Εμπειρικά και ανεκδοτολογικά δεδομένα δείχνουν ότι η στυτική δυσλειτουργία  (ΣΔ) μπορεί να βελτιωθεί με τη χρήση μηλόξιδου. Η χρήση του μηλόξιδου δεν έχει παρενέργειες και θα μπορούσε να είναι μια ασφαλής εναλλακτική των στυτικών συμπτωμάτων  σε κάποιους άνδρες. Υπάρχουν όμως ελάχιστα επιστημονικά ευρήματα που υποστηρίζουν τη χρήση του μηλόξιδου ως αποτελεσματική θεραπεία για τη ΣΔ 

Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με τις λιγοστές μελέτες που έχουν διεξαχθεί αναφέρεται ότι όσες έδειξαν θετική επίδραση του μηλόξιδου στη στυτική λειτουργία είχαν μικρό δείγμα και κακό σχεδιασμό, ενώ υπήρχαν κι άλλες που δεν εντόπισαν οφέλη

Οι ειδικοί, ωστόσο, συμφωνούν ότι το μηλόξιδο, αν και μάλλον δε θεραπεύει άμεσα τη στυτική δυσλειτουργία, θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση προβλημάτων υγείας που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτή.

Για παράδειγμα το μηλόξιδο  μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των λιπιδίων και της χοληστερόλης. Μια μελέτη του 2018 μάλιστα σε άρρενες αρουραίους βρήκε ότι η χορήγηση μηλόξιδου σχετιζόταν με βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία και μειωμένη πιθανότητα παχυσαρκίας και μεταβολικών αλλαγών. 

Μια άλλη μελέτη σε ποντίκια βρήκε ότι το μηλόξιδο επιβράδυνε τις συνέπειες του οξειδωτικού στρες σε νεφρούς και ήπαρ, ενώ μια μελέτη του 2015 βρήκε ότι το μηλόξιδο συνδέεται με μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Διευκρινίζεται ωστόσο ότι το μηλόξιδο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από άτομα αλλεργικά στο μήλο ή τον μηλίτη, άτομα με γαστροισοφαγική παλινδρόμηση ή με άλλα στομαχικά προβλήματα, καθώς και άτομα με πονόλαιμο πληγές ή έλκη στο στόμα τους. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες για το ότι μπορεί να προκαλεί διάβρωση στο σμάλτο των δοντιών.  

Το μηλόξιδο μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους όπως μέσα σε χυμούς, ως ντρέσινγκ σε σαλάτες και ως συμπλήρωμα διαλυμένο σε νερό. Ενδέχεται  να είναι αποτελεσματικό υποκατάστατο μαζί με τις στάνταρ θεραπείες για την αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με τη ΣΔ. Ωστόσο όταν τα αίτια της ΣΔ είναι άγνωστα, οι άνδρες δε θα έπρεπε να χρησιμοποιούν το μηλόξιδο ως θεραπεία πρώτης γραμμής. Αντιθέτως είναι σημαντικό  να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια προκειμένου να εντοπιστεί η υποκείμενη αιτία και στη συνέχεια ο ειδικός να προτείνει την κατάλληλη αντιμετώπιση. Σε κάθε περίπτωση σε συνδυασμό με τη προτεινόμενη θεραπεία ο ιατρός μπορεί να συστήσει κα τη λήψη συμπληρωμάτων όπως είναι το μηλόξιδο με σκοπό τη βελτίωση των συμπτωμάτων που συνδέονται με τη στυτική λειτουργία.  

Πηγή: andrologia.gr