Η ανησυχητική μείωση της χρήσης προφυλακτικού θέτει σε κίνδυνο την υγεία των νέων, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η έρευνα του ΠΟΥ σε σχεδόν 250.000 15χρονους σε 42 χώρες και περιοχές της Ευρώπης και του Καναδά διαπίστωσε ότι μεταξύ 2014 και 2022, η χρήση προφυλακτικού μεταξύ των σεξουαλικά ενεργών εφήβων μειώθηκε σημαντικά, θέτοντάς τους σε σημαντικό κίνδυνο σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων, μη προγραμματισμένων κυήσεων και μη ασφαλών αμβλώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχεδόν το ένα τρίτο των 15χρονων ανέφερε ότι δεν χρησιμοποιεί προφυλακτικό ή δεν παίρνει αντισυλληπτικό χάπι. Αν και τα ποσοστά σεξουαλικής δραστηριότητας παρέμειναν σχετικά σταθερά, με το 20% των αγοριών και το 15% των κοριτσιών να αναφέρουν ότι είχαν κάνει σεξ το 2022, το ποσοστό που χρησιμοποίησε προφυλακτικό όταν είχε την τελευταία του επαφή μειώθηκε από 70% σε 61% στα αγόρια και από 63% σε 57% στα κορίτσια.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μερικές από τις χαμηλότερες χρήσεις προφυλακτικού, με τους εφήβους στην Ουαλία και τη Σκωτία να αναφέρουν από τις πιο απότομες μειώσεις από όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα.

Μόνο το 37% των κοριτσιών στη Σκωτία και το 40% στην Ουαλία δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν προφυλακτικό την τελευταία φορά που έκαναν σεξ, μια απότομη πτώση από το 2014, όταν το ποσοστό ήταν 60% και 57% αντίστοιχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αριθμός των αγοριών που χρησιμοποίησαν προστασία μειώθηκε επίσης, με λιγότερα από τα μισά αγόρια στη Σκωτία (47%) και την Ουαλία (46%) να δηλώνουν ότι χρησιμοποίησαν προφυλακτικό το 2022, από 59% και 69% το 2014. Στην Αγγλία μειώθηκε ελαφρώς, από 62% σε 61%.

Αυτό συγκρίνεται με τη Γαλλία και την Ισπανία, όπου το 2022 περισσότερα από τα δύο τρίτα των κοριτσιών και περίπου τα τρία τέταρτα των αγοριών δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν προφυλακτικό. Στη Γερμανία, τα ποσοστά για τα αγόρια και τα κορίτσια ήταν λίγο κάτω από το 60%. Τα υψηλότερα ποσοστά ήταν στην Αρμενία, την Ελβετία και την Ελλάδα, με περίπου τα τρία τέταρτα των εφήβων να χρησιμοποιούν προφυλακτικό.

Η έκθεση καλεί τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν την πρόσβαση σε σεξουαλική αγωγή υψηλής ποιότητας και να διευκολύνουν τους νέους να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες αντισύλληψης.

«Αν και τα ευρήματα της έκθεσης είναι ανησυχητικά, δεν προκαλούν έκπληξη», δήλωσε ο δρ Hans Henri P Kluge, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

«Η κατάλληλη για την ηλικία ολοκληρωμένη σεξουαλική εκπαίδευση παραμένει παραμελημένη σε πολλές χώρες και, όπου είναι διαθέσιμη, δέχεται όλο και περισσότερες επιθέσεις τα τελευταία χρόνια με την εσφαλμένη παραδοχή ότι ενθαρρύνει τη σεξουαλική συμπεριφορά, ενώ η αλήθεια είναι ότι ο εφοδιασμός των νέων με τις σωστές γνώσεις τη σωστή στιγμή οδηγεί σε βέλτιστα αποτελέσματα για την υγεία που συνδέονται με υπεύθυνη συμπεριφορά και επιλογές.

«Θερίζουμε τους πικρούς καρπούς αυτών των αντιδραστικών προσπαθειών, με τα χειρότερα να έρχονται, εκτός εάν οι κυβερνήσεις, οι υγειονομικές αρχές, ο τομέας της εκπαίδευσης και άλλοι βασικοί ενδιαφερόμενοι … λάβουν μέτρα για τη διόρθωσή τους».

Η Lisa Hallgarten, επικεφαλής πολιτικής και δημόσιων υποθέσεων της φιλανθρωπικής οργάνωσης για τη σεξουαλική υγεία Brook, δήλωσε ότι τα δικά της στοιχεία δείχνουν «μια ανησυχητική εξάρτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη μέθοδο της απόσυρσης, η οποία δεν προσφέρει καμία προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και είναι εξαιρετικά επισφαλής για την πρόληψη της εγκυμοσύνης».

«Σε μια εποχή που τα ποσοστά των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων αυξάνονται ραγδαία, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα χρήσης προφυλακτικού», δήλωσε. Εκτός από την ποιοτική εκπαίδευση σε θέματα σχέσεων και σεξ, ζήτησε «μια εθνική εκστρατεία δημόσιας υγείας γύρω από το ασφαλέστερο σεξ και τα προφυλακτικά και την κατάλληλη χρηματοδότηση των υπηρεσιών σεξουαλικής υγείας, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα προφυλακτικά είναι δωρεάν και προσβάσιμα σε όλους όσους τα χρειάζονται».

Η Amelia Whitworth, επικεφαλής πολιτικής, εκστρατειών και έρευνας της φιλανθρωπικής οργάνωσης για τα παιδιά Plan International UK, δήλωσε: «Η έκθεση αυτή θα πρέπει να αποτελέσει κόκκινο πανί για τις κυβερνήσεις της Ευρώπης.

«Έχουμε δει μια ανησυχητική αύξηση των κινημάτων κατά των δικαιωμάτων που επιδιώκουν να αφαιρέσουν από τα κορίτσια και τις γυναίκες τα υπάρχοντα δικαιώματά τους στο νόμο. Από την αφαίρεση του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση έως τον περιορισμό του τι διδάσκονται τα κορίτσια για το σώμα τους, τα σκληρά κερδισμένα και ουσιώδη δικαιώματα διαβρώνονται.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλα τα παιδιά και οι νέοι έχουν πρόσβαση σε ολοκληρωμένη σεξουαλική αγωγή για να μάθουν για το σώμα τους, τη σεξουαλικότητά τους και το πώς μοιάζουν οι υγιείς σχέσεις. Χωρίς ουσιαστική δράση, κινδυνεύουμε τα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες να στερηθούν το δικαίωμά τους να επιλέξουν το μέλλον τους».

Η πρόεδρος της Σχολής Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας, Δρ Janet Barter, δήλωσε ότι η έκθεση σηματοδοτεί μια «ανησυχητική τάση» και ότι όσες κινδυνεύουν περισσότερο από την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη έχουν ακόμη λιγότερες πιθανότητες να χρησιμοποιούν αντισύλληψη.

Η ίδια δήλωσε: «Ο κόσμος δεν έχει την ευκαιρία να κάνει κάτι τέτοιο: «Οι νέοι πρέπει να λαμβάνουν υψηλής ποιότητας, τεκμηριωμένη εκπαίδευση σε θέματα που αφορούν τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, ώστε να μπορούν να κάνουν υγιείς αναπαραγωγικές επιλογές για τους ίδιους και τους συντρόφους τους. Οτιδήποτε λιγότερο από αυτό απογοητεύει τους νέους μας και τις μελλοντικές γενιές».

 

https://andrologia.gr/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης