Τα διαφυλικά άτομα αντιμετωπίζουν συχνά μοναδικές προκλήσεις στην ευθυγράμμιση του φυσικού τους σώματος με την πραγματική ταυτότητα φύλου τους. Μεταξύ των διαφόρων μεθόδων που χρησιμοποιούνται, η ορμονοθεραπεία που επιβεβαιώνει το φύλο (GAHT) αποτελεί ζωτικό μέσο για τους διαφυλικούς άνδρες προκειμένου να επιτύχουν σωματικές αλλαγές που συνάδουν με την ταυτότητα φύλου τους. Περνώντας τις πολυπλοκότητες που συνοδεύουν τη μετάβαση φύλου, τα διαφυλικά άτομα αναζητούν ιατρικές παρεμβάσεις για να ανακουφίσουν τη δυσφορία φύλου και να ευθυγραμμίσουν το σώμα τους με την ταυτότητα φύλου τους.

Για τους τρανσέξουαλ άνδρες, η θεραπεία με τεστοστερόνη υπόσχεται την πρόκληση αρσενικών επιδράσεων, όπως η αύξηση της μυϊκής μάζας, η παύση της εμμήνου ρύσεως και η εμβάθυνση της φωνής. Ωστόσο, η έλλειψη ολοκληρωμένης έρευνας σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις και την ασφάλεια της θεραπείας με τεστοστερόνη θέτει σημαντικές προκλήσεις στη λήψη κλινικών αποφάσεων και υπογραμμίζει το επίμονο ταμπού που περιβάλλει την υγειονομική περίθαλψη των τρανς ατόμων. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η επιτακτική ανάγκη, μια μελέτη με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Yusuke Tominaga μαζί με τους Dr. Tomoko Kobayashi και Dr. Motoo Araki από το Τμήμα Ουρολογίας, Okayama University Graduate School of Medicine, Dentistry and Pharmaceutical Sciences, Okayama, Ιαπωνία, αφιερώθηκε στην κατανόηση των μακροπρόθεσμων σωματικών επιπτώσεων και του προφίλ ασφάλειας της θεραπείας με τεστοστερόνη για τους διαφυλικούς άνδρες, ρίχνοντας φως σε κρίσιμες πτυχές της χορήγησης ορμονών και των επιπτώσεών της στον οργανισμό. Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Andrology στις 2 Απριλίου 2024.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ερευνητική ομάδα εμπνεύστηκε να διερευνήσει αυτόν τον τομέα καθώς παρατηρήσαμε την έλλειψη ενός τυποποιημένου σχήματος για τη δοσολογία και τη χορήγηση τεστοστερόνης. Στόχος μας ήταν να κατανοήσουμε πώς προσαρμόζονται οι δόσεις της ορμόνης ώστε να ευθυγραμμίζονται περισσότερο με τα τυπικά ανδρικά επίπεδα τεστοστερόνης στην κυκλοφορία του αίματος”, εξηγεί ο Δρ Tominaga.

Αναλύοντας δεδομένα από τρανς άνδρες που ξεκίνησαν την GAHT μεταξύ Μαΐου 2000 και Δεκεμβρίου 2021, οι ερευνητές κατέγραψαν σχολαστικά τα σωματικά ευρήματα, τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος και τα ποσοστά διακοπής της εμμήνου ρύσεως. Στη συνέχεια συνέκριναν τις επιδράσεις της τεστοστερόνης στις αλλαγές της σύστασης του σώματος και στις εργαστηριακές παραμέτρους, διαστρωματώνοντας τους συμμετέχοντες σε ομάδες χαμηλής και υψηλής δόσης με βάση τη δοσολογία της τεστοστερόνης.

Τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι τόσο τα σχήματα χαμηλής όσο και υψηλής δόσης τεστοστερόνης επέδειξαν ευνοϊκά αποτελέσματα, χωρίς να παρατηρηθούν σημαντικές διαφορές στα ποσοστά διακοπής της εμμήνου ρύσεως έως και 12 μήνες. Με την πάροδο του χρόνου, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν μείωση του ποσοστού σωματικού λίπους και αύξηση της άλιπης σωματικής μάζας, ενδεικτικό των επιθυμητών επιδράσεων της θεραπείας με τεστοστερόνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, η ομάδα υψηλής δόσης παρουσίασε μεγαλύτερη αύξηση της άλιπης σωματικής μάζας κατά τη διάρκεια του αρχικού έτους της θεραπείας, γεγονός που υποδηλώνει μια πιθανή στρατηγική για άτομα που επιδιώκουν ταχύτερες αλλαγές στο σώμα τους. Είναι σημαντικό ότι η μελέτη δεν βρήκε ενδείξεις μακροχρόνιων, δοσοεξαρτώμενων παρενεργειών, όπως ερυθροκυτταραιμία ή δυσλιπιδαιμία, καθησυχάζοντας τόσο τους κλινικούς γιατρούς όσο και τα τρανς άτομα όσον αφορά το προφίλ ασφάλειας της θεραπείας με τεστοστερόνη.

Σκεπτόμενος τη σημασία των ευρημάτων τους, ο Δρ Tominaga εξηγεί: «Η μελέτη μας συνεισφέρει πολύτιμα στοιχεία σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις της θεραπείας με τεστοστερόνη, παρέχοντας κρίσιμες γνώσεις για τους κλινικούς ιατρούς που διαχειρίζονται την υγειονομική περίθαλψη των τρανς ατόμων. Διαφωτίζοντας την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της ορμονοθεραπείας, ελπίζουμε να αμβλύνουμε τις αβεβαιότητες που περιβάλλουν την υγειονομική περίθαλψη των διαφυλικών και να δώσουμε στα άτομα τη δυνατότητα να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τη θεραπεία τους».

Αυτή η μελέτη ανοίγει την πόρτα για μια πιο περιεκτική και τεκμηριωμένη περίθαλψη, φωτίζοντας τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και την ασφάλεια της θεραπείας με τεστοστερόνη για τους διαφυλικούς άνδρες.

https://andrologia.gr/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης