Μια ομάδα ειδικών, για λογαριασμό του αρμόδιου οργανισμού φαρμάκων και τροφίμων των ΗΠΑ, ψήφισε πρόσφατα για την έγκριση της κυκλοφορίας του επονομαζόμενου γυναικείου Viagra. Η έγκριση της κυκλοφορίας του εν λόγω φαρμάκου έχει ήδη απορριφτεί δύο φορές στο παρελθόν. Ο οργανισμός θα ανακοινώσει την τελική του απόφαση τον Αύγουστο και θα λάβει υπόψη του τη ψηφοφορία των ειδικών, αν και δε θα είναι δεσμευτική.

Οι ειδικοί εξέτασαν τα ευρήματα που τεκμηριώνουν την αποτελεσματικότητα της φλιμπανσερίνης, του φαρμάκου που σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τις γυναίκες πριν από την εμμηνόπαυση, οι οποίες υποφέρουν από διαταραχή της σεξουαλικής υποτονικής επιθυμίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το φάρμακο δεν έχει εγκριθεί μέχρι στιγμής γιατί οι ειδικοί ανησυχούσαν πως τα οφέλη ήταν λιγότερα σε σχέση με τους κινδύνους από τη χρήση του.

Η ομάδα των ειδικών είχε επίσης στη διάθεση της τη μαρτυρία μιας γυναίκας που συμμετείχε στην κλινική δοκιμή του φαρμάκου και της κόρης της. Η μητέρα μίλησε για το πώς επηρεάστηκαν οι σχέσεις της με το σύζυγο και την οικογένειά της, εξαιτίας της μειωμένης της σεξουαλικής ορμής. Είπε μάλιστα πως η διάγνωση της διαταραχής της υποτονικής σεξουαλικής επιθυμίας την ανακούφισε γιατί ένιωθε πλέον ότι το φταίξιμο δεν ήταν δικό της. Τα αποτελέσματα που περιγράφει από τη χρήση του φαρμάκου ήταν θεαματικά χωρίς καμία παρενέργεια.

Στη συνέχεια όμως μίλησε για την κόρη της και την ανησυχία της ότι πάσχει από την ίδια διαταραχή. Η κόρη της με τη σειρά της ανέφερε τις μεγάλες δυσκολίες που την έφεραν ένα βήμα πριν το διαζύγιο διότι παρά τις προσπάθειες της να είναι σεξουαλικά ενεργή ο σύζυγος της πιστεύει ότι δεν τον αγαπάει πια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το φάρμακο λειτουργεί επηρεάζοντας τις χημικές ουσίες στον εγκέφαλο με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκατασταθεί η σεξουαλική επιθυμία. Σε πρώτη φάση είχε σχεδιαστεί για να δρα ως αντικαταθλιπτικό.
Οι πρώτες μελέτες έδειξαν ότι το φάρμακο βοήθησε τις γυναίκες να έχουν πιο ικανοποιητικές σεξουαλικές επαφές, αλλά κάποιες εμφάνισαν επίσης μια σειρά παρενεργειών που περιλάμβαναν ναυτία, ζάλη, κόπωση και λιποθυμία. Στην πρώτη δοκιμή το φάρμακο απέτυχε να βελτιώσει τη σεξουαλική επιθυμία, ενώ παράλληλα δεν μπόρεσαν να διευκρινιστούν οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις ενός φαρμάκου που πρέπει να λαμβάνεται κάθε μέρα με αποτέλεσμα ο οργανισμός έγκρισης να αρνηθεί την κυκλοφορία του.

Υπεύθυνη για την παραγωγή του φαρμάκου είναι η φαρμακοβιομηχανία Sprout με έδρα τη Βόρειο
Καρολίνα η οποία αγωνίζεται να πάρει την έγκριση για την κυκλοφορία του τα τελευταία 4 χρόνια.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 25 διαφορετικά εγκεκριμένα φάρμακα για την αντιμετώπιση διαφόρων τύπων ανδρικής σεξουαλικής δυσλειτουργίας, αλλά για τις σεξουαλικές λειτουργίες των γυναικών εξακολουθεί να μην υπάρχει διαθέσιμη φαρμακευτική αγωγή.

Υπάρχει μια μεγαλύτερη δυσκολία με το γυναικείο φάρμακο γιατί έρχεται να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα με ψυχολογικές παραμέτρους πιο πολύπλοκες από αυτές που χαρακτηρίζουν τη στυτική δυσλειτουργία των ανδρών.

Η υποτονική σεξουαλική δυσλειτουργία είναι ένα πολύ συγκεκριμένο πρόβλημα που χαρακτηρίζεται όχι μόνο από το γεγονός ότι μια γυναίκα δεν σκάφτεται το σεξ, δεν έχει σεξουαλικές φαντασιώσεις και δεν επιθυμεί τη σεξουαλική πράξη, αλλά επίσης και από το γεγονός ότι η κατάσταση αυτή της προκαλεί δυσφορία. Την επηρεάζει αρνητικά και της δημιουργεί αισθήματα ματαίωσης και ανησυχίας.

Το βασικό επιχείρημα των μη υποστηρικτών της έγκρισης του γυναικείου φαρμάκου έγκειται στην ανησυχία που προκαλεί η καθημερινή λήψη αγωγής για μια κατάσταση που δεν αποτελεί νόσο. Εκτιμούν μάλιστα ότι η προσπάθεια της κυκλοφορίας του φαρμάκου στηρίζεται σε τεχνικές μάρκετινγκ που αποσκοπούν στην τεχνητή δημιουργία ενός προβλήματος, έτσι ώστε στη συνέχεια να μπορέσουν να πουλήσουν τη λύση. Συστήνουν, τέλος, τη θεραπεία σεξουαλικών διαταραχών ως ιδανική για τις γυναίκες με υποτονική επιθυμία και τονίζουν πως είναι μια κατάσταση που δεν μπορεί να βελτιωθεί από τη λήψη φαρμάκων ή χημικών.
Το θεμελιώδες ερώτημα που αναμένεται να απαντηθεί από τους ειδικούς είναι εάν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών μπορούν να τεκμηριώσουν ότι η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου ξεπερνά τους κινδύνους.

Πηγή: abcnews
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης