Ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης είναι ο Μάιος και ρίχνει φως σε μια ασθένεια που πλήττει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ενώ οι συζητήσεις σχετικά με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης συχνά επικεντρώνονται στις σωματικές εκδηλώσεις και τη θεραπεία του, είναι σημαντικό να εξεταστούν οι επιπτώσεις του σε διάφορες πτυχές της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής δραστηριότητας. Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη σεξουαλική υγεία, αλλά η κατανόηση αυτών των επιπτώσεων και η αναζήτηση κατάλληλης υποστήριξης μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να καθοδηγηθούν σε αυτή την πτυχή της πορείας τους προς την αποκατάσταση.

Σωματικές επιπτώσεις

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης και οι θεραπείες του μπορεί να οδηγήσουν σε σωματικές αλλαγές που επηρεάζουν άμεσα τη σεξουαλική λειτουργία. Χειρουργικές επεμβάσεις όπως η κυστεκτομή, η οποία περιλαμβάνει την αφαίρεση μέρους ή ολόκληρης της ουροδόχου κύστης (μια χειρουργική επέμβαση γνωστή ως ριζική κυστεκτομή), μπορεί να διαταράξει τις νευρικές οδούς και τους μυς που είναι απαραίτητοι για τη σεξουαλική δραστηριότητα.
Επιπλέον, η ριζική κυστεκτομή στους άνδρες περιλαμβάνει συνήθως την αφαίρεση του προστάτη και των σπερματοδόχων κύστεων, ενώ στις γυναίκες περιλαμβάνει την αφαίρεση της μήτρας, των ωοθηκών, των σαλπίγγων και μέρους του κόλπου.
Για τις γυναίκες, η αφαίρεση κολπικού ιστού κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης μπορεί να οδηγήσει σε πόνο ή δυσφορία κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής διέγερσης ή της συνουσίας. Η συνοδή νευρική βλάβη μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διέγερση και την ικανότητα επίτευξης οργασμού. Από την άλλη πλευρά, για τους άνδρες, η νευρική βλάβη κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα στύσης, ενώ η αφαίρεση των σπερματοδόχων κύστεων και του προστάτη σημαίνει ότι δεν θα εκσπερματώνουν πλέον.
Ενώ οι οργασμοί μπορεί να εξακολουθούν να είναι δυνατοί, θα είναι «στεγνοί». Η εκτροπή των ούρων είναι απαραίτητη μετά από μια κυστεκτομή, καθώς δημιουργεί έναν νέο τρόπο για την έξοδο των ούρων από το σώμα, δεδομένου ότι η ουροδόχος κύστη έχει αφαιρεθεί. Η στομία είναι ένα χειρουργικά δημιουργημένο άνοιγμα στην κοιλιά από το οποίο μπορούν να περάσουν τα ούρα και ένας σάκος προσαρτάται στην στομία για τη
συλλογή των ούρων.
Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, τα άτομα με στομία ή εξωτερικό σάκο μπορεί να αισθάνονται αμήχανα. Για να ελαχιστοποιηθούν οι διαρροές, συνιστάται να αδειάζει ο σάκος πριν από τη σεξουαλική δραστηριότητα. Η χρήση ενός καλύμματος, μιας ζώνης ή ενός στενού τοπ μπορεί να βοηθήσει στην ασφάλεια του σάκου και να τον κρατήσει μακριά από τη μέση κατά τη διάρκεια του σεξ.

Τέλος, οι πρόσθετες θεραπείες καρκίνου, όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία, μπορεί να προκαλέσουν κόπωση, πόνο και ορμονικές αλλαγές, τα οποία μπορούν με την σειρά τους να μειώσουν τη λίμπιντο και τη σεξουαλική απόδοση.

