικό, είτε αρνητικό, είτε ουδέτερο περιεχόμενο και παράλληλα μετρούσαν την ηλεκτρική δραστηριότητα των μυών ανάμεσα στα φρύδια για να εκτιμήσουν την ένταση και τη διάρκεια της απόκρισης. Οι ειδικοί εξηγούν ότι ο μυς αυτός που είναι υπεύθυνος για το συνοφρύωμα ενεργοποιείται περισσότερο κατά τη διάρκεια μιας απόκρισης σε αρνητικό ερέθισμα. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης το πόσο χαλαρώνει ένας μυς σαν απόκριση σε ένα θετικό ερέθισμα, καθώς και πόσο χρόνο διαρκεί η χαλάρωση αυτή.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι συμμετέχοντες που ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα στρες στον γάμο τους είχαν σημαντικά μικρότερης διάρκειας απάντηση στα θετικά ερεθίσματα σε σύγκριση με αυτούς που ανέφεραν περισσότερη ικανοποίηση από τη σχέση στους με τον σύντροφό τους.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι, με την κατανόηση των μηχανισμών που κάνουν τα άτομα πιο επιρρεπή στην κατάθλιψη, οι ερευνητές ευελπιστούν να βρουν εργαλεία, όπως είναι ο διαλογισμός, για να σταματήσουν το πρόβλημα εν τη γενέσει του.
Στο σημείο αυτό, λοιπόν, είναι σημαντικό να αναζητηθούν τα εφόδια που θα βοηθήσουν τα άτομα να διαχειριστούν καλύτερα το στρες μέσα στον γάμο και οι ερευνητές στρέφουν πλέον το ενδιαφέρον τους στην αναζήτηση των εφοδίων αυτών, έτσι ώστε τα άτομα να μπορέσουν να απαγκιστρωθούν από μη ρεαλιστικές προσδοκίες και μη λειτουργικές συμπεριφορές που δεν τα αφήνουν να εστιάσουν στις θετικές στιγμές με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Δεν είναι αρκετό να ανακάμπτει ένα ζευγάρι από τις αρνητικές εμπειρίες εάν δεν έχει βρει τον τρόπο να χαλαρώνει με τις θετικές και να απολαμβάνει από αυτές.
Ένας άλλος τρόπος μπορεί να είναι η συναισθηματική έκθεση των δύο συζύγων στο πλαίσιο της σχέσης, η οποία βοηθά στην αναδόμηση της σχέσης με λιγότερα στοιχεία δυσλειτουργικής εξάρτησης και περισσότερη ουσιαστική οικειότητα.
Δεδομένου του αριθμού των διαζυγίων και των εξωσυζυγικών σχέσεων στην κουλτούρα μας, είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε περισσότερα για τους παράγοντες που προάγουν τη θετική, συναισθηματική, σεξουαλική και πνευματική σύνδεση ανάμεσα στους δύο συντρόφους, ιδιαίτερα στους απαιτητικούς ρυθμούς του σύγχρονου τρόπου ζωής που καθιστούν τη διαχείριση του στρες μια καθημερινή δοκιμασία.
Πηγή: huffingtonpost
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr