Σύμφωνα με νέα έρευνα, ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων, η ηλικία πρώτης σεξουαλικής επαφής και η συχνότητα της εκσπερμάτισης φαίνεται ότι επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη.

Η σκέψη ότι η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να παίζει ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη είναι αμφιλεγόμενη. Μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε το 2002, αναφέρει ότι η αυξημένη συχνότητα εκσπερμάτισης και οι περισσότεροι σεξουαλικοί σύντροφοι φαίνεται να συσχετίζονται με τον καρκίνο του προστάτη, η ηλικία πρώτης επαφής όμως όχι.

Από εκείνη την εποχή, έχει διενεργηθεί περισσότερη έρευνα επί του θέματος. Η παρούσα μελέτη ενσωματώνει νεότερες μελέτες και εφαρμόζει ανάλυση σχέσης δόσης-ανταπόκρισης στα δεδομένα ώστε να καθορίσει την σημασία των παραπάνω παραγόντων.

Η ερευνητική ομάδα ερεύνησε τις σχετικές βάσεις δεδομένων και ανακάλυψε 22 μελέτες που έχουν δημοσιευτεί μέχρι και τον Απρίλιο του 2018. Συνολικά, οι μελέτες περιλάμβαναν 55.490 συμμετέχοντες από 9 χώρες. Οι περισσότερες μελέτες προέρχονται από την Β. Αμερική, αντιπροσωπεύονται όμως και η Ευρώπη, η Αυστραλία, η Ασία, η Καραϊβική και η Κούβα.

Βρέθηκε ότι οι άνδρες με λιγότερες σεξουαλικές συντρόφους, παρουσίαζαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Για κάθε 10 συντρόφους που είχε ο άνδρας, ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 1.10 φορές.

Η ηλικία πρώτης σεξουαλικής επαφής φάνηκε επίσης να μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, μειώνοντάς τον κατά 4% για κάθε 5 χρόνια καθυστέρησης.

Ο ρόλος της ηλικίας πρώτης επαφής και του αριθμού σεξουαλικών συντρόφων μπορεί να εξηγείται από την «υπόθεση ΣΜΜ» σύμφωνα με την συγγραφική ομάδα. Δηλαδή μια σεξουαλική ζωή περισσότερων ετών και με περισσότερες συντρόφους αυξάνει την πιθανότητα έκθεσης σε σεξουαλικά μεταδιδόμενες μολύνσεις (ΣΜΜ) και ίσως σε πιο ριψοκίνδυνες επιλογές σεξουαλικής ζωής, που μπορεί να συνεισφέρουν στην εμφάνιση καρκίνου του προστάτη.

Παρόλα αυτά σημειώνεται ότι τα επίπεδα ορμονών, τυχόν τραυματισμοί και φλεγμονές μπορεί επίσης να ενοχοποιούνται.

Επίσης σημειώνεται ότι μια μέτρια συχνότητα εκσπερμάτισης –δυο έως τέσσερις φορές την εβδομάδα- μπορεί να παίζει ρόλο στην προστασία από τον καρκίνο του προστάτη. Προτείνονται διάφορες εξηγήσεις γι’ αυτό το εύρημα. Για παράδειγμα η συχνή εκσπερμάτιση μπορεί να μειώνει τον αριθμό των καρκινογόνων στο προστατικό υγρό ή να σταματά την ανάπτυξη λίθων που εν δυνάμει συνδέονται με καρκίνο του προστάτη.

Η γεωγραφία και το πολιτισμικό υπόβαθρο μπορεί επίσης να επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη. Οι συγγραφείς της έρευνας εξηγούν ότι η συχνότητα της νόσου είναι χαμηλότερη στην δυτική και νότια Ασία (π.χ. Ινδία, Ιράν) απ’ ότι στις Η.Π.Α. Λόγω θρησκευτικών παραδόσεων, οι άνδρες σε αυτές τις χώρες μπορεί να είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία όταν ξεκινούν την ερωτική τους ζωή και έχουν λιγότερες ερωτικές συντρόφους κατά μέσο όρο από τους Βόρειοαμερικανούς άνδρες.

Χρειάζονται περισσότερες εις βάθος κλινικές δοκιμές για να επιβεβαιώσουν τα παραπάνω ευρήματα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στο Journal of Sexual Medicine.

Πηγή: https://academic.oup.com/jsm/article/15/9/1300/6980457?login=false

https://andrologia.gr/