Ψυχολογικές επιπτώσεις

Το ψυχολογικό τίμημα μιας διάγνωσης καρκίνου δεν μπορεί να παραλείπεται. Το άγχος, η κατάθλιψη και οι ανησυχίες για την εικόνα του σώματος είναι κοινές μεταξύ των ασθενών με καρκίνο και των επιζώντων, και όλα αυτά μπορούν να συμβάλουν στη σεξουαλική δυσλειτουργία. Ο φόβος της υποτροπής ή ο αντίκτυπος των παρενεργειών της θεραπείας στις σεξουαλικές σχέσεις μπορούν επίσης να μειώσουν την σεξουαλική επιθυμία και
ικανοποίηση. Είναι εξίσου σημαντικό να αναζητά κανείς υποστήριξη για την ψυχική του υγεία όπως και για τη σωματική του υγεία.

Η επικοινωνία είναι το κλειδί

Η αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ των ασθενών και των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης και των συντρόφων τους είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των σεξουαλικών ανησυχιών που σχετίζονται με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Οι ασθενείς θα πρέπει να αισθάνονται ότι έχουν τη δυνατότητα να συζητούν τις ανησυχίες τους για τη σεξουαλική τους υγεία με τους γιατρούς τους, οι οποίοι μπορούν να παρέχουν
πληροφορίες σχετικά με τις παρενέργειες της θεραπείας και τους τρόπους διαχείρισής τους. Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν επίσης να παραπέμψουν τους ασθενείς σε ειδικούς, όπως ουρολόγους-ανδρολόγους, ογκολόγους ή σεξοθεραπευτές, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν εξατομικευμένη υποστήριξη.
Εξίσου σημαντική είναι η ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ των σεξουαλικών συντρόφων. Η ανταλλαγή συναισθημάτων και ανησυχιών σχετικά με τις αλλαγές στη σεξουαλική λειτουργία μπορεί να ενισχύσει το δεσμό μεταξύ των συντρόφων και να προωθήσει την οικειότητα.

Διερεύνηση λύσεων

Ενώ ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης μπορεί να θέτει προκλήσεις στη σεξουαλική δραστηριότητα, υπάρχουν διαθέσιμες στρατηγικές και παρεμβάσεις που βοηθούν τους ασθενείς να διατηρήσουν την οικειότητα και τη σεξουαλική ικανοποίηση. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:
1) Ασκήσεις πυελικού εδάφους: Η ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης και τη σεξουαλική λειτουργία.
2) Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα μπορούν να αντιμετωπίσουν τη σεξουαλική δυσλειτουργία που σχετίζεται με τη θεραπεία του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, όπως τα φάρμακα στυτικής δυσλειτουργίας ή η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.
3) Σεξουαλικά βοηθήματα: Συσκευές όπως λιπαντικά, κολπικοί διαστολείς ή βοηθήματα στυτικής δυσλειτουργίας μπορούν να ενισχύσουν τη σεξουαλική άνεση και ευχαρίστηση.
4) Συμβουλευτική ή θεραπεία: Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικών θεραπευτών, μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς και τους συντρόφους τους να διαχειριστούν τις συναισθηματικές και ψυχολογικές πτυχές της σεξουαλικής υγείας.
5) Ομάδες υποστήριξης: Η συμμετοχή σε ομάδες υποστήριξης ή σε διαδικτυακές κοινότητες για ασθενείς με καρκίνο της ουροδόχου κύστης μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση αλληλεγγύης και να προσφέρει πρακτικές συμβουλές για τη διαχείριση των σεξουαλικών ανησυχιών.

Συμπέρασμα

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης μπορεί να έχει βαθιές επιπτώσεις στη σεξουαλική δραστηριότητα ενός ατόμου. Ωστόσο, με ανοιχτή επικοινωνία, υποστήριξη από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και τους συντρόφους και πρόσβαση στις κατάλληλες παρεμβάσεις, οι ασθενείς μπορούν να ξεπεράσουν αυτές τις προκλήσεις και να διατηρήσουν ικανοποιητικές προσωπικές σχέσεις.

Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών | Δρ. Κωνσταντινίδης