Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η θνησιμότητα στους ομοφυλόφιλους άνδρες που έχουν υπογράψει το λεγόμενο συμβόλαιο κοινωνικής συμβίωσης έχει μειωθεί σημαντικά από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τις ομοφυλόφιλες γυναίκες.

Το 1989, η Δανία ήταν η πρώτη χώρα που επέτρεψε το λεγόμενο συμβόλαιο κοινωνικής συμβίωσης ανάμεσα στους ομοφυλοφίλους, αλλά για αρκετά χρόνια μετά, ο δείκτης θνησιμότητας του πληθυσμού αυτού παρέμενε υψηλός. Η μείωση άρχισε να εμφανίζεται μετά το 1996 και σήμερα η θνησιμότητα των ομοφυλόφιλων ανδρών που έχουν επισημοποιήσει τη σχέση τους είναι χαμηλότερη από αυτή των ανύπαντρων ή χωρισμένων ετεροφυλόφιλων. Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως στην παραπάνω μείωση έχει συμβάλει η ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από HIV και του AIDS.

Αντιθέτως, στην περίπτωση των ομοφυλόφιλων γυναικών που έχουν υπογράψει το συμβόλαιο κοινωνικής συμβίωσης, βρέθηκε ότι η θνησιμότητα έχει αυξηθεί και οι βασικοί λόγοι θανάτου είναι η αυτοκτονία και ο καρκίνος. Οι ερευνητές επισημαίνουν την ανάγκη να αναγνωριστούν οι υποκείμενοι παράγοντες που ευθύνονται για την αύξηση της συχνότητας των αποπειρών αυτοκτονίας και του καρκίνου στον πληθυσμό αυτό, καθώς και να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στις αρμόδιες υπηρεσίες υγείας.

Είναι γνωστό εδώ και αρκετά χρόνια πως οι έγγαμοι έχουν μειωμένο δείκτη θνησιμότητας. Οι ερευνητές, ωστόσο, παρατηρούν πως στον δυτικό πολιτισμό ο θεσμός του γάμου έχει αλλάξει σημαντικά μέσα στις τελευταίες δεκαετίες. Για παράδειγμα, ο αριθμός των ατόμων σε παραδοσιακούς γάμους μειώνεται, τα ποσοστά των άγαμων και των διαζευγμένων αυξάνονται, ενώ, παράλληλα, ο αριθμός των ατόμων που μένουν μόνα τους αυξάνεται, σε αντίθεση με τον αριθμό των ατόμων που συμβιώνουν με άτομα του αντίθετου φύλου.

Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης σε συμφωνία με αυτά προηγούμενων μελετών αναδεικνύουν ότι ο γάμος ή η συμβίωση με άτομο του αντίθετου φύλου σχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας. Από τη μεριά της Δημόσια Υγείας, είναι σημαντικό να επιχειρηθεί από τους ειδικούς η αναζήτηση των λόγων της παραπάνω συσχέτισης.

Πηγή: nlm.nih.gov

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ. Παλλαντζάς,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr