Οι ειδικοί τονίζουν ότι μια αφοσιωμένη σύζυγος μπορεί να σώσει τη ζωή του άνδρα της, αλλά φαίνεται πως η απλή συμβίωση με μια σύντροφο δεν περιφρουρεί την υγεία του άνδρα, όσο ο γάμος.

Σύμφωνα με νέα δεδομένα του εθνικού κέντρου στατιστικών υγείας των ΗΠΑ, οι ελεύθεροι και οι παντρεμένοι άνδρες είναι πιο πιθανό να επισκέπτονται τακτικά τον ιατρό τους για τον έλεγχο της υγείας τους, σε σύγκριση με τους άνδρες που συζούν με τη σύντροφό τους. Πιο συγκεκραμένα, όσοι συζούν έχουν μικρότερη πιθανότητα να έχουν κάνει προληπτικούς ελέγχους, όπως είναι ο έλεγχος της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης μέσα στο τελευταίο έτος. Τα αποτελέσματα αυτά μάλιστα, ισχύουν για τους άνδρες όλων των ηλικιών.

Οι ερευνητές δηλώνουν έκπληκτοι από τα ευρήματα αυτά και δυσκολεύονται να τα εξηγήσουν. Τονίζουν, όμως, πως δίνουν σαφώς ένα μήνυμα στις συντρόφους των ανδρών που διατηρούν μια σχέση συμβίωσης, σχετικά με το πιο ενεργό ρόλο που θα μπορούσαν να αναλάβουν στις αποφάσεις περί πρόληψης και φροντίδας της υγείας.

Ο τρόπος με τον οποίο οι συντροφικές σχέσεις επηρεάζουν την ανδρική υγεία έχει μελετηθεί στο παρελθόν. Τα ευρήματα δείχνουν πως ιδιαίτερα οι άνδρες που είναι παντρεμένοι ή έχουν αφοσιωμένες συντρόφους, φροντίζουν περισσότερο την υγεία τους και υιοθετούν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Ο παράγοντας-κλειδι φαίνεται να είναι η δέσμευση σε μια μακροχρόνια σχέση που έχει σαν αποτέλεσμα το αμοιβαίο ενδιαφέρον, όχι μόνο εξαιτίας της αγάπης που μοιράζονται, αλλά και της σημαντικότητας που έχει ο ένας για το μέλλον του άλλου. Με αυτή τη λογική επίσης, φροντίζει ο καθένας τη δική του υγεία γιατί είναι σημαντική για τον άλλον.

Οι ειδικοί, ωστόσο, τονίζουν ότι οι σχέσεις που έχουν σοβαρά προβλήματα έχουν αρνητική επίδραση στην υγεία.

Οι άνδρες συνήθως αφήνουν τις γυναίκες τους να κανονίσουν τα ιατρικά ραντεβού και να προγραμματίσουν τις εξετάσεις που πρέπει να γίνουν.

Οι γυναίκες από την άλλη, φαίνεται να μην εξαρτώνται τόσο από τους άνδρες για τη φροντίδα της δικής τους υγείας. Όσες μάλιστα δεν έχουν κάποια σχέση, στρέφονται στην οικογένεια τους για υποστήριξη. Οι άνδρες είναι πολύ δύσκολο να αναζητήσουν άλλες πηγές υποστήριξης.

Για τη νέα μελέτη οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα 3 ομάδων ανδρών ηλικίας 18-64 που συμμετείχαν ήδη σε μια μελέτη μέσα στο διάστημα 2011-12. Οι ομάδες ήταν αυτή των παντρεμένων, αυτή των ελεύθερων και αυτή των ανδρών που συζούσαν με σύντροφο. Το 71% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι μέσα στο χρόνο επισκέφτηκε τουλάχιστον μια φορά τον ιατρό του. Για τους παντρεμένους το ποσοστό ανέβαινε στο 76%, για τους ελευθέρους έφτανε στο 65% και για όσους συζούσαν έπεφτε στο 60%.

Παράλληλα, βρέθηκε πως μόνο το 50% των ανδρών που συζούσαν είχε υποβληθεί σε προληπτικό έλεγχο της χοληστερόλης και του διαβήτη μέσα στους τελευταίους 12 μήνες.

Τα ευρήματα της μελέτης δεν αποδεικνύουν την ύπαρξη κάποιας σύνδεσης ανάμεσα στο γάμο και τις επισκέψεις στο ιατρό. Παράλληλα, δεν εξετάστηκε εάν οι άνδρες που έκαναν τακτικό έλεγχο ένιωθαν πράγματι υγιείς.

Σε καμιά περίπτωση δηλαδή, οι ερευνητές δεν καταλήγουν στο ότι η ζωή και η υγεία των ανδρών θα είναι οπωσδήποτε καλύτερη μετά το γάμο. Αναγνωρίζουν, όμως, την ανάγκη των ελεύθερων ανδρών να αναζητήσουν υποστηρικτικά κοινωνικά δίκτυα.

Πηγή: nlm.nih.gov

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr