H εντατική παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου σε νέους άνδρες με διαβήτη τύπου 1 μειώνει τον κίνδυνο Στυτικής Δυσλειτουργίας (ΣΔ). Ανεξάρτητα από τα επίπεδα σακχάρου που διατηρούν οι άνδρες αυτοί, η στενή παρακολούθηση φαίνεται ότι προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα.

Όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής σχετικής μελέτης δρ Hunter Wessells από το Πανεπιστήμιο της Washington, αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο για τους νέους διαβητικούς ώστε να είναι πιο συνεπείς στις οδηγίες των γιατρών τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομάδα του κου Wessells συμπεριέλαβε στη μελέτη 600 περίπου άνδρες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Οι μισοί από αυτούς δεν είχαν επιπλοκές από το αγγειακό τους σύστημα, ενώ οι υπόλοιποι είχαν ευρήματα μικροαγγειοπάθειας. Από τη μελέτη αποκλείστηκαν όσοι είχαν υπέρταση, ισχαιμική καρδιοπάθεια ή περιφερική νευροπάθεια. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ερωτηματολόγια προκειμένου να αξιολογήσουν την ποιότητα της στύσης των ανδρών αυτών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι συνολικά το 23% εμφάνισε Στυτική Δυσλειτουργία. Στην πρώτη ομάδα ασθενών που δεν είχαν προβλήματα μικροκυκλοφορίας η εντατική ή όχι παρακολούθηση των επιπέδων του σακχάρου δεν οδήγησε σε διαφορές όσον αφορά στη συχνότητα εμφάνισης ΣΔ. Αντίθετα, στην ομάδα των ασθενών που είχαν κάποια αγγειακά προβλήματα, η συχνότητα Στυτικής Δυσλειτουργίας ήταν σημαντικά χαμηλότερη σε ασθενείς που παρακολουθούσαν στενά τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος.

Στους ασθενείς εκείνους που εμφάνισαν προβλήματα στύσης βρέθηκαν αντίστοιχα και υψηλές τιμές γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, η οποία είναι δείκτης της καλής ή όχι ρύθμισης του σακχάρου. Επιπλέον παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση Στυτικής Δυσλειτουργίας ήταν η ηλικία, η ύπαρξη περιφερικής νευροπάθειας και τα συμπτώματα από το ουροποιητικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα δεδομένα αυτά ενισχύουν την άποψη ότι η εντατικοποιημένη ινσουλινοθεραπεία σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 έχει πολλαπλά πλεονεκτήματα, που αφορούν και στη σεξουαλική ζωή τους. Επιπλέον ανακινούν και το ερώτημα αν ο καλός γλυκαιμικός έλεγχος μπορεί ακόμη και να αντιστρέψει τα συμπτώματα διαβητικών ασθενών που ήδη έχουν προβλήματα στύσης.


Το άρθρο υπογράφει ο Χ.Κυράτσας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης