Τα πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα αναδεικνύουν πως οι νέοι άνθρωποι που ταυτοποιούν τους εαυτούς τους ως ομοφυλόφιλους ή αμφιφυλόφιλους τείνουν να βιώνουν υψηλότερα επίπεδα εκφοβισμού.
Κατά μέσα όρο τα ποσοστά εκφοβισμού που δέχονται τα άτομα αυτά μειώνονται σημαντικά όταν τελειώνουν το σχολείο. Για παράδειγμα, στην ηλικία των 13-14 ετών, τα ομοφυλόφιλα ή αμφιφυλόφιλα κορίτσια αναφέρουν ότι έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού σε ποσοστό 57%, το οποίο μειώνεται στο 6% για τις ηλικίες 20-21.
Σε σύγκριση όμως με τους ετεροφυλόφιλους συνομηλίκους τους, τα ομοφυλόφιλα και αμφιφυλόφιλα αγόρια και κορίτσια είχαν τη διπλάσια πιθανότητα να πέσουν θύματα εκφοβισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του γυμνασίου και του λυκείου. Μετά το σχολείο, αυτή η πιθανότητα δεν διέφερε πλέον στην περίπτωση των κοριτσιών, αλλά στην περίπτωση των ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων αγοριών βρέθηκε να αυξάνεται, σε σύγκριση με αυτή των ετεροφυλόφιλων συνομηλίκων τους.
Παράλληλα, οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν ότι οι ομοφυλόφιλοι και οι αμφιφυλόφιλοι νέοι βρέθηκαν να έχουν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα στρες και συναισθηματικής δυσφορίας, σε σύγκριση με τους ετεροφυλόφιλους συνομηλίκους τους, τα οποία μόνο μερικώς μπορεί να αποδοθούν στον εκφοβισμό.
Σύμφωνα με τα ευρήματα λοιπόν, η απάντηση στο ερώτημα εάν τα πράγματα είναι καλύτερα για τα άτομα αυτά είναι ότι οι διαφορές είναι λεπτές κι εξαρτώνται από τον βαθμό στον οποίο κανείς εξετάζει απόλυτα ή σχετικά επίπεδα θυματοποίησης και ταυτόχρονα συνυπολογίζει την αλληλεπίδραση μεταξύ του φύλου, της ηλικίας και της ταυτότητας φύλου.
Πηγή: healthychildren.org
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr