Όπως υποδεικνύει και το όνομα, οι διαταραχές της εκσπερμάτισης λαμβάνουν χώρα όταν ένας άνδρας έχει προβλήματα με την εκσπερμάτιση, ακόμα και αν βρίσκεται σε πλήρη διέγερση. Σε γενικές γραμμές, οι συνηθέστερες διαταραχές της εκσπερμάτισης είναι οι ακόλουθες:
Πρόωρη εκσπερμάτιση: Συμβαίνει όταν ένας άνδρας εκσπερματίζει γρηγορότερα απ’ ότι θα επιθυμούσε ο ίδιος και η σύντροφός του. Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε διαρκώς από την πρώτη σεξουαλική εμπειρία (πρωτοπαθής πρόωρη εκσπερμάτιση) είτε να εμφανίζεται στην πορεία της σεξουαλικής του ζωής (επίκτητη πρόωρη εκσπερμάτιση). Υπολογίζεται ότι σχεδόν το 1/3 των ανδρών θα επηρεαστούν σε κάποιο σημείο της ζωής τους από την πρόωρη εκσπερμάτιση, από αυτούς όμως μόνο το 10% θα αναζητήσει ιατρική βοήθεια.
Καθυστερημένη εκσπερμάτιση: Για έναν άνδρα που πάσχει από καθυστερημένη εκσπερμάτιση, η εκσπερμάτιση καθυστερεί να συμβεί περισσότερο απ’ ότι ο ίδιος θα επιθυμούσε, ακόμα και αν είναι σε πλήρη στύση και διέγερση. Όπως και η πρόωρη εκσπερμάτιση, έτσι και η καθυστερημένη διακρίνεται σε πρωτοπαθή (χρόνια) ή δευτερογενή (επίκτητη, ο άνδρας είχε ικανοποιητική εκσπερμάτιση στο παρελθόν). Υπολογίζεται ότι το 1% έως το 4% των ανδρών παγκοσμίως παρουσιάζουν καθυστερημένη εκσπερμάτιση. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι άνδρες με καθυστερημένη εκσπερμάτιση αδυνατούν πλήρως να εκσπερματίσουν κατά την σεξουαλική επαφή, το κατορθώνουν όμως μέσω του αυνανισμού.
Ανοργασμία: Οι άνδρες που εμφανίζουν ανοργασμία, δεν μπορούν να εκσπερματίσουν καθόλου. Όταν αυτό είναι διαρκές φαινόμενο, λέγεται πλήρης ανοργασμία. Η περιστασιακή αδυναμία εκσπερμάτισης συμβαίνει μόνο κάτω από πολύ συγκεκριμένες συνθήκες.
Παλίνδρομη εκσπερμάτιση: Όταν κάποιος πάσχει από παλίνδρομη εκσπερμάτιση, το σπέρμα αντί να εκκρίνεται από το πέος, επιστρέφει στην ουροδόχο κύστη και αποβάλλεται από τον οργανισμό μέσω της ούρησης. Πρέπει να τονιστεί ότι η παλίνδρομη εκσπερμάτιση δεν είναι επιβλαβής αλλά μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά.
Mείωση του όγκου σπέρματος: Οι άνδρες με αυτή την διαταραχή αναφέρουν ότι εκσπερματίζουν μικρότερη ποσότητα σπέρματος απ’ ότι στο παρελθόν.
Μειωμένη ένταση εκσπερμάτισης: Η δύναμη της εκσπερμάτισης είναι μικρότερη απ’ ότι στο παρελθόν.
Με την εξαίρεση της πρόωρης, οι υπόλοιπες διαταραχές της εκσπερμάτισης δεν έχουν μελετηθεί ευρέως. Παρόλα αυτά, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο “The Journal of Sexual Medicine” το 2015, έριξε λίγο φως στην συχνότητα εμφάνισης της καθυστερημένης εκσπερμάτισης, της ανοργασμίας, της μείωσης όγκου σπέρματος και της μειωμένης έντασης.
Αμερικανοί επιστήμονες συνέλλεξαν δεδομένα από 988 άνδρες με διαταραχές της εκσπερμάτισης. Το 88% εξ αυτών ανέφεραν μειωμένο όγκο σπέρματος. 81% ανέφεραν μειωμένη ένταση εκσπερμάτισης. 62% ανέφεραν καθυστερημένη εκσπερμάτιση και το 37% έπασχε από ανοργασμία. (Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα ποσοστά ισχύουν για το δείγμα των ανδρών που εξετάστηκε και είχε ήδη διαγνωστεί με προβλήματα εκσπερμάτισης. Τα ποσοστά αυτά δεν αντιπροσωπεύουν τον γενικό πληθυσμό).
Κάποιοι άνδρες ανέφεραν περισσότερες από μια διαταραχές ταυτόχρονα. Στην προαναφερθείσα μελέτη, οι διαταραχές συνέπιπταν στο 88% των ερωτηθέντων.
Οι άνδρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα εκσπερμάτισης συστήνεται να συζητήσουν τα θέματα που τους απασχολούν με ειδικό ανδρολόγο-ουρολόγο.