Η τεστοστερόνη είναι ευρέως γνωστή ως ανδρική ορμόνη, η οποία μπορεί να επηρεάσει πολλές πτυχές της ζωής ενός άνδρα. Παράλληλα, έχει σημαντικό ρόλο στην αλλαγή της κοινωνικής συμπεριφοράς των ανδρών, συμπεριλαμβανομένης και της συνήθειας τους να ψεύδονται. Σύμφωνα με μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Βόννης, οι άνδρες που έχουν πιο υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης λένε ψέματα λιγότερο συχνά, σε σύγκριση με αυτούς που έχουν χαμηλότερα επίπεδα.

Η τεστοστερόνη είναι μια ορμόνη που ενεργοποιεί τα χαρακτηριστικά του άρρενος, όπως είναι η ανάπτυξη των μυών και η libido. Ανευρίσκεται επίσης στις γυναίκες, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα.

Μια έρευνα του 2008, ανέδειξε μια συσχέτιση ανάμεσα στα επίπεδα τεστοστερόνης και την ανάληψη οικονομικού ρίσκου. Η ερευνητική ομάδα της Βόννης παρατηρεί πως ενώ οι προηγούμενες μελέτες δείχνουν πως η τεστοστερόνη προάγει την επιθετική και ριψοκίνδυνη συμπεριφορά, η παρούσα μελέτη αναδεικνύει την επίδραση της τεστοστερόνης στην κοινωνική συμπεριφορά. Οι ερευνητές σημειώνουν επίσης, ότι οι περισσότερες μελέτες παραμένουν στην ανάδειξη ευρημάτων που προέρχονται από απλές στατιστικές συσχετίσεις, χωρίς να εξηγούν τους λόγους της ανδρικής συμπεριφοράς. Επισημαίνουν μάλιστα, ότι δεν είναι μόνο τα επίπεδα τεστοστερόνης που επηρεάζουν τη συμπεριφορά, αλλά είναι και η συμπεριφορά που επηρεάζει τα επίπεδα τεστοστερόνης. Για το λόγο αυτό οι ίδιοι αποφάσισαν να βρουν μια τεχνική που να επιτρέπει την κατανόηση της σχέσης αιτίου αιτιατού.

Στη μελέτη συμμετείχαν 91 υγιείς άνδρες, εκ των οποίων οι 46 εφάρμοσαν στο δέρμα τους ένα τζελ τεστοστερόνης, ενώ οι 45 εφάρμοσαν ένα τζελ που δεν περιείχε την ορμόνη. Κανείς από τους συμμετέχοντες στη μελέτη, ούτε από τους άμεσα εμπλεκόμενους ερευνητές δε γνώριζε ποιο τζελ είχε χρησιμοποιηθεί κάθε φορά, έτσι ώστε να μην επηρεασθεί η συμπεριφορά των ανδρών.

Την επόμενη ημέρα από την εφαρμογή της γέλης οι ενδοκρινολόγοι του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Βόννης ανέλαβαν να αναλύσουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης στο αίμα των συμμετεχόντων, έτσι ώστε να γίνει η σύγκριση ανάμεσα στις δύο ομάδες. Μετά τη μέτρηση των επίπεδων της ορμόνης στο αίμα, οι ερευνητές διεξήγαγαν τις δοκιμασίες συμπεριφοράς. Οι συμμετέχοντες έπαιξαν ένα παιχνίδι με ζάρια ενώ ήταν σε απομονωμένους θαλάμους. Όσο πιο μεγάλη ήταν η ζαριά που έφερναν , τόσο περισσότερα τα λεφτά που έπαιρναν.

Η συνθήκη ήταν σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε οι συμμετέχοντες να έχουν τη δυνατότητα να πουν ψέματα. Εξαιτίας του θαλάμου κανείς δεν ήξερε εάν οι άνδρες έλεγαν το πραγματικό αποτέλεσμα της ρίψης του ζαριού. Στη μελέτη ωστόσο, αναφέρεται ότι μετά την ολοκλήρωση του πειράματος, οι ερευνητές μπορούσαν να καθορίσουν εάν οι συμμετέχοντες ήταν ειλικρινείς , ή όχι.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων, ήταν ξεκάθαρο πως οι άνδρες που είχαν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης είπαν ψέματα σημαντικά λιγότερες φορές για τα αποτελέσματα της ρίψης του ζαριού, σε σύγκριση με τους άνδρες που είχαν χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης. Οι ερευνητές εξηγούν πως η αύξηση των επιπέδων της τεστοστερόνης μπορεί να ενισχύσει την ανδρική περηφάνια καθώς και τη φιλοδοξία των ανδρών να επιδείξουν μια θετική αυτοεικόνα. Φαίνεται πως μερικά ευρώ παραπάνω δεν ήταν αρκετά γα τους άνδρες αυτούς, ώστε να διακινδυνεύσουν το αίσθημα της αυτοεκτίμησης τους.

Το ψέμα είναι μια πράξη καταδικάσιμη σε πολλές κουλτούρες και θρησκείες, χωρίς όμως αυτό να το εμποδίζει να κατέχει εξέχοντα ρόλο, τόσο στον επιχειρηματικό κόσμο, όσο και στην προσωπική ζωή των ατόμων. Οι άνθρωποι μπορεί να ψεύδονται όχι μόνο για να επωφεληθούν οι ίδιοι, αλλά πολλές φορές, επειδή πιστεύουν πως με τον τρόπο αυτό βοηθούν, ή προστατεύουν κάποιον άλλο. Οι ερευνητές επισημαίνουν πως είναι λιγοστές οι μελέτες που έχουν ασχοληθεί με τις βιολογικές αίτιες που ωθούν τον άνθρωπο στο ψέμα και θεωρούν πως, από αυτή την οπτική, η παρούσα μελέτη μπορεί να επιτρέψει ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή: medicalnewstoday
www.andrologia.gr