Τη στιγμή που οι ειδικοί σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να καταλάβoυν πώς εξαπλώνεται ο ιός Ζίκα, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει στη γέννηση απογόνων με συγγενείς ανωμαλίες, δυο περιπτώσεις δείχνουν ότι μπορεί να μεταφέρεται και μέσω της σεξουαλικής πράξης, όχι μόνο μέσω των κουνουπιών. Μια αρμόδια εκπρόσωπος των κέντρων ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων των ΗΠΑ ρωτήθηκε σχετικά με μια πρόσφατη δημοσίευση στο NewYorkTimes σχετικά με το ζήτημα και δήλωσε ότι έχει αναφερθεί μια περίπτωση λοίμωξης από τον ιό Ζίκα μέσω πιθανής σεξουαλικής επαφής.

Σε μια άλλη περίπτωση ο ιός Ζίκα βρέθηκε στο σπέρμα ενός άνδρα δυο εβδομάδες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Oι ειδικοί, ωστόσο, τονίζουν πως η επιστήμη έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτή τη στιγμή ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος από μολυσμένα κουνούπια και είναι σημαντικό η έμφαση να δοθεί εκεί. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει ότι ο ιός εξαπλώνεται ραγδαία και ότι μπορεί να προκαλέσει μέχρι και 4 εκατομμύρια κρούσματα στην Αμερική.

Την ίδια στιγμή η Βραζιλία αντιμετωπίζει μια σειρά περιστατικών μικροκεφαλίας στις οποίες τα μωρά γεννιούνται με ασυνήθιστα μικρά κεφάλια, με αποτέλεσμα να υπάρχουν γύρω στις 4000 περιπτώσεις από την έξαρση που ξεκίνησε το περασμένο έτος. Σε κάποιες περιπτώσεις ο ιός Ζίκα αναγνωρίστηκε σε έμβρυα ή νεογνά με συγγενείς ανωμαλίες, αλλά οι αρμόδιες αρχές ισχυρίζονται ότι χρειάζεται επιπλέον διερεύνηση για να επιβεβαιωθεί η σχέση αιτίου-αιτιατού Οι ερευνητές πιστεύουν πως εάν μια έγκυος γυναίκα δεχτεί τσίμπημα από μολυσμένο κουνούπι, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, έχει υψηλό κίνδυνο να γεννήσει μωρό με συγγενείς ανωμαλίες.

Σε πρόσφατη δημοσίευσή τους οι Times ανέφεραν ότι η μόνη γνωστή περίπτωση στην οποία, ο ιός βρέθηκε στο σπέρμα, ήταν αυτή ενός 44χρονου άνδρα από την Ταϊτή, ο οποίος εκτέθηκε σε μια επιδημία του ιού που έλαβε χώρα στη Γαλλική Πολυνησία το 2013.

Ο ιός ανιχνεύτηκε στο σπέρμα του αφού πλέον δεν ήταν ανιχνεύσιμος στο αίμα του, παραμένει ωστόσο ασαφές το για πόσο μπορεί ο ιός να παραμείνει στον οργανισμό μετά την αρχική λοίμωξη. Στη δημοσίευση αναφέρθηκε επίσης η περίπτωση ενός αμερικανού βιολόγου που μολύνθηκε από τον Ζίκα το 2008, ενώ συγκέντρωνε κουνούπια στη Σενεγάλη για μια μελέτη σχετικά με τη μαλάρια.

Ο άνδρας εμφάνισε εξάνθημα, κόπωση και πονοκέφαλο μετά την επιστροφή του στις ΗΠΑ. Η γυναίκα του εμφάνισε τα ίδια συμπτώματα λίγες ημέρες μετά την επιστροφή του και αφού είχαν συνευρεθεί σεξουαλικά. Οι εξετάσεις αίματος που έκαναν βγήκαν αρνητικές για μαλάρια, δάγκειο και κίτρινο πυρετό. Μετά από λίγο χρονικό διάστημα, ένας συνάδελφος υπέθεσε πως θα μπορούσαν τα συμπτώματα να οφείλονται στο Ζίκα. Τα δείγματα αίματος τα οποία είχαν καταψυχθεί βγήκαν θετικά για τον ιό, γεγονός που δείχνει ότι η σύζυγος του επιστήμονα είχε μολυνθεί από τον σύζυγο της από τη στιγμή που κανένα από τα κουνούπια που έφεραν τον Ζίκα δεν υπήρχε στο Κολοράντο.

Πηγή: news.yahoo.com/two-cases-hint-possible-sexual-transmission-zika-214343983.html

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr