Η ανδρική σεξουαλική δυσλειτουργία εμφανίζεται συχνά σε παχύσαρκους άνδρες. Η σχέση ανάμεσα στην ανδρική σεξουαλική δυσλειτουργία και την παχυσαρκία εξηγείται από πολύπλοκους υποκείμενους μηχανισμούς. Η θεραπεία υποκατάστασης με τεστοστερόνη έχει χρησιμοποιηθεί στην κλινική για την αντιμετώπιση των σεξουαλικών δυσλειτουργιών σε άνδρες που έχουν αναπτύξει παχυσαρκία που συνδέεται με δευτεροπαθή υπογοναδισμό. Τα οφέλη της εν λόγω θεραπείας όμως στη σεξουαλική λειτουργία δεν είναι καλά τεκμηριωμένα.

Ο σκοπός μιας νέας μελέτης ήταν η διερεύνηση της σχέσης ανάμεσα στη σεξουαλική λειτουργία και τον υπογοναδισμό σε άνδρες με σοβαρή παχυσαρκία, καθώς και η κατανόηση  της επίδρασης της απώλειας βάρους που επιτυγχάνεται μέσω βαριατρικού χειρουργείου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη μελέτη συμμετείχαν 26 άνδρες με μέση ηλικία τα 49,4 έτη και μέσο δείκτη μάζας σώματος το 47.6. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες χαμηλής και υψηλής σεξουαλικής λειτουργικότητας ανάλογα με την επίδοσή τους σε εξειδικευμένο ψυχομετρικό εργαλείο. Για τους 14 από τους 26 άνδρες η σεξουαλική λειτουργία αξιολογήθηκε επίσης στους 6 και 12 μήνες μετά την υποβολή τους σε βαριατρικό χειρουργείο. Ελήφθησαν επίσης δείγματα αίματος για τον καθορισμό του ανδρογονικού τους προφίλ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η στυτική δυσλειτουργία ήταν παρούσα στο 73% των ανδρών πριν από το χειρουργείο. Το 57% των ανδρών είχε επίπεδα τεστοστερόνης χαμηλότερα από 9.5 nmol/l. Τα επίπεδα τεστοστερόνης ωστόσο δεν διέφεραν σημαντικά ανάμεσα σε άνδρες με χαμηλή και σε άνδρες με υψηλή βαθμολογία στο ερωτηματολόγιο αξιολόγησης της σεξουαλικής λειτουργίας. Η συνολική βαθμολογία ωστόσο στο ερωτηματολόγιο καθώς και η βαθμολογία στις μεμονωμένες κλίμακες της στυτικής λειτουργίας και του στρες που σχετιζόταν με τη σεξουαλική λειτουργία βελτιώθηκαν μετά το βαριατρικό χειρουργείο. Παρομοίως βρέθηκε μια σημαντική βελτίωση στα επίπεδα της δεσμευτικής σφαιρίνης των φυλετικών ορμονών. Οι αλλαγές στη βαθμολογία του ερωτηματολογίου για τη σεξουαλική λειτουργία πριν και μετά το χειρουργείο δεν βρέθηκε να συσχετίζονται με αλλαγές στην τεστοστερόνη ορού.

Η ανδρική σεξουαλική λειτουργία, λοιπόν, βρέθηκε ότι βελτιώνεται μετά το βαριατρικό χειρουργείο, αλλά η βελτίωση αυτή φαίνεται να είναι ανεξάρτητη από τις αλλαγές στην τεστοστερόνη. Άλλοι παράγοντες, όπως είναι η λειτουργία των νεύρων και των αγγείων, μπορεί να έχουν έναν πιο σημαντικό ρόλο. Οι ερευνητές, λοιπόν, καταλήγουν ότι για την αντιμετώπιση μεμονωμένα της σεξουαλικής δυσλειτουργίας που συνδέεται με τη σοβαρή παχυσαρκία η θεραπεία υποκατάστασης με τεστοστερόνη μπορεί να μην είναι ωφέλιμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης