Σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή μελέτη, οι άνδρες που υποβάλλονται σε χειρουργείο πεϊκής πρόθεσης μετά από ριζική προστατεκτομή είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιημένοι από τη σεξουαλική τους λειτουργία.
Οι περισσότεροι άνδρες με καρκίνο του προστάτη στην Αυστραλία επιβιώνουν, όμως οι θεραπείες που λαμβάνουν για την αντιμετώπισή του τους αφήνουν σεξουαλικά και ουρολογικά προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα, οι άνδρες που υποβάλλονται σε ριζική προστατεκτομή, η οποία περιλαμβάνει τη χειρουργική αφαίρεση του αδένα, συχνά εμφανίζουν στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ), αισθητηριακές αλλαγές στο πέος, απώλεια του μήκους του πέους και προβλήματα με τον οργασμό.
Η εισαγωγή της πεϊκής πρόθεσης είναι ένας τρόπος που μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς που εμφάνισαν ΣΔ μετά από ριζική προστατεκτομή. Η διαδικασία περιλαμβάνει την τοποθέτηση ημιάκαμπτων κυλίνδρων ή μιας υδραυλικής συσκευής που δίνει τη δυνατότητα στον άνδρα να έχει μια στύση ικανή για συνουσία όποτε το επιθυμεί. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει υψηλά ποσοστά ικανοποίησης σε άνδρες που έχουν υποβληθεί σε χειρουργείο πεϊκής πρόθεσης, αλλά παρόμοια μελέτη δεν είχε ποτέ διεξαχθεί σε Αυστραλούς άνδρες.
Η νέα αυτή μελέτη επικεντρώθηκε στις σεξουαλικές και ψυχοκοινωνικές εμπειρίες μιας ομάδας Αυστραλών ανδρών και των συντρόφων τους.
Στη μελέτη συμμετείχαν 71 άνδρες με μέση ηλικία τα 63 έτη και οι σύντροφοι τους που είχαν μέση ηλικία τα 59 έτη. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν μια σειρά ερωτηματολογίων που αξιολογούσαν την ποιότητα ζωής, τη συνολική υγεία, το άγχος, την κατάθλιψη, την ικανοποίηση από τη θεραπεία της ΣΔ, καθώς και τη σχέση των δυο συντρόφων. Όλοι επίσης παρείχαν στους ερευνητές ανατροφοδότηση σχετικά με την εμπειρία της πεϊκής πρόθεσης. Η μέση διάρκεια από το χειρουργείο της πεϊκής πρόθεσης ήταν 31 μήνες.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 94% των ανδρών δήλωσε ικανοποιημένο από την πεϊκή του πρόθεση και το 77% δήλωσε ότι είχε καλή σεξουαλική λειτουργία. Οι άνδρες που ήταν ικανοποιημένοι έτειναν να έχουν λιγότερη κατάθλιψη και περισσότερη σεξουαλική αυτοπεποίθηση. Περίπου το ¼ των ανδρών δήλωσαν ότι η αίσθηση της στύσης με τη πεϊκή πρόθεση ήταν φυσιολογική. Το 59% όμως δήλωσε ότι αίσθηση των στύσεων ήταν διαφορετική χωρίς ωστόσο να αποδίδουν σε αυτό θετική ή αρνητική χροιά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Πάνω από τους μισούς άνδρες της μελέτης ανέφεραν ότι θα σύστηναν τη λύση της πεϊκής πρόθεσης ανεπιφύλακτα ενώ οι μισοί σχεδόν δήλωσαν ότι μετά το χειρουργείο τοποθέτησης της πεϊκής πρόθεσής βελτιώθηκε η σχέση με τη σύντροφο. Οι σύντροφοι των ανδρών ανέφεραν λιγότερη ικανοποίηση από τη σεξουαλική σχέση σε σύγκριση με τους άνδρες ασθενείς, αλλά τα ποσοστά ικανοποίησης από τη θεραπεία με πεϊκή πρόθεση ήταν παρόμοια.
Σημαντικός παράγοντας που βρέθηκε να επηρεάζει τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν η κατάθλιψη. Οι ασθενείς με λιγότερη κατάθλιψη έτειναν να έχουν περισσότερη σεξουαλική αυτοπεποίθηση και οικειότητα, το οποίο σχετίστηκε με περισσότερη ικανοποίηση από τη θεραπεία και βελτιωμένη σεξουαλική λειτουργία.
Τα υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη θεραπεία ήταν επίσης πιο συχνά σε ζευγάρια με παρόμοια αποτελέσματα στην αξιολόγηση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Όταν οι ασθενείς είχαν περισσότερα καταθλιπτικά συμπτώματα από τις συντρόφους, ήταν λιγότερο πιθανό να είναι ικανοποιημένοι από τη θεραπεία.
Ενώ σε γενικές γραμμές τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά, οι συγγραφείς σημείωσαν ότι κάποιοι άνδρες δεν είχαν καλά αποτελέσματα μετά την τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης. Πιο συγκεκριμένα σε κάποιες περιπτώσεις οι πεϊκές προθέσεις δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του άνδρα, δε λειτουργούν σωστά, ή εμφανίζουν επιπλοκές, καθώς επίσης μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στην εικόνα του πέους. Είναι πιθανό ότι αυτοί οι άνδρες ενδεχομένως να είχαν περισσότερα καταθλιπτικά συμπτώματα και οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη για περεταίρω έρευνα στο πεδίο αυτό. Πρόσθεσαν επίσης ότι η συμβουλευτική τόσο πριν όσο και μετά την τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης θα μπορούσε να βοηθήσει στην προσαρμογή τόσο των ασθενών όσο και των συντρόφων.
Παράλληλα αναγνωρίστηκαν αρκετοί περιορισμοί, όπως η έλλειψη πληροφοριών σχετικά με τις ενδεχόμενες καταστάσεις συνυπάρχουσας νοσηρότητας των ασθενών και τη σεξουαλική λειτουργία των συντρόφων. Επίσης στη μελέτη συμμετείχαν μόνο 43 σύντροφοι και τα σχετικά αποτελέσματα μπορεί να μην αντανακλούν το τι ισχύει στο σύνολο των συντρόφων. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine.
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